zal Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Să nu mai faci experienţe la priză şi să cumperi un trafo potrivit cu ce doreşti să faci. Link spre comentariu
Vizitator condorul65a Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 In vremuri apuse era o carticica format A5 care ne povestea totul despre transformatoare de mica putere.Printre altele era si o formula de calcul a sectiunii miezului pentru o frecventa diferita de 50Hz.Are cineva formula respectiva??? Link spre comentariu
vergil Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Salutare am un traf de la cuptoru cu microunde am scos primaru liţa subţire şi am conectat la priza secundaru acestuia nu bazaie tare dar se incarzeşte vreau sal fac un redresor ce ma sfatuiţi?Poate vrei sa ne spui ca ai scos secundarul . Cu sarma groasa e primarul , la aceste trafuri . Secundarul scoate de la 7000 de volti in sus , in functie de tipul de cuptor . Pericol mare de electrocutare .Nu ar trebui sa se incalzeasca . Ceva ai gresit , mai ales ca nu ai secundar . Cumva ai bagat la 220v secundarul fara tole ? Link spre comentariu
Florin berdila Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Domnule VERGIL am scos liţa subţire care era cea mai multa am scoso fara sa desfac tolele am tras cu şpiţu apoi am conectat la priza bobina cu sarma groasa şi se incalzeşte Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Nu te mai gandi sa folosesti traful de cuptor cu microunde fiindca are curent mare de mers in gol.Este destinat sa scoata putere mare in timp scurt (maxim o ora, unele mai putin) deci este ,,fortat,, si lucreaza fierbinte.Poate ai remarcat ca exista un ventilator care raceste atat magnetronul cat si traful de inalta tensiune.Am vrut si eu sa fac dintr-unul din asta un redresor auto, ma atragea sectiunea mare, dar cand am vazut ca lua aproape un Amper in gol am lasat-o balta.Ar trebui sa dai spire in plus la primar ca sa-i scazi curentul in gol, dar va trebui sa dai mai multe spire si-n secundar fiindca se modifica raportul de transformare.Avand in vedere ca tolele sunt sudate si traful nu are carcasa, e cam nasol de lucrat cu el. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 @condorul65a: Pentru cei care vor sa isi proiecteze singuri transformatoarele, exista (si o recomand) cartea "Nomograme pentru radioamatori" de V. Bruskin (traducere din limba rusa) aparuta in 1973 la Editura Crisana din Oradea. Incercati pe la anticariatele din marile orase, sau cele online. Ea este utila celor care vor sa isi construiasca transformatoare pentru frecvente diferite de cele ale retelei de 50 Hz, precum si celor care vor sa isi dimensioneze singuri un transformator necesar pentru redresoarele de cc in regim de hobby. In ceea ce-l priveste pe @Florin berdila, este in mod indubitabil un incepator cu experienta zero. Noi il cunoastem de la sectiunea Masini Unelte si Scule. Si-a cumparat un strung de mare putere la mana a doua si bombardeaza colectivitatea de acolo cu intrebari asemanatoare. Inca odata, sfatul meu este sa o ia usor (sistematic) si sa nu faca prea multe experiente de genul celor relatate aici. Un prieten, electrician de profesie, avea obiceiul sa parafrazeze o zicala cunoscuta: "Moartea incercare nu are. Cine scapa, scapa..." Link spre comentariu
Vizitator condorul65a Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 @condorul65a: Pentru cei care vor sa isi proiecteze singuri transformatoarele, exista (si o recomand) cartea "Nomograme pentru radioamatori" de V. Bruskin (traducere din limba rusa) aparuta in 1973 la Editura Crisana din Oradea. Incercati pe la anticariatele din marile orase, sau cele online. Ea este utila celor care vor sa isi construiasca transformatoare pentru frecvente diferite de cele ale retelei de 50 Hz, precum si celor care vor sa isi dimensioneze singuri un transformator necesar pentru redresoarele de cc in regim de hobby.MULTUMESC pentru raspuns. Cartea pe care mi-o recomandati este asemanatoare. Si a mea era plina de nomograme si tabele, dar nu o mai gasesc. Era deja o carte veche cand eram eu pioner.Prima nomograma era dupa calculul sectiunii si numarului de spire pe volt si permitea jonglarea acestora (in anumite limite) in functie de Bmax, dat la randul lui de meterialul si calitatea tolelor.Am facut aceasta precizare pentru ca azi noapte nu sesizasem ca subiectul se intinde la peste 350 de pagini, pagini care cuprind si ceva bibliografie in care banuiesc ca o sa gasesc si raspunsul la intrebarea mea. Am sa citesc tot topicul inainte de a mai intreba ceva.Cei care au lucrat la 400Hz vor intelege ca intrebarea mea nu este banala.Cu stima,F. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 La 400 Hz trebuie tola un pic mai buna ... altfel se pierd avantajele numarului mai mic de spire si dimensiunii reduse a miezului . Incerc sa caut si eu ceva documentatii , aveam pe vremuri . Am folosit 3 X 36 V / 400 Hz ( trifazat ) ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Teoretic, tola cu grosimea de 0,35 mm se poate utiliza pana la 500 Hz. Practic insa, transformatoarele cu functionare continua, nu merg la mai mult de 100 Hz. Intre 100 si 500 Hz, trebuiesc racite prin ventilare. Atunci cand se iau masuri speciale de racire cu circuit dublu (racire primara cu apa recirculata + racire secundara cu radiator ventilat) se poate merge practic pana catre 10 kHz, pentru transformatoarele in regim intermitent. Daca se utilizeaza tole cu grosimea de 0,2 mm, se poate merge fara racire pana la frecvente destul de mari (peste 1 kHz) iar in functie de tipul de racire, se poate ajunge catre 20 kHz si chiar mai mult. Exista si tole de grosimi foarte mici (sub 0,1 mm) special destinate transformatoarelor de inalta frecventa. Practic insa amatorul este obligat sa foloseasca aproape in exclusivitate tolele de 0,35 mm. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 La 400 Hz trebuie tola un pic mai buna ... altfel se pierd avantajele numarului mai mic de spire si dimensiunii reduse a miezului . Incerc sa caut si eu ceva documentatii , aveam pe vremuri . Am folosit 3 X 36 V / 400 Hz ( trifazat ) ...Puterile erau relativ mici , in jur de 1 kW . Miezurile erau C - uri , obtinute prin taiere din O dreptunghiular obtinut prin roluire din banda subtire , cred ca sub 0,2 mm sau in preajma ... banda era elastica , probabil avand mult nichel in compozitie ... fiind trifazate , puterea era mare pentru dimensiunile lor fizice . O solutie timpurie , premergatoare feritelor si comutatiei ... oricum un standard ce se pastreaza si acum pentru anumite echipamente . S - a urcat la 3 X 115 V , tehnologia a avansat , echipamentele de peste ocean aveau aceasta tensiune de alimentare ...Oricum ... informatia e cu titlu de mentiune , nu stiu ce aplicabilitate are in conditiile in care noi folosim 50 Hz si 230 V . Link spre comentariu
Florin berdila Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Va rog mult daţimi şi mie formulele de aflare a suprafeţei tolelor cu diferite forme: E+I,U+I,TOROIDALE ŞI ale altor forme va rog mult şi iertaţima dar doresc sa invaţ de la profesionişti ca Dumneavoastra Link spre comentariu
Vizitator lion112 Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Salut! Am un traft si nu am gasit nimic despre el...poate stiti voi vre-o ceva despre el http://i.imgur.com/9bC85Ne.jpg Multumesc Link spre comentariu
validae Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Primarul este intre firele albastru si maro.Secundarele sunt cele trei fire galbene si alb. Practic e un secundar cu priza mediana gen 2 x 9V de exemplu. Se poate folosi aici redresarea cu doar doua diode folosind priza mediana. Link spre comentariu
Vizitator condorul65a Postat Februarie 17, 2014 Partajează Postat Februarie 17, 2014 Puterile erau relativ mici , in jur de 1 kW . Miezurile erau C - uri , obtinute prin taiere din O dreptunghiular obtinut prin roluire din banda subtire , cred ca sub 0,2 mm sau in preajma ... banda era elastica , probabil avand mult nichel in compozitie ... fiind trifazate , puterea era mare pentru dimensiunile lor fizice . O solutie timpurie , premergatoare feritelor si comutatiei ... oricum un standard ce se pastreaza si acum pentru anumite echipamente . S - a urcat la 3 X 115 V , tehnologia a avansat , echipamentele de peste ocean aveau aceasta tensiune de alimentare ... Oricum ... informatia e cu titlu de mentiune , nu stiu ce aplicabilitate are in conditiile in care noi folosim 50 Hz si 230 V . Daca peste ocean se lucra cu 3 X 115V, peste Prut se lucra cu 3 X 220V. Tensiunea se obtinea de la convertizoare electromecanice (ansamblu motor - generator) sau grupuri eletrogene care generau direct 3 X 220V / 400Hz. Tensiunea cu aceasta frecventa se foloseste pe sisteme electronice mobile (inclusiv avioane).Am lucrat peste 20 de ani cu transformatoare la 400Hz (sub 1000W). Erau impregnate cu lac, bagate la cuptor, vopsite... Rezulta un ansamblu pe care nu am fost curios sa il desfac, mai ales ca rebobinarea lor se facea in ateliere specializate. Totusi s-ar putea sa imi amintesc ca a desfacut cineva unul si era confectionat din doua E-uri din pachete de banda metalica (dispuse la 90 de grade fata de cum ne asteptam). Nu necesitau racire, dar majoritate erau dispuse in blocuri alaturi de tuburi electronice care erau racite cu aer. La peste 1000 W am lucrat cu "amplificatoare magnetice" (ansambluri asemanatoare transformatoarelor al caror principiu de functionare se baza pe saturatia miezului) si nu necesitau racire. Ar mai fi multe de povestit despre retele de 400Hz... dar ar fi "Out of topic" Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 17, 2014 Partajează Postat Februarie 17, 2014 Citeaza si tu corect, ca altfel e mai greu de inteles cine ce a scris... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum