Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Bobinat pe un miez EI si impunand densitatea de curent precizata de @Dr.L, traful ar trebui sa aibe 653 spire din conductor de 0,45 mm in primar si 132 de spire in secundar (pentru 42 V) cu conductor de 0,95 mm, pentru o inductie in miez de 1 T - adica mare pentru un traf de o asemenea putere. Eficienta utilizarii ferestrei ar fi de 0,8, in schimb ar fi necesara o tola E14 si o sectiune de 12,75 cmp, adica o grosime a pachetului de tole de 48 mm. Problema insa este aceea ca la constructiile de acest gen exista un compromis cu margini foarte limitate intre valorile inductiei si ale densitatii de curent. Ambele duc la supraincarcare termica.

Link spre comentariu

Aria miezului este in stransa legatura cu puterea transformatorului, indiferent de tipul acestuia (cu ceva particularitati pentru cele de masura si de impulsuri). Transferul de energie dintre primar si secundar se realizeaza prin intermediul miezului magnetic. Cam orice masina electrica (statica cu e cazul de fata sau rotativa) functioneaza pe acest principiu. Energia este putere x timp, deci pt. o putere mai mare am nevoie de o energie mai mare pt aceeasi unitate de timp. Energia magnetica este proportionala cu inductia in circuitul magnetic. Din pacate valoarea inductiei este limitata din cauza saturatiei, astfel ca e nevoie de o sectiune a circuitului magnetic aprox. proportionala cu energia / puterea care se doreste a fi transferata.

Link spre comentariu

Aria miezului este in stransa legatura cu puterea transformatorului, indiferent de tipul acestuia

nu sunt de acord cu dv aici,exemplu am un traf de sudura cu miez de aproximativ 800w cu fereastra mare in care a incaput primar bobinat cu sarma de 1,3mm si secundar de 3 mm aluminiu si sudeaza cu 2,5mm
Link spre comentariu
Vizitator Misi

Daca e vorba de un transformator de retea (coboritor sau ridicator), iata citeva chestii simple care te vor ajuta sa-l faci (valabile doar pt.50Hz!!!, cu miez din fier/siliciu):1. Calculeaza sectiunea miezului (sectiunea pachetului de tole) dupa formula __ S=1.2\/Punde:S=sectiunea miezului in cm.patratiP= puterea in watt2.Numarul de spire/volt se calculeaza cu formula: N= 50/Sunde N=nr. de spire/volt, S=sectiunea(cmp)Exemplu: pentru un transformator cu S=12cmp (100W) primar =~220V/50Hz secundar= ~12V/50HzN= 50/12= 4,17Nr.spire in primar= 4.17 X 220 = 917Nr. spire in secundar=4.17 x 12= 50 Sectiunea miezului, pentru un pachet de tole de tip "E" se considera ca fiind produsul dintre grosimea pachetului(strins in menghina) si latimea elementului orizontal central al "E"-ului, deci partea care intra in carcasa bobinajului; daca ai observat, este aria gaurii interioare a carcasei transformatorului.Pentru un transformator toroidal se considera aria unei sectiuni transversale prin tor.3. Diametrul conductoarelor se stabileste in functie de intensitatea curentului care trece prin ele (normal,nu? :) ). Le gasesti in tabele, dar in general, pentru un conductor de cupru, densitatea de curent acceptata este de 6-7A/mmp. Curentii pot fi bine aproximati prin legea lui ohm, cu toate ca este vorba de curent alternativ.Carcasa o poti face din textolit, fibra de sticla(circuit imprimat) sau chiar carton electrotehnic (prespan). Pentru bobinaj du-te si fura "patentul" de la un atelier,sau foloseste-ti imaginatia, mi-e greu si nici nu am timp sa-ti descriu "scula". Te sfatuiesc sa izolezi straturile de sirma intre ele cu scotch subtire sau hirtie subtire impregnata in ulei de in sau ulei de transformator.Te mai sfatuiesc sa-ti bagi...picioarele si sa-ti comanzi traful la un atelier de bobinaj in afara cazului in care vrei sa faci productie de serie.Pentru nelamuriri lasa-mi mesaj pe forumBafta si nu injura prea tare cind ai sa te chinui :twisted:

Link spre comentariu

domnul marian nu stiu daca mai tineti minte dar acum ceva timp am intrebat in legatura cu un traf cu tolele in forma de L si daca calculam puterea dupa sectiunea miezului rezulta 200 si ceva de W.dar cu ampemetru in serie cu primarul am dat statia la maxim si aveam un consum de 3 amperi si ceva la o tensiune de 225v la retea

Link spre comentariu

@ Emil 1986: nu e nevoie sa fiti de acord cu mine, fiecare isi spune si argumenteaza parerea si ar trebui ca in final sa ajungem la o concluzie.

Deci, daca puterea n-ar fi conditionata de aria miezului, atunci ar fi minunat, am face un miez de cativa mmp cu fereastra cat e nevoie pt. orice bobinaj si facem orice traf de orice putere.

Din pacate, nu se poate...

Detalii : http://www.cs.toronto.edu/~relu/audio/d ... design.pdf

sau http://en.wikibooks.org/wiki/Electronic ... mer_Design

Link spre comentariu

Dintr-un traf poti trage mult mai mult decat puterea lui nominala, dar ce faci cu supraincalzirea? :nebunrau: La puterea norminala, traful se incalzeste moderat (desi 70-80 de grade nu e exclus)!Miezul se incalzeste ca are prea putine spire/volt, iar sarma, ca are o densitate de curent prea mare.

Link spre comentariu

Nu mai încerc să comentez formulele în care apar doar W și cmp dar chestia cu 6-7 A/mmp merită notată!

Ba trebuiesc comentate. Un comentariu condensat dar eficient a facut @Dr.L:

...Miezul se incalzeste ca are prea putine spire/volt, iar sarma, ca are o densitate de curent prea mare....

Ceva mai pe larg, intre suprafata ferestrei pentru bobinaj si aria sectiunii miezului exista o relatie precisa, fara de care vom ajunge la solutii "paguboase". Tipul tolei se stabileste corect doar tinand cont de aceasta relatie. Nu intru in amanunte, chestiunea a mai fost discutata pe topic. Pe de alta parte, relatia corecta care desemneaza numarul de spire pe volt este N=1/(0,000444fSB) derivand direct din legea inductiei electromagnetice, cu f in Hz, S in cmp si B in T. Orice relatie simplificata, care nu tine cont de inductia B (frecventa fiind de 50 Hz si considerata constanta) are aceleasi rezultate "paguboase". Prin termenul pagubos intre ghilimele, am condensat de fapt si mai mult concluzia lui @Dr.L, in sensul ca fie realizam o constructie prost functionala si deci inutila, fie una functionala, dar mult mai costisitoare decat era necesar.
Link spre comentariu
Vizitator MARYNBOSS

Salutare am un transformator 2x30v si as vrea sa stiu daca merge sa alimentez un amplificator cu TDA 7492 in punte :transformatourul nui toroidal asta este schema amplificatorului

post-83027-139829752128_thumb.png

Link spre comentariu

@ola_nicolas Am spus nu MAI încerc. Am încercat și cu inducția , și cu produsul AeAw și cu densitatea de curent... rezultatele se văd : P = ceva x Ae^2.@iop95 Păi tocmai formulele la care trimiți ( în al doilea link , primul nu mi s-a deschis) te contrazic : puterea este proporțională cu PRODUSUL dintre aria miezului și aria ferestrei , deci PUR TEORETIC, pot avea acei câțiva milimetri pătrați la miez cu câțiva metri pătrați la fereastră....

Link spre comentariu

...deci PUR TEORETIC, pot avea acei câțiva milimetri pătrați la miez cu câțiva metri pătrați la fereastră...

Intr-adevar "pur teoretic", deoarece cei cativa mp ai ferestrei inseamna lungimi ale circuitului magnetic de ordinul metrilor, ceea ce inseamna valori mici ale intensitatii campului magnetic si deci si ale inductiei in miez. In realitate prin standardizarea tolelor si a miezurilor in general se realizeaza tocmai o relatie optimala intre sectiunea miezului si aria ferestrei.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări