Vizitator Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 ...efectul pelicular apare la tensiuni si frecvente f mari...Doar frecvente. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Efectul pelicular ( Skin Effect ) este simplist spus, tendinta curentului alternativ de a circula predominant spre suprafata conductorului, astfel incat subscriu la parerea @D-lui Nicolas, tensiunea n-are legatura, fenomenul este direct influentat de frecventa curentului alternativ, la 50Hz insa adancimea de patrundere este de peste 9mm, adica se poate folosi fara probleme din acest punct de vedere, conductor cu diametru de pana la 19mm, ceea ce evident nu este cazul aici, de aceea acest fenomen poate fi ignorat cand se discuta de trafurile de retea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Apropos de discutia de mai sus despre necesitatea unor izolatii speciale ale conductorilor, atunci cand se folosesc infasurari pentru tensiuni mari. Parerea mea, este ca asemenea masuri de asigurare a izolatiilor speciale, sunt necesare doar in cazul in care conductorul are diametre foarte mici (d<0,1...0,12 mm, caz in care exista riscul unor campuri electromagnetice mai intense decat cele uzuale) sau in cazul transformatoarelor subdimensionate, la care tensiunea indusa pe o singura spira este mai mare decat cea uzuala. Ca argument se poate aduce in discutie cazul transformatoarelor de inalta tensiune pentru circuitele de alimentare anodica ale tuburilor electronice, unde exista cazuri de tensiuni de ordinul a 750 V, sau mai mari, realizate cu conductor de 0,15...0,2 mm diametru, pentru care amatorii utilizeaza conductor emailat uzual. Problema care se pune in cazul unor tensiuni induse pe spira mai mari, este aceea de supratensiune la limita de contact intre doua spire vecine, combinata cu subtierea stratului izolant pe masura descresterii diametrului conductorului. A se vedea tabelul cu dimensiunile conductorilor atasat mai sus. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 ...Inserierea corecta a doua sau mai multe infasurari se cheama fazare, nu polarizare...Parerea mea, este ca termenul de polarizare nu este gresit. Inserierea a doua surse se face legand intre ele doua borne de poli opusi, indiferent daca este vorba despre curent continuu, sau curent alternativ. In cazul curentului alternativ monofazat de la bornele infasurarilor unui transformator, este la fel de adevarata propozitia ca daca la un moment dat o borna reprezinta polul pozitiv, atunci cealalta borna reprezinta polul negativ al sursei. Faza (fie la o borna, fie la cealalta) determina doar valoarea instantanee a tensiunii intre zero si valoarea absoluta maxima (amplitudinea) a tensiunii la momentul considerat, semnul acesteia nefiind afectat in cadrul aceleiasi alternante. In cursul de bazele electrotehnicii al lui Eleonor Stoenescu se da regula de marcare a bornelor la bobinele cuplate magnetic, conform primei imagini atasate. Deoarece curentii circula in primar dupa regula de la consumatori, iar in secundar dupa regula de la surse, exista si diferentierea referitoare la sensul fluxului pe care il determina curentul respectiv in acelasi miez magnetic. Pe de alta parte, sensul curentilor la consumatori este de la polul pozitiv la cel negativ, iar in cazul surselor, de la polul negativ la cel pozitiv (vezi citatul din imaginea a doua) rezulta ca de fapt este vorba despre o polarizare si nu despre o fazare, deoarece odata cu schimbarea de polaritate a tensiunii la borne (alternanta) are loc si schimbarea de sens a curentului prin circuit. Link spre comentariu
iop95 Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 Termenul de fazare s-a impus de la traf-urile cu mai multe faze (in general trifazate) si e folosit si la traf-urile monofazate dar in fapt e vorba de o adunare sau scadere a tensiunilor din infasurarile respective, diferenta de faza posibila fiind 0 sau 180°. Link spre comentariu
em2006 Postat Aprilie 6, 2014 Partajează Postat Aprilie 6, 2014 ...diferenta de faza posibila fiind 0 sau 180°.Excelenta punctarea, ori in faza, ori in antifaza. Desi e elementar, e un aspect la care cred ca trebuie sa se mai gandeasca cei care sunt inca tentati sa considere sistemul split-phase un sistem bifazat, cand in fond, acesta e un sistem monofazat. Sper ca interventia sa nu fie considerata off-topic, dar am observat o tendinta spre aceasta confuzie nu numai pe forumurile romanesti, ci si pe altele straine pe care mai activez sporadic. Mi s-a parut de-a dreptul hilara, de exemplu, pozitia unuia din lumea larga, care punea vina pe americani (unde split-phase e mai raspandit), adeca vezi doamne, de ce o diferenta de faza de 180 grade e mai cu mot decat una de 120 grade..., ma rog, asta am inteles eu din supararea omului, cu engleza mea de balta, deprinsa mai mult de la indieni, cat am fost la munca prin tarile arabe; (la scoala am facut rusa, volens-nolens, si asta o stapanesc destul de bine.) Link spre comentariu
gap Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Exista vre-o metoda de a determina daca o tola din ferosiliciu este laminata la rece sau la cald? Ma refer la elasticitate, casabilitate etc. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Cred ca da. Eu am intalnit tole care puteau fi indoite de mai multe ori si unele care se rupeau. Banuiesc ca alea care se rup is lamintate la rece si ca atare sunt mai calitative. E doar o presupunere a mea. Link spre comentariu
gap Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Cam asa banui si eu, dar speram ca cineva sa stie mai precis. Am niste tole care daca incerci sa le pliezi, crapa. Si cand le tai la foarfeca, se simte ca si cum s-ar sparge, nu taia. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 7, 2014 Partajează Postat Aprilie 7, 2014 Tolele laminate la rece au o "textura" (urme de laminare) vizibila. Proprietatile miezurilor care utilizeaza aceste tole, sunt in functie de cum este orientata aceasta textura. Deoarece proprietatile optime sunt cu textura paralela cu fluxul, rezulta ca cele mai utile aplicatii sunt la toroidalele din banda rulata, unde textura este orientata permanent pe directia fluxului magnetic. Link spre comentariu
vera Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 Din cate stiu, tolele cu continut mare de siliciu, se rup f usor la indoire. Despre tole, din Transformatoare Electrice De Mica Putere, de L Constantinescu-Simon Link spre comentariu
alexutu04 Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 buna ziua!Am si eu o intrebare:Daca am un traf de 2x12v si 1.25A se pot dubla amperi?Adica la 24V o sa am 2,5A? Ex: Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 Bineinteles ca nu, acolo ai 2 infasurari simetrice cu priza mediana, fiecare in parte este capabila de 2A din cate vad in poza, asta inseamna ca si la 24V tot curentul ala il ai pentru ca vor fi inseriate, la inserieze se dubleaza doar tensiunea, curentul ramane acelasi ca la fiecare in parte. Se poate dubla curentul ala prin conectarea in paralel, lucru insa imposibil aici datorita prizei mediane, se poate realiza asta insa din redresare, si obtii 12V la cca 4A ( repet, ma refer la ce vad in poza ). Link spre comentariu
alexutu04 Postat Aprilie 8, 2014 Partajează Postat Aprilie 8, 2014 Multumesc Marian!Am inteles.Am sa caut alt traf.de 3A Link spre comentariu
zal Postat Aprilie 10, 2014 Partajează Postat Aprilie 10, 2014 Din cîte văd în poză e o chinezărie, deci nici vorbă de curentul de pe etichetă, ptr 3A caută unul de 4-5A. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum