Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Salut. Am o serie de calcule pt un traf si as vrea daca se poate sa ma corectati daca gresesc, chiar insist. As vrea sa fac un traf de la care sa obtin 20V si 6A. Acum, eu am minte urmatorul calcul:- un miez cu o sectiune de 11 cm^2, facand abstractie ca 11 la patrat da 121VA putere aparenta, adica cam ce am eu nevoie;-sarma cu diametru de 1.75 sau 2 mm, in contextu in care i-au o densitate de curent de 3A pe mm^2 iar la un diametru de 1.75 mm am conform formulei S=pi*d^2/4, sectiune 2.40 mm^2 care inmultita cu 3A imi da un curent 7.21 A, cam ce am eu nevoie;-nr. de spire pe volt, N=50/Smiez=50/11=4.5 spire/volt, dar aici mai conteaza ce tip de miez este, frecventa poate fi luata mai mica de 50 Hz daca am un miez de tip 2C de ex sau toroidal;pt. primar inseamna 4.5*220= 990 spire iar pt secundar 4.5*20=90 spire;Sarma pt primar trebuie sa fie de acelasi diametru ca cea pt secundar(banuiesc ca da daca vreau sa obtin puterea de care am zis)?Va rog sa va dati cu parerea si sa-mi dati indicatii despre modul asta de calcul, e corect?

Link spre comentariu

E corect in linii mari.Numarul de spire in secundar trebuie majorat cu circa 10% pentru a compensa pierderile ( altfel ai obtine 20V in gol dar circa 18V in sarcina, asa o sa ai 22V in gol si circa 20 in sarcina).Sirma din secundar e calculata corect, ar putea fi ceva mai subtire (1,5mm sa zicem ) daca transformatorul nu lucreaza permanent la curentul asta. Sarma din primar trebuie calculata NU la 6A ca in secundar ci la circa ( 6A x 20V ) / ( 220V x 0,9) adica circa 0,6A deci poate fi de 0,5-0,6 mm.Trebuie sa estimezi daca iti incape - tinind cont si de izolatie.P.S. 50 din formula cu numarul de spire pe volt NU e frecventa ci un coeficient care intr-adevar depinde de frecventa.

Link spre comentariu

...dar aici mai conteaza ce tip de miez este, frecventa poate fi luata mai mica de 50 Hz daca am un miez de tip 2C de ex sau toroidal...

Asta ai inteles de pe topicul asta, cu de toate pt toti?Acel 50 n-are nici in clin, nici in maneca cu frecventa, lasa hertzii in pace, caci sunt nevinovati.

...Sarma pt primar trebuie sa fie de acelasi diametru ca cea pt secundar(banuiesc ca da daca vreau sa obtin puterea de care am zis)?...

Intrebarea asta dovedeste ca nu intelegi cum e cu puterea, iti lipsesc cunostinte elementare. Fara suparare, de ce nu postezi la pagina incepatorilor pana te pui la punct cu bazele? Apoi ai putea continua aici. Desi topicul e destul de poluat cu aiureli cu aparenta de nivel academic. Care sunt la fel de nocive ca si cele amatoricesti care sugereaza ca acel 50 e musai frecventa retelei.
Link spre comentariu

Dacă consumul de 6A e cvasipermanent pe perioada folosirii şi durează, să zicem, mai mult de o juma de oră, ar fi bine ca să se refacă calculele ptr un miez ceva mai mare, de minim 150VA şi un curent de 7-8A în secundar, de exemplu. Oricum, la miezul acesta de 11cm2 nu s-a scăzut izolaţia tolelor, circa 5% din grosimea pachetului de tole...................Apropos de 50/S şi variante, mi-a fost dat să găsesc două trafo de reţea bobinate 100/S, am legat ptr verificare şi din greşeală pe cîte unul din primarele de 110V vreo 2-3 ore în gol şi au mers reci, abia după un timp, mi-am dat seama de ce tensiunile în secundare sînt duble (aveam 13V ptr filamente şi 440V ptr anodică şi încă o înfăşurare cu 220V pe ea, ce s-a dovedit a fi o jumătate de primar). Logica celui care le-a bobinat a fost folosirea lor într-o sculă ce lucra cu semnale mici şi amplificări mari şi unde nu a folosit ecranări speciale ptr trafo. :rade:

Link spre comentariu

Scoate si niste prize in primar , la 90 % si 95% din numarul de spire . Mareste numarul de spire rezultat din calcule cu 5% si da diferenta de spire in continuare . O sa ai astfel 4 posibile moduri de conectare ... cateodata e folositor . Compensezi o tensiune de retea nefavorabila sau ceva diferente fata de calculul hartiei ... Atentie ! - sa ai conexiunile in primar la 90 % , 95 % , 100 % si 105 % numar de spire fata de calcul , nu intre prize , unde sant spire putine ...

Link spre comentariu

Multumesc pt sfaturi, in felu asta am mai acumulat ceva cunostinte. Em2006, daca am deranjat cu intrebarile mele imi cer scuze, probabil ca trebuia sa postez unde ai zis tu, dar intrucat acest topic e dedicat transformatoarelor am considerat ca e mai potrivit sa intreb aici. Oricum, probabil ca intrebarile mele au mai dumirit si pe altii nu numai pe mine, eu cred ca sunt destui care nu stiu lucrurile pe care nici eu nu le stiu dar nu vor sa intrebe tocmai pt ca le e teama ca vor fi imediat repeziti cu afirmatii de genu "daca nu stii ce cauti aici.." si cred ca efectu produs de intrebarile mele de incepator(poate nici incepator) e mai degraba pozitiv decat negativ, dar daca n-ati fi voi cei care stapaniti lucrurile astea sa ne deschideti ochii atunci noi de unde sa ne "desteptam"..?

Link spre comentariu

Buna ziua , recent am achizitionat la o suma modica un amplituner Pioneer SX-315 care se alimenteaza la 120 V , initial am avut in vedere folosirea lui cu un transformator de la 220 la 110 pe care-l posed deja ( unul rusesc , are vreo 10 kg ) . Dar dupa ce am intrat in posesia amplitunerului am constatat ca tolele ( sau spirele ? ) transformatorului de retea vibreaza la un nivel acustic suparator - initial am crezut ca am de a face cu un traf de sudura :smile: . Dupa ce am dat jos capacul amplifului am constatat ca a mai fost intervenit la carcasa trafului cu ceva puncte de sudura ( posibil si la tole ) iar daca aplic o anumita presiune asupra lui vibratia se atenueaza dar nu 100 % ; din ce am constatat posibil sa fi fost si rebobinat . Vazind acestea am hotarit ca cel mai bun si elegant lucru ar fi schimbarea transformatorului cu unul toroidal care sa functioneze la 220 volti CA . Intrebarea mea ar fi ce putere trebuie sa aiba transformatorul tinind cont de urmatoarele specificatii de pe aparat si din fisa tehnica :- Power requirements 120 V , consumption 200 W- continuous power output per channel 100 W ( pe fiecare din cele 6 canale )- pe secundarul de putere scoate 2 X 27 volti - mai sint 2 infasurari duble care dupa redresare intra in stabilizatoare de tipul 7812 , 7809 si 7805 , si o infasurare care merge la alimentarea afisajului . Aceste date ar fi necesare in momentul cind comand transformatorul , pe site la firma respectiva cerindu-se : tensiunea si curentul infasurarilor secundare ( fiecare in parte ) , puterea ( totala a transformatorului , cred eu ) in VA , dimensiune ( asta cred ca in functie de locul disponibil in aparat si bineinteles de cerintele de putere ) Multumesc anticipat , daca nu am postat unde trebuie rog sa se mute

Link spre comentariu

Pe subsectiunea Amplificatoare veti gasi probabil raspunsuri mai competente. Dar, "putere continua" la un amplificator nu inseamna 7/24 ci opusul a "putere de varf" . Desi nu este clar definita in standarde "puterea continua" ( in regim sinusoidal ) trebuie mentinuta un timp suficient pentru efectuarea masuratorilor si/sau pana la stabilirea unui regim termic.In ceea ce priveste puterea consumata lucrurile sunt mai clare = este puterea pe care ampliful o trage din retea cand toate canalele sant incarcate la 1/8 din puterea nominala cu zgomot roz.In cazul nostru : 1/8 x 100W = 12,5 W. Cu randament de , sa zicem, 50% avem 25W pe canal. 6 x 25W = 150W. Se adauga alte pierderi - surse auxiliare, controlere, etc si ajungem la ce scrie pe eticheta.

Link spre comentariu

datele aparatului le-am gasit in fisa tehnica de pe net , pe spatele aparatului scrie asa :-AC 120 V , 60 hz , 200W , 245 VA- in fine , nu asta conteaza , amplitunerul va fi folosit pentru a fi conectat prin cablu optic la un receptor de satelit pentru redare audio 5.1 , camera de 4 X 4 , volumul nu va depasi niciodata 40% , estimez un maxim de 40 W pe canal , in conditiile acestea ce putere ar trebui sa aiba traful si ce amperaje pe secundare ? multumescL.E. : posibil ca acei 245 VA sa fie cit de cit reali , am gasit o tabela in excel cu calculul transformatoarelor toroidale si conform acestuia la o putere de 200 VA a trafului si o tensiune de 30 volti in secundar rezulta un curent in secundar de 6,33 A , dar nu am inteles daca se obtine tot atit si daca sint doua infasurari de 30 volti sau se imparte

Link spre comentariu

Asta puteai calcula şi fără tabel, evident că ptr a păstra puterea constantă, modifici tensiunea şi curentul. P=UxI.Revenind la amplif, treaba e cam aşa: probabil că fiecare canal ar fi teoretic capabil să scoată 100W, probabil că schemele sînt identice la toate, dar intervine banda redată după procesare şi rămîn doar canalele principale să redea toată banda, deci cei 100W din reclamă, celelalte mult mai puţin. La 2x27Vca (+/-38V) ai cam 40W/8 Ohmi reali pe canalele stereo, ceeace corespunde cu puterea de 200W suptă din reţea. Restul e păcăleală. Ptr liniştea ta poţi folosi un traf mai solid, de 250-300W, ar merge mai rece la consum maxim.

Link spre comentariu

Si dumneata ce esti ? militianul forumurilor ? pentru linistea dvs. postul de inceput l-am dat cu copy paste deci nu are cum sa difere , in rest difera doar nivelul la care am spus ca va fi folosit 40% respectiv 50% , iar tensiunile pt. finalii audio 27 respectiv 30 : 27 volti am masurat cu aparatul in conditiile in care traful meu de 220 la 110 debita doar 95 volti ( tensiunea de retea fiind si ea 208 volti ) , in manualul service am gasit ca tensiunea trebuie sa fie 30 volti . Dupa modificarea trafului reducator sa scoata 110 volti am masurat si eu 30 volti pe infasurarile de alimentare a finalilor . Oricum aceste mici neconcordante nu modifica datele problemei , multumesc celor care m-au indrumat .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări