Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

@dorelb stim cu certitudine de la masuratoarea ta pe rezistenta ca 1 si 2 reprezinta o infasurare, si 3 si 4 o alta. La masuratoarea pe partea de tensiune ai zis ca intre 1 si 2 ai gasit 9V, ai mai zis ca intre 1 si 3 ai gasit 15,8V, presupunand ca 2 este o mediana intre 1 si 3 atunci intre 2 si 3 nu poate fi decat 15,8-9, totusi ai gasit intre 2 si 3 chiar mai mult decat intre 1 si 3, ceva evident nu se leaga, nici daca 1 ar fi o mediana intre 2 si 3 nu ajungi la rezultatul corect. Asta sugereaza indicatie eronata a multimetrului, ca sa te lamuresti daca prima infasurare ( 1 si 2 ) este comuna cu cealalta ( 3 si 4 ) scoti traful din priza si masori pur si simplu rezistenta dintre 3 si 4, eu prevad circuit intrerupt acolo, adica lipsa de legatura intre cele 2, daca este asa atunci multimetrul indica intr-adevar eronat.

Link spre comentariu

1. În principiu se poate dar trebuie să ai în vedere că spațiul ocupat este mai mare . ATENȚIE! În locul unui fir de 0,6mm ( de exemplu ) trebuie nu două ci patru fire de 0,3mm diametru.2. Se recomandă , la transformatoarele de rețea, bobinarea mai întâi a primarului . Mai întâi din motive de închiderea cît mai ”strînsă” a liniilor de flux dar și din motive de scurtarea lungimii spirei. Evident , va funcționa și invers, cu un anumit preț.

Link spre comentariu

...Daca nu am diametru necesar pentru bobinarea monofilara pot folosi 2 respectiv 3 conductoare mai subtiri prin care suma curentilor sa fie cea necesara ?...

Nu numai ca se poate, dar se si practica, mai ales la curenti mari, firele foarte groase fiind mai greu de lucrat. Nu e obligatoriu ca diametrele firelor puse in paralel sa fie acelasi, ci, trebuie calculata sectiunea totala a firelor inlocuitoare, urmarind sa fie mai mare sau cel putin egala cu cea a firului inlocuit. Sectiunea se exprima in milimetri patrati, iar pentru calculul ei se inmulteste patratul diametrului sarmei (fara email) cu PI, apoi se imparte la 4. Daca nu ai chef sa calculezi sectiunile, le iei, de exemplu, din tabelul urmator:

Posted Image

Se pot pune oricate fire in paralel, indiferent de tip, daca in total sectiunea e suficienta. Totul e sa si incapa...

Link spre comentariu

Cred ca este o neintelegere....mai sus se discuta despre obtinerea unei sectiuni date prin punerea in paralel a mai multor conductoare de sectiuni mai mici si bobinarea ,cu toate odata ,a numarului de spire necesar...dvs. aduceti in discutie una din variantele de bobinare si legare a unui secundar pt. obtinerea unui zero flotant ,ceea ce este cu totul altceva...! Iar despre POLARIZARE n-am inteles la ce va referiti...

Link spre comentariu

Iar sectiunea rezultata s inmulteste cu densitatea de curent de 2A/mmp. Insa mai trebuie atentie sporita la polarizare ! Am patit asa cand am bobina un secundar cu doua conductoare o data si am uitat sa leg sfarsitul unuia cu inceputul celuilalt :ras:

Inserierea corecta a doua sau mai multe infasurari se cheama fazare, nu polarizare. In cazul de fata e doar vorba de inlocuirea unui conductor de sectiune data cu mai multi conductori de sectiune mai mica pusi in paralel.Deci nu se pune problema fazarii lor fiindca se leaga toti in paralel.

Link spre comentariu

...Am patit asa cand am bobina un secundar cu doua conductoare o data si am uitat sa leg sfarsitul unuia cu inceputul celuilalt...

Atunci aveai nevoie de tensiune mai mare, asa ca a fost nevoie de inserierea infasurarilor. Daca infasurarile erau bobinate simultan, atunci da, fazarea corecta se face legand un inceput cu un sfarsit, bornele de iesire fiind celelalte fire ramase.Acum ai nevoie de curent mai mare, asa ca, la cele doua infasurari bobinate simultan, pentru fazare corecta se leaga impreuna inceputurile, si impreuna sfarsiturile, rezultand cele 2 borne de iesire.Bobinarea cu ambele fire odata, in acest din urma caz, este obligatorie, pentru a rezulta tensiuni riguros egale, astfel incat sa nu rezulte circulatie de curent intre infasurari cand sunt puse in paralel, ci ambele sa debiteze curentii spre sarcina.In cazul pe care-l amintesti, de inseriere a infasurarilor prin legarea unui inceput cu un sfarsit, nu e mare bai daca cele 2 tensiuni nu sunt riguros egale, la iesire va rezulta suma celor 2 tensiuni. Acest mod de bobinare nu se recomanda pentru tensiuni mari, caci va fi fortata izolatia de email, asa ca va fi folosit numai daca avem nevoie de tensiuni riguros egale, de exemplu in cazuri ca cel amintit de @flomar60 (sursa dubla), iar atunci cand apelam la aceasta solutie vom tine cont la alegerea tipului de izolatie a sarmei folosite.
Link spre comentariu

Densitatea de curent, nu este batuta in cuie...

În cazul unui bobinaj multifilar se poate alege o densitate de curent mai mare decât în cazul bobinajului monofilar. Suma circumferintelor conductoarelor bobinajului multifilar este mai mare decât circumferinta conductorului monofilar, rezultând o arie de conductie efectiva mai mare (efect pelicular).
Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru gafa legata de polarizare :jytuiyu , vroiam sa spun fazare :nebunrau: .M-am impiedicat de acest lucru cand am rebobinat un transformator sa imi scoata in secundar o tensiune simetrica . Fiind incepator, din graba si neatentie am omis sa fac acest lucru iar rezultatul nu a fost cel asteptat. Dupa un studiu mai in amanunt mi-am dat seama ca nu facusem fazarea celor doua infasurari . Am desfacut transformatorul, am realizat fazarea celor doua infasurari iar rezultatul a fost cel corect. Acum am decis sa ma documentez mai bine inainte sa pun ceva in practica. Va multumesc pentru raspunsuri!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări