Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

tavi 84:Vorbim despre materiale uzuale, nu despre izolaţiifanteziste sau care constituie apanajul unui segmentrestrâns de aplicaţii. Şi vă asigur, compoziţia emailuluicu care este izolat conductorul este aceeaşi ca şiacum 40 de ani. Însă nu acelaşi lucru l-aş putea afirmadespre puritatea cuprului aşa-zis "electrolitic" (cametodă de rafinare) comercializat în ziua de azi.Rezistivitatea reală (mă refer la conductorul de bobinajprocurat din surse dubioase sau la un preţ suspect demic) este uneori atât de mare încât chiar e indicată odensitate de curent de cel mult 2,5... 3 A/mmp (dacătransformatorul funcţionează în regim continuu şi nubeneficiază de răcire forţată).

Link spre comentariu

VAI!! domnilor colegi de forum ce ,,greseala" mare ma facut!Bine faceam daca stateam in banca mea.NU stiu cand m-am pretins mare electronist? Nu am facut decat sa indic colegului unde sa citeasaca, asa cum au procedat alti colegi de forum cu mine. Daca va uitai atent la postul meu are ghilimele am copiat prima pagina din ,,totul despre....TRANSFORMATOARE....." viewtopic.php?f=41&t=89#p359 - daca sunt date gresite acolo e bine sa corectati si cum va spuneam electronica e o pasiune pe care o am de cativa ani de cand am gasit forumul electronistilor. Am douazeci si cinci de ani de vechime in industrializarea lemnului, am lucrat efectv in prelucrarea lemnului.Si cu ce ,,tehnici bine dirijate " puteti afla diametrul firului din primar? avand la indemina un aparat de masura? (domnule coleg din Scornicesti)Va rog sa ma scuzati pentru interventie si sper sa nu va mai supar asa de tare!O seara foarte buna!TIN

Link spre comentariu

Imi pare rău dacă am declanșat , fără să vreau, o discuție neplăcută. Domnule TIN , mi-ai răspuns cu citat referitor la problema ridicată de D-ta, apoi revii si , fără a menționa un alt destinatar, continui cu chestia cu secțiunea ... Nimeni nu citește tot topicul la fiecare mesaj nou ( mai ales acesta de sute de pagini ) deci am presupus, normal, că mi te adresezi mie. De aceea ți-am răspuns. Asta e tot , în ceea ce mă privește. În ce te privește , e bine să dai sfaturi atât de competente pe cât vrei să fie răspunsurile pe care le primești D-ta.

PS Deși răspunsul meu instinctiv a fost că DIMENSIUNILE sunt OK ( nu cunoșteam altceva ) am mai intrat pe trei site-uri ca să văd , comparativ , cât de mare e un traf de 800VA și abia după ce m-am convins că instinctul meu era OK am răspuns. Deci am tratat întrebarea la modul serios și am încercat să dau un răspuns corect.

Link spre comentariu

...cu ce ,,tehnici bine dirijate " puteti afla diametrul firului din primar? avand la indemina un aparat de masura?...

Eu am inteles ca doresti sa afli puterea si nu dimensiunile conductorului. Daca totusi asta vrei, atunci la majoritatea transformatoarelor depasind o anumita putere, terminalele primarului se scot in mod direct la borne. Deci un micrometru ar fi potrivit.
Link spre comentariu

...cu ce ,,tehnici bine dirijate " puteti afla diametrul firului din primar? avand la indemina un aparat de masura?...

Eu am inteles ca doresti sa afli puterea si nu dimensiunile conductorului. Daca totusi asta vrei, atunci la majoritatea transformatoarelor depasind o anumita putere, terminalele primarului se scot in mod direct la borne. Deci un micrometru ar fi potrivit.
Normal ca se masoara cu micrometrul dar in cazul meu nu se poate- - grosimea firului din secundar e de 2mm cel din primar nu se vedehttp://i62.tinypic.com/1zy8t2r.jpg
Link spre comentariu

Am pus acea intrebare deoarece nu se sugera ce valoare ar trebui folosita,si mesajul dadea impresia ca ar fi vorba de mult,mult mai putin.3,5-4 amperi pe milimetru patrat mi se pare absolut in regula.Valoarea asta e sugerata in literatura din anii '80 pentru transformatoare din tole E+I la infasurari exterioare bine racite,sau pentru functionare intermitenta,cu pauze de racire.Transformatorul respectiv(pentru care se sugerau valorile) e de tip toroidal si urma sa nu fie folosit la consum constant maxim.Totusi trebuie sa recunoasteti ca in acei ani transformatoarele se calculau cu o anumita supradimensionare voita,neavand o siguranta termica cu valoarea de declansare de 125-135 grade amplasata in primar,pentru protectia antiincendiu(folosita acum in mod curent de orice prapadit de transformator de alimentare).

Link spre comentariu

M-am lovit de multe ori de aceasta problema - trafo inchis , turnat in rasina, fara posibilitatea de acces la bobinaj- si , ca sa-mi fac o idee despre puterea disponibila , folosesc urmatoarea metoda: masor tensiunea secundara in gol apoi montez pe respectivul secundar o sarcina rezistiva continuu variabila sau in trepte ; reduc rezistenta - cu voltmetrul conectat la bornele secundarului- pana cand tensiunea in sarcina scade fata de cea de gol cu 5% pana la 8% uneori si pana la 10% ( functie de circuitul magnetic al trafo ) , apoi masor curentul prin sarcina. Cu cei doi parametrii - U sarcina , I sarcina - aflam usor puterea disponibila...Am facut astfel de teste la trafo cu puterea cunoscuta si marja de eroare s-a situat in limita de 2-3%...

Link spre comentariu

Și eu folosesc metoda sugerată de @flomar60, utilizând coeficienți de scădere de 10-15% pentru trafo mici spre 5% la cele mai mari. Chiar dacă pare aproximativă , este totuși o măsurătoare , nu o ”guesstimare”.

PS Am avut cu ceva timp în urmă ( câțiva ani) , surpriza unui transformator cu secțiune bunicică, sârmă în secundar decentă , cea din primar nu se vedea fiind făcută ieșirea cu alt fir . La măsurătoare o cădere inexplicabil de mare în sarcină - explicația , confirmată prin măsurarea rezistenței primarului, o sîrmă ciudat de subțire în primar.

Link spre comentariu

...reduc rezistenta - cu voltmetrul conectat la bornele secundarului- pana cand tensiunea in sarcina scade fata de cea de gol cu 5% pana la 8% uneori si pana la 10% ...

Exista de asemenea informatii tabelare in legatura cu scaderea tensiunii in sarcina in special in functie de puterea transformatorului. Foarte utile sunt datele din cataloagele marilor intreprinderi producatoare de transformatoare, cum ar fi Electrotehnica. Ani de zile au fost la liber pe Internet cataloage Electrotehnica pentru transformatoare, care constat ca au disparut. Pacat! Rand pe rand au disparut inclusiv de pe Internet toate produsele romanesti. Pentru cei interesati, am copiat un tabel cu caracteristicile transformatoarelor pe miezuri EI, pe care il anexez aici.post-27597-139829766581_thumb.png
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutare!Am si eu recuperat dintr-un tv rusesc un trafo, al carui miez nu se incadreaza in obisnuit, este practic un oval taiat. Ma poate ajuta cineva sa stabilesc daca pot scoate prin rebobinarea secundarului o tensiune alternativa care dupa redresare sa ajunga si sa ramana in jurul valorii de 30-33vcc 3A, sau daca se poate 5? Latura patratului miezului este de circa 21mm, iar atat primarul, cat si secundarul sunt bobinate jumatete pe o rola si jumatate pe cealalata, nu primarul pe una si secundarul pe cealalta. Ce formule se folosesc in cazul acesta?Vreau sa imi construiesc o sursa reglabila.Atasez foto si va multumesc anticipat.

post-32876-13982977099_thumb.jpg

post-32876-139829771009_thumb.jpg

post-32876-139829771029_thumb.jpg

post-32876-139829771049_thumb.jpg

Link spre comentariu

La trafurile din tv rusesti se folosea tole de permaloy .La acestea se poate calcula cu formula de mai jos .Permeabilitatea magnetica a miezului , se poate lua 12000 sau in unele cazuri 16000 , in functie de calitatea tolelor .Pentru verificare , puteti folosi formula , si trebuie sa va dea datele scrise pe traf , pentru primar .Aceasta formula o am de la un bobinator , de mesirie ,(cam de prin 1976) si avea si un handicap locomotor , dar era tare tipul in ale bobinajului .Nu am vazut formula aceasta pe forumuri , sau poate mi-a scapat , sau poate a fost sub alta forma .Desigur , cred ca ea poate fi mai elaborata , probabil , dar eu am folosito de foarte multa vreme si numai in cazul trafurilor cu permaloi . In cazul permaloiului se obtine un numar redus de spire , deloc de neglijat .Sper sa fie de folosNumai de bine

calccul ptr permaloi.zip

Link spre comentariu

Este un miez de tipul "C" din tole de otel silicios, nu din permaloy. Ce sa caute permaloy-ul la transformatoarele de retea? Calculul se face similar cu miezurile de tip "in coloane", cum ar fi "UI", "LL", etc. Relatia pentru numarul de spire per volt, este N=1/(4,44SBf) si este valabila pentru orice tip de transformator. Aria sectiunii (S) este exprimata in metri patrati si deci se vor face transformarile dimensionale corespunzatoare. Inductia, B este exprimata in T, care este o unitate mai comoda. In relatia din arhiva precedenta acele cifre precizate (12000... 16000) reprezinta inductia magnetica in Gauss (1 Gs = 10000 T) si nu permeabilitatea relativa a miezului. Frecventa f, este in Hz. Scuze pentru postarea dubla. Il rog pe @Dr.L sa stearga postarea mea anterioara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări