Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

...Ce putere teoretica are transformatorul asta?...

Pare un traf dimensionat normal, pentru un regim de lucru continuu. Daca poti dezvalui provenienta lui, vom sti in mod precis daca este asa. Banuiesc ca este dimensionat pentru reteaua de 220 V. Conecteaza-te la retea si masoara tensiunea/tensiunile (daca sunt mai multe) in secundar/secundare. Fa apoi urmatoarele masuratori dimensionale: diametrul conductorului din primar im mm, diametrul conductorului/conductorilor secundar/secundari in mm masurati cu un micrometru de 0...25 mm; grosimea flanselor carcasei in mm, masurata cu un subler; spatiul ramas nebobinat dintre cele doua bobine, masurat cu un joc de lire spion auto. Daca are ultimul strat incomplet (asa dupa cum pare sa fie) atunci masoara si distanta (medie) dintre straturile incepute si neterminate si distanta dintre penultimele straturi - cele complete - impreuna cu lungimea stratului incomplet in mm. Daca mai trebuiesc si alte masuratori - vom mai vedea. Voi incerca apoi sa iti indic cu precizie puterea transformatorului prin calcul. Vei face apoi rost de o/niste sarcina/sarcini rezistiva/rezistive care sa totalizeze puterea respectiva si vei verifica daca incarcat cu acea/acele sarcina/sarcini, transformatorul nu depaseste in nici o situatie o temperatura de contact de 55...60 de grade, masurata (la temperatura camerei) fata de oricare suprafata a sa.
Link spre comentariu

Transformatorul cred ca este rusesc,are niste litere chirilice pe plastic, nu stiu din ce este, la 235V retea am 42V alternativ in secundar, cate 21V pe fiecare bobina, 2 bobine egale, sarma are 0.4 mm in primar si 1 mm in secundar cu izolatie, spatiul intre bobine...intra un burghiu de 2mm mai greu, straturile sunt complete dar nu e bobinat "profesional" asa ca unele spire sunt incalecate, o bobina are aruncate 6 spire peste ultimul strat.Ma gandeam ca se poate calcula puterea dupa dimensiunea miezului dar fiind pe 2 coloane, ma induce putin in eroare, credeti sau nu, stiu ce e un transformator de separare si un autotraf si ce e curentul de scurtcircuit, domnule Cristian, nu e nevoie sa invat din nou, se putea sa ma ajutati cu un raspuns totusi, nu cu un sfat.

post-67485-13982975141_thumb.jpg

Link spre comentariu

Puterea e limitata de sectiunea miezului, sarma din primar si sarma din secundar!Cum ai dat diametrele sarmaie, aflii puterea de aici.Sarma din primar are o sectiune de 0,125mm^2.La 2,5A/mm^2 (incalzire moderata in sarcina), rezulta un curent de 0,31A. La 230V, inseamna 72W...Secundar: 0,78mm^2 -> 2A -> 82W. Avand in vedere ca nu am luat in calcul si izolatia sarmei, valorile corespund.Deci traful are pana in 70W!

Link spre comentariu

...la 235V retea am 42V alternativ in secundar...

Sa inteleg ca ai masurat 235 V la retea?!

Transformatorul cred ca este rusesc,are niste litere chirilice pe plastic...

Se pare intr-adevar ca tolele nu corespund standardului romanesc. Ar fi bine deci sa masori dimensiunile ferestrei in mm. La dimensiunile deja date 100x60x33, 100 reprezinta inaltimea tolelor, iar 60 latimea ei? In STAS-ul romanesc exista tola UI60, avand dimensiunile 84x60 si 20 mm coloana. Masoara deci cu atentie, caci conteaza dimensiunile exacte ale tolei, nu ale gabaritului peste diferitele structuri cum ar fi jugurile de strangere, sau rigletele de borne. Este de asemenea importanta grosimea materialului carcasei si a flanselor acesteia, car ocupa o parte mai mare sau mai mica din fereasrtra transformatorului. Judecand dupa bricheta alaturata, grosimea flanselor ar fi de aproximativ 2 mm.
Link spre comentariu

Tensiunea a fost masurata la 235V retea, dimensiunea ferestrei e 20x60mm, 100x60x33mm sunt dimensiunile numai a pachetului de tole, fara sistemul de strangere, 100mm inaltimea, 60mm latimea si 33mm grosimea coloanei si sectiunea unei coloane 33x20mm, carcasa are 1.5mm la flansa, cred ca e la fel si in laterale, nu ma apuc sa desfac acum

Link spre comentariu

@mario_xx: Conditii: U1=230 V. Pentru parametrii J=1,045 A/mmp (densitatea de curent) B=0,643 T (amplitudinea inductiei magnetice in miez) si ku=0,16 (Factorul de umplere cu cupru al ferestrei) ai intr-adevar o grosime a pachetului de tole de 33,25 mm. Acestor parametri le corespunde un factor de utilizare al ferestrei υf=0,92 - foarte apropiat de cel pe care l-ai indicat prin distanta dintre bobine de 2 mm (υf=0,9)

Parametrii obtenabili in aceste conditii: Scuze!!! Mai verific odata.

Link spre comentariu

Daca @mario_xx nu are de gand sa rebobineze traful ci sa-l foloseasca exact asa cum este atunci dimensiunile tolelor sunt absolut irelevante, conteaza sarma cu care este bobinat. S-a tot vorbit pe chestia asta dar nimeni nu pare dispus sa citeasca, puterea unui transformator nu este batuta in cuie de sectiunea acestuia ( e absurd sa gandesti asta ), ci este un compromis intre spatiul disponibil de bobinat si randamentul de lucru admis, acest tip de trafuri ofera spatiu ceva mai mare de care se poate profita, deci ideea ca puterea este S^2 este aici cu atat mai irelevanta.

Link spre comentariu

Puterea trafului este undeva pe la 20...25 VA. Imi pare rau, dar calculul meu nu are inca facilitatea de a varia in mod automat inductia in miez si densitatea de curent prin conductori. Acesti doi parametrii trebuie variati, pentru a obtine exact aria suprafetei miezului in conditiile cerute de dimensiunile practice. In lipsa acestor facilitati, trebuie sa repet de un numar foarte mare de ori calculul prin ajustari manuale. Voi incerca sa apdatez in acest sens calculul meu, dar asta va dura destul de mult. Fabricantul (probabil rus) a utilizat materiale foarte groase pentru carcasa, probabil in scopul obtinerii unei clase superioare de irolare, dar a micsorat in acest mod aria utila cuprului pentru fereastra. In mod normal, daca se utiliza pentru carcasa un textolit de 0,5...0,6 mm grosime, se putea ajunge paina la puteri de peste 50 VA, avand in vedere ca acest tip de transformator permite pana la dublarea puterii pentru aceeasi sectiune cu a unui de tipul EI. Totul depinde insa de gestionarea eficienta a spatiului ferestrei de bobinaj.

Link spre comentariu

Puterea trafului asa cum este acum a specificat destul de usor de inteles Dr.L aici:

http://elforum.info/viewtopic.php?p=1462951#p1462951

Puterea care se poate obtine de la traf la rebobinare este in functie de regimul de lucru dorit, randamentul acceptat si spatiul disponibil de bobinare, aria sectiunii miezului conteaza in principal la alegerea/determinarea numarului de spire per volt, dar nu limiteaza direct si strict si puterea, nu are cum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări