Marius84 Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Ok, m-am apucat de bobinat. Cati volti c.a. trebuie sa scoata in secundar pentru 30v c.c. dupa redresare si filtrare? Banuiesc ca acei 3A in c.c. tin la 30 de volti doar cu cateva mii de microfarazi, nu? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 circa 21-22 volti Link spre comentariu
Marius84 Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Am reusit sa bobinez astazi doar o bobina, deci jumatate de secundar...Si, evident, nu m-am putut abtine sa nu-l probez. Cu toate ca dupa ale mele calcule trebuia sa am la 60 de spire 12v, am de fapt 13,5v in gol. La o sarcina de 2A cade la 12,8. Cu toare acestea este prea mult, cred ca voi mai da niste spire jos, sau voi pune mai putine pe latura cealalta, ar insemna sa am in total circa 26-27 v, care dupa redresare si filtrare se fac 38...Nu am avut cu ce sa masor sarma, dar comparata cu un burghiu de 1mm, pare cel putin la fel de groasa, daca nu ceva mai groasa. Oricum, ca sa fiu sigur, am bobinat cu cate doua in paralel. Este adevarat insa ca traful cam bazaie, dar poate voi reusi sa-l fac sa fie cat de cat silentios.O intrebare am> Ce hartie sa pun peste bobinajul secundarelor? Este neaparat necesar sa pun ce a fost? Sa le las fara? Ma gandisem la hartie de zugraveli, dintr-aceea adeziva, dar cred ca nu e ok, nu? Link spre comentariu
zal Postat Martie 20, 2014 Partajează Postat Martie 20, 2014 Bandă izolatoare textilă (izolirband de pe vremuri). E bine să fie secundarele de pe fiecare carcasă egale. Altfel bîzîitul trafo şi brumul indus montajului va fi mai mare. Link spre comentariu
vera Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Ca izolatie poti utiliza "hartia pt. copt". O gasesti la 5 lei, 8m x 0,38m, grosime 0,05mm. O poti utiliza, deoarece nu ai tensiune mare intre straturile secundarului, si rezista excelent la temperatura. Link spre comentariu
Marius84 Postat Martie 21, 2014 Partajează Postat Martie 21, 2014 Am bobinat si cea de-a doua parte a secundarului, am la fel tensiunea. Am conectat de proba o faza unui bec de far si la 5,5 A tensiunea imi scade de la13,5v la circa 12. Voi incerca sa fac o sursa reglabila pentru 5 amperi, cred ca pentru perioade scurte la ce sarma am folosit in secundar, va tine, oricum o voi folosi doar pentru perioade scurte. In ceea ce priveste zgomotul trafului, am reusit sa-l elimin, strangand tare suruburile. Am pus si niste poxipol pe cele doua parti ape miezului, recunosc, dar mi-am atins scopul. Multumesc tuturor pentru sprijin! Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Salut,Vreau sa aleg uns transformator care sa aiba 400Vac in primar, iar in secundar 24 Vac si 28 Vac. Imi trebuiesc tensiuni de iesire deoarece pe 24V comand vreo 7 contactoare si un bec, iar pe 28Vac am o electrofrana.Pe partea de 24V, sa zicem ca am 7 contactoare * 0.25A = 1.75A, grosier o putere aparenta de 1.75A * 24V = 42VA + 50VA ( becul ) =92VAPe partea de 28V sa zicem ca electrofrana imi ia vreo 50VA.O sa am in secundar 92VA + 50VA = 142VA. Aleg un trafo de 150VA.Am vreo legatura cu realitatea?Trafo 400Vac//24vac/28Vac 150VacMultumesc, Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Atentie, ati subestimat puterea necesara, cel putin pe secundarul destinat contactorilor! Va trebuie un curent cel putin dublu, disponibil in secundar pt. ca impulsul de curent care apare in secunda conectarii este mare si acest impuls este asociat si cu o cadere de tensiune care poate deveni importanta si, pe masura ce creste numarul contactorilor cuplati , aceasta cadere de tensiune poate determina declansarea celor deja cuplati in momentul cand veti dori anclansarea unui alt contactor. Din acest motiv este nevoie ca trafo sa asigure impulsul de curent fara o scadere semnificativa a tensiunii secundare...La fel si pt. electrofrana trebuie prevazuta o rezerva de putere...Dupa parerea mea , o putere de 400VA ar fi acoperitoare... Link spre comentariu
coco243 Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Imi cer scuze, m-am grabit un pic cu curentul consumat de bobinele contactorilor.M-am uitat unde trebuie si la "inrush power" spune 3VA la 20 de grade, deci puterea aparenta = 3VA inmultit cu 7 contactoare = 21VA pentru bobinele contactoarelor, + 60W becul = 81VA, ca becul e pur rezistiv.Tensiunea pt electrofrana o redresez si o filtrez, pentru ca este in curent continuu. Deci frana sa mai ia si aia vreo 50VA.O sa am la final, 81Va + 50 Va = 131Va, aproximativ traf de 150VA. N-am mai pus randamentul trafului, da am aproximat de la 131 la 150Va. Ce ziceti?Dar asa se fac socoatele? Daca am trafu cu 2 tipuri de tensiuni in secundar si de o anumita putere data in VA. Aceasta putere aparenta din primar se imparte la cele 2 tensiuni din secundar? Adica am in primar U1 iar in secundar U2 si U3 voi avea aproximativ U1*I1=U2*I2+U3*I3.Am zis tensiuni cam impropriu pentru ca nu stiu metodologia de fabricatie, nu stiu daca in momentul cand ai 2 tensiuni pe secundar, automat ai si doua infasurari? sau ai vreun fel se mediana.Multumesc Link spre comentariu
vera Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Eu am un TMA100 care da in secundar da 24-26-28V (adica 24+2+2=28V)-este o bobina cu prize.Valoare standardizata este 160VA, care este puterea secundarului.Atentie la calculul redresorului-punte Graez-aprox. 3,5Io (1,5Po).PS-becul de 60W l-as alimenta la 230V (numai daca mediul de exploatare permite), in felul acesta reducand puterea transformatorului. Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Observ ca vorbim limbi diferite...Asa cum ati spus,bobina unui contactor absoarbe din sursa( in cazul nostru 24V/0,25A- parametrii specificati de dvs.)acest curent DUPA MOMENTUL CONECTARII-in zecimea de secunda in care se dezvolta procesul( solenatie, magnetizare, anclansare-pentru fiecare contactor in parte),curentul este de , cel putin 5 ori mai mare si , apoi se stabilizeaza la valoarea specificata de dvs...Inchipuiti-va cativa contactori deja cuplati si o comanda de anclansare-pentru un alt contactor concomitent cu activarea comenzii franei...socul de curent aferent acestei operatiuni va determina -in mod sigur!-o cadere de tensiune importanta care , de asemenea , poate produce declansarea necontrolata a contactorilor deja cuplati...Mai simplu de atat nu pot sa explic...De aceea sustin ideea cresterii puterii disponibile cu cel putin un ordin de marime...Plec de la ideea ca siguranta in functionare este parametrul de baza care trebuie urmarit... Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Hai acum, ca doar nu e traf cu caracteristica cazatoare!Si nici contactorul nu da drumul asa usor, mai ales ca e gata aclansat!Apoi tu nu stii ce inseamna "inrush power", ca e fix ce consuma la aclansare! Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 27, 2014 Partajează Postat Martie 27, 2014 Nu contest adevarul spuselor dvs.! Doar o adnotare - in urma cu multi ani am facut determinari pe bobina unui contactor TCA 4X 4 10A la 24V - numarul de spire nu-l mai stiu ; diametrul sarmei 0,28mm; curent cuplat 0,23A; curent cu miezul blocat- 1,1-1,2A...nu mai povestesc despre determinarile facute cu miezul magnetic in pozitie normala(cu spirele in scc. de aceeasi parte) si cu miezul montat invers...Afirmatiile din posturile de mai sus au fost facute prin prisma acestor determinari...Dat fiind noutatile tehnice aparute intre timp este posibil sa ma insel... Link spre comentariu
Marian Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 Adevarul este pate undeva la mijloc, adica traful de retea daca este bine realizat si scaparile sunt mici, poate suporta socuri mari pe durate foarte scurte fara efecte semnificative, este vorba despre un varf de curent de farte scurta durata, varf pe care traful il poate suporta. Totusi o dimensionare mai generoasa in ceea ce priveste curentul, nu cred ca strica. ...Pe partea de 24V, sa zicem ca am 7 contactoare * 0.25A......"inrush power" spune 3VA la 20 de grade...Afirmatiile astea se cam bat cap in cap, adica dupa spusele tale bobina consuma in mod normal 250mA, si doar 125mA in momentul initial al alimentarii, adica exact acel varf despre care Dl @flomar60 a avertizat care la tine pare a fi de fapt jumatate din curentul nominal. Cum vine asta? Link spre comentariu
Dr.L Postat Martie 28, 2014 Partajează Postat Martie 28, 2014 curent cu miezul blocat- 1,1-1,2A...Adica nu era lasat sa cupleze?Oricum, consumul instantaneu la acele contactoare testate pare a fi de 4-5x mai mare decat cel nominal, ceea ce nu e asa de rau, avand in vedere cat de putin apare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum