Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Calculul pare bun, la 687 spire ai avea Brms de 0.94T (Bmax = 1.32 T) ceea ce este destul de rezonabil pentru o tola de ferosiliciu. La partea cu puterea, daca tolele sunt de buna calitate si grosimea lor este mica(pt a reduce pierderile in miez prin curenti eddy) nu vad de ce nu ar putea obtine o putere de 400-500VA(un curent mare de sarcina NU duce la saturarea miezului si nici la marirea fluxului excesiv daca este construit bine dar cresc pierderile si acestea sunt un factor de limitare cand vine vorba de putere).

Link spre comentariu

Salut!! Am desfacut transformatorul si am ramas surprins ce calitate tolelor ( traful a fost facut in anul 1979 ) Grosimea lor este de 0.4mm nu stiu deca este de bine sau nu!!! Am mai facut niste masuratori si am 17cm patrati, 17*17=289W!!! Desi a avut tablita aia de pe traf pe care scrie 250W!! Acuma nu stiu dupa ce sa ma iau!!! Am calculat astfel: 50hz/17cm2=2.94 de spire pe V, 2.94*220=647 spire pentru primar, 2.94*60=176 spire pentru secundar si asta il inpart la 2 care rezulta 88 de spire pentru 30V!!! La primar am ales sa il bobinez cu sarma de 0.7 = 1.5A asta inmultit cu 220V rezulta 330W, imi va ocupa 5cm2 de pe carcasa pe care fac bobinaju!!! La secundar am ales sarma de 1.6=7A asta inmultit cu 60V rezulta 420W, imi va ocupa 7cm2 de pe carcasa pe care fac bobinaju!!! 5cm2 + 7cm2 =12cm2 deci imi va intra linistit pe carcasa de bobinaj!!!Nu sunt sigur daca am calculat totul bine sau daca am gresit nu stiu!!! Va rog sa verificati calculele mele si corectatima daca am gresit undeva cu ceva!!!!O zi buna va doresc!!!

Link spre comentariu

Salut!! Am desfacut transformatorul si am ramas surprins ce calitate tolelor ( traful a fost facut in anul 1979 ) Grosimea lor este de 0.4mm nu stiu deca este de bine sau nu!!! Am mai facut niste masuratori si am 17cm patrati, 17*17=289W!!! Desi a avut tablita aia de pe traf pe care scrie 250W!! Acuma nu stiu dupa ce sa ma iau!!!

Nu cred ca are cine stie ce tole, daca zici ca e facut in romania in 79. Eu ma refeream la trafuri cu materiale moderne, in cazul tau nu cred ca scoti atata putere din el, 250W e mai realist(ia-te dupa ce au scris ei pe el! si sa nu faci confuzia intre VA si W).

Am calculat astfel: 50hz/17cm2=2.94 de spire pe V, 2.94*220=647 spire pentru primar, 2.94*60=176 spire pentru secundar si asta il inpart la 2 care rezulta 88 de spire pentru 30V!!!

50 ala din formula pt spire/volt NU este frecventa! E adevarat ca nr se spire pe volt depinde de frecventa, de sectiunea miezului si de inductia din miez.
Link spre comentariu

Din ce mi-a zis lorik, miezul nu e patrat, e cu tole E+I dar omul a pus o poza cu traful cu infasurari pe el :ras: Sectiunea miezului ar fi in acest caz 6.5*5= 32.5 cmp(cu toate ca mi se pare cam ciudat la dimensiunile astea).@lorik, esti sigur ca e E+I????

Link spre comentariu

e sigur cu tole E+Itraful e vechi si am intrebat ce putere ar tine.grosimea pachetului de tole e de 6,5 cm.deci da ca as scoate tolele si m-as uita de sus la bobina as vedea un patrat cu latura de 6,5 cmLE: am pus si grosimea sarmei pt ca conteaza si asta la putere(presupun)

Link spre comentariu

Atunci e cum ti-am zis eu. Chiar si cu niste tole proaste tot duce mai mult de 800VA.

daca l-as rebobina pt 2 x ipa400 de ce sarma(grosimea) as avea nevoie?si ma poata ajuta cineva si cu numarul de spire?Later Edit : dar observ ca bogdan546 a scris ca 380 wtotusi nu cred ca a scris tousi raspunsul asta asa de pomana ca sa se dea mare stiutorcred ca a facut si el niste calculeacum pe cine sa mai cred?nu acuz pe nimeni dar nu as vrea sa rebobinez traful si sa nu scoata nici macar 2 - 3 sute Wma refer sa il bobineze cineva specializat pt ca eu nu le am deloc cu bobinatul
Link spre comentariu

Sarma se dimensioneaza in functie de curentul pe care il tragi din traf. Pentru doua ipa-400 ai nevoie de vreo 12A(la 70V), ma rog, curentul prin infasurari va fi mult mai mare deoarece este in pulsuri. Oricum, o sarma de 3mm(diamentru) s-ar preta aici, dar puterea trafului s-ar putea sa fie cam la limita pt 2 astfel de amplifuri.Cu numarul de spire e simplu. bobinezi provizoriu 10 spire(cu orice fel de sarma) si vezi ce tensiune obtii(in gol). Imparti acea tensiune la 10 si ai aflat nr de spire pe volt. Apoi, inmultesti acest numar cu tensiunea pe care vrei sa o obtii(ti-ar trebui 50-52 V ac pt ipa 400). Asa, la o prima vedere, la un traf de dimensiunile astea, nr de spire pe volt este in jur de 1.5, deci estimativ ti-ar trebui doua bobine de 78 spire fiecare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări