Marian Postat Ianuarie 19, 2014 Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 @dj cosmin Inainte de toate trebui sa inveti sa diferentiezi minusul de masa, la sursele simetrice acestea sunt 2 lucruri distincte, masa intotdeauna este punctul de referinta, in schimb minus poate insemna ramura negativa ceea ce este cu totul altceva. Spre exemplu cei +/-25V inseamna ca ai o ramura cu plus 25V fata de masa, si alta ramura cu minus 25V tot fata de masa. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 20, 2014 Partajează Postat Ianuarie 20, 2014 Nu ştiu ce ar ieşi pe aici dacă s-ar mai discuta şi despre alimentările vechilor amplifuri cu trz cu germaniu, cu minus şi masă. Ar fi confuzia totală. Link spre comentariu
radu42 Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 Salut ! Am si eu o nelamurire : am doua transformatoare toroidale de 12 v si vreau sa le inseriez secundarele ca sa obtin 24 v.Intrebarea este :se pot aseza cele doua transformatoare unul peste altul (ax in ax) sau trebuie o oarecare distanta intre ele ? Nu am loc in cutie decit daca le asez in aceasta pozitie si ma gindesc sa nu existe ceva cuplaje,etc.Multumesc Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 In mod normal acest tip de transformator are scapari f. mici, deci cuplajul nu are de suferit. E bine, totusi, de a pastra o minima distanta. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 N - ar fi cel mai simplu sa faceti o proba ? Fara amplificator , cu ceva sarcina ( becuri , rezistente de putere ) apropiata ca si consum de cel estimat in varianta finala , cu masuratori in diferite variante de pozitionarea transformatoarelor , pentru a pune in evidenta ceva diferente , semnificative sau nu ... apoi luati decizia in baza a ce aflati ! Fluxul e concentrat in interiorul bobinajelor , deci in miez , teoretic n - ar trebui sa fie nici o problema in cazul suprapunerii a doua toroidale . Ca idee , multe se livreaza cu capace metalice si surub de fixare ce trece prin interiorul transformatorului , fara sa fie afectata functionarea ... Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 Eu zic ca singurele probleme posibile sunt cele mecanice sau termice...Toroidalele corect facute pot fi puse si langa etaje de semnal mic, fara probleme (desi nu e cea mai buna idee).Apoi, nu vad cum se influenteaza (negativ) 2 trafuri ce alimenteaza aceelasi montaj.Parerea mea. Link spre comentariu
radu42 Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 O sa incerc practic sa vad ce se intimpla...multumesc de sfaturi si pareri Intre timp am descoperit un montaj de transformator trifazat...banuiesc ca aceasta asezare ar fi OK. http://s1055.photobucket.com/user/radus ... 3.jpg.html Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 23, 2014 Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 ...un montaj de transformator trifazat...banuiesc ca aceasta asezare ar fi OK....Bineinteles. Asa am montat si eu trafurile la sursa mea trifazata cu care-mi testez dupa reparatii invertoarele de sudare pe care le repar acasa, unde am doar monofazat.Deci, nu e nici o problema sa montezi trafurile in acest fel, o placa de sticlotextelit intre ele care sa asigure izolatia e suficienta. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Ianuarie 25, 2014 Partajează Postat Ianuarie 25, 2014 Bineinteles. Asa am montat si eu trafurile la sursa mea trifazata cu care-mi testez dupa reparatii invertoarele de sudare pe care le repar acasa, unde am doar monofazat.Deci, nu e nici o problema sa montezi trafurile in acest fel, o placa de sticlotextelit intre ele care sa asigure izolatia e suficienta.buna ziua.imi puteti spune mai multe amanunte legate de confectionarea sursei trifazate?si eu vreau sa-mi fac asa ceva tot pentru testare invertoare sudura...iar deocamdata am la dispozitie doar reteaua monofazata. Link spre comentariu
Adrian_BBS Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 vreau sa rebobinez un transormator de putere mica si am cateva nelamuriri:1 - carcasa bobinajului o cenfectionez dintr-un carton de vreo 2mm grosime pe care vreau sa-l impregnez cu un lac, dar nu gasesc lac electroizolant...merge si alt lac sau spuneti-mi unde as putea gasi, dar in cutii mai mici si nu bidoane de 5-20l...2 - bobinajul merge "acoperit" cu banda de hartie sau trebuie enaparat hartie electroizolanta?orice sfat e binevenit Link spre comentariu
zal Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 Doar între primar şi secundar trebuie izolaţie mai bună, de exemplu carton electrotehnic (preşpan), secundarul poate sta şi neacoperit, dacă nu are o tensiune mare.Carcasa, dacă nu e vorba de carton ordinar nu e nevoie s-o impregnezi, poţi da un strat de izolaţie peste pereţii verticali ce vin în contact cu miezul trafo, lateralele le poţi lăsa simple. Link spre comentariu
Adrian_BBS Postat Februarie 2, 2014 Partajează Postat Februarie 2, 2014 si de unde sepoate procura lac electroizolant? Link spre comentariu
mario_xx Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 Buna searaAm transformatorul din atasament, dimensiunile pentru o coloana sunt 100x20x33 (in mm) si 100x60x33 total.Ce putere teoretica are transformatorul asta? (n-am ampermetru, am dar masoara mereu 20 amperi) Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 In jur de 100W, poate un pic mai mult...Ca sa afli puterea cu o buna aproximare monteaza o sarcina pe secundar si urmareste scaderea tensiunii secundare in sarcina fata de tensiunea masurata in gol -atunci cand tensiunea in sarcina scade cu aprox. 5% fata de tensiunea in gol , trafo livreaza pe sarcina puterea nominala... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 3, 2014 Partajează Postat Februarie 3, 2014 n-am ampermetru, am dar masoaramereu 20 amperiDacă (după cum bănuiesc) aţi cuplat direct borneleampermetrului pe secundarul transformatorului, atuncicred că mult mai important decât determinarea puteriiacestuia ar fi învăţarea unor noţiuni de bază despremăsurarea mărimilor electrice, în special a curenţilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum