Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

acesta este traful

In mod normal un traf EI obisnuit de 5x6cmp nu poate da 3kW, in regim continuu. In conditii speciale e altceva, conditii precum criogenie, frecventa mai mare decit 50Hz sau trafuri care sunt fortate sa dea putere mai mare pe timp scurt cu pauze de racire.Trafurile de sudura fac parte din ultima categorie. Cele industriale sunt dimensionate sa mearga fara pauza dar cele casnice sunt facute subdimensionat si merg cu pauze de racire. Am avut si eu un aparat de sudura asemanator si pe carcasa se specifica timpul de lucru/timp de racire(pauza). Era scris 1/10, asta insemnind ca la 5-10s de lucru trebuia sa-i dai minim 50-100s de pauza(racire). Si mai avea si un ventilator.Pentru a suda ceva pe la bicicleta e destul, nu e nevoie de regim continuu.
Link spre comentariu

da are fereastra mare 6cm in fiecare parte daca nu ma insel

Ei bine asta explica motivul pentru care se obtine acea putere, asa cum banuiam fereastra este suficient de mare pentru a incapea suficiente spire per volt, si in situatia in care specificatiile producatorului in ceea ce priveste regimul de lucru si modul de folosire, nu sunt depasite sau ignorate, traful n-are de ce sa se supraincalzeasca, si oricum este protejat in acest sens.
Link spre comentariu

Fereastra nu e mare pt a incapea multe spire pe volt, ci pentru ca e un traf cu shunt magnetic, deci unul cu destinatie speciala, cu carecteristica abrupt cazatoaare obtinuta atat datorita shuntului magnetic cat si cuplajului particualar intre primar si secundaar (o parte cu cuplaj foarte strans si alta cu cuplaj slab, prin repartizrea particulara a bobinelor pe miez.Fereastra mare o impune shuntul mobil.Pe topic e vorba de trafuri normale, cu caractristica rigida, deci e alt film.Puterile mari la trafurile de sudura sunt utilizate intermitent, cu durata specificata a ciclului de lucru.In poza atasata e placa de timbru de la modelul de 150A pe care l-am avut recent in atelier pt upgrade:post-7511-139829709677_thumb.jpg

Link spre comentariu

Uneori lucrurile sunt atat de simple, incat nu pot fi intelese. Va vine sa credeti?Sectiunea unui miez, mai ales standardizat, conteaza in obtinerea unei puteri la un anume randament. De ce? Pentru ca o sectiune mai mare va permite un cupru mai putin ca lungime si mai gros.Fereastra conteaza. De ce? Pentru ca o fereastra mai mare permite un cupru mai gros.Calitatea miezului conteaza. De ce? Pentru ca un miez care admite o inductie mare permite mai putine spire, deci lungime cupru mai mica iar spatiul ramas poate fi folosit pentru un cupru mai gros. Oare nu se vede ca orice efort facut pentru a mari puterea tebuie sa se rasfranga asupra cuprului? Orice mijloc care permite un cupru mai gros sau mai scurt va mari puterea.De ce nu faceti acele masuratori de curiozitate? Veti vedea efectul clar a rezistentei bobinajelor. Efect minim. Ca mai intervine si cuplajul.Daca se doreste o putere mai mare la un randament bun, trebuie sa existe posibilitatea bobinarii cu conductor gros de lungime cat mai mica. Dar odata facute bobinele, acele rezistente exista, sunt batute in cuie si fac regula puterii. Nimic altceva nu mai conteaza (exceptie cuplajul). Toate celelalte devin detalii. Putem sa-i spunem monofazic, bifazic, multifazic, E+I, U+U, toroid sau oricum, pe o coloana sau douazeci, cuprului nu-i pasa de ceea ce vorbim noi. Din momentul in care este finalizat ca bobina, cuprului nu-i mai pasa nici de calitatea sau forma geometrica a miezului, nici de cum se insumeaza inductantele sau alte reguli. El are regula lui si e rege. Toate celelalte au contat numai pana la finalizarea bobinelor.Deci puterea (exprimare insuficienta) este dubla, tripla, etc pe o sectiune U+U fata de E+E? Raspunsul nu exista in sectiune, denumiri sau reguli. Luati ohmetrul sau miliohmetrul si intrebati cuprul. Poate fi sau nu, numai cuprul are raspunsul. Insa nu faceti greseala sa bobinati pe jumatate spire pe U+U in ideea ca sectiunea e dubla.Cu mentiunea ca mi-e ciuda de acest post, macar sa nu fie inutil.

Link spre comentariu

Vezi ca faci confuzii. Relatia din electrotehnica este S=3UI, pentru trifazat. Daca inlocuiesti pe U din relatia indicata de mine se obtine ceea ce am scris eu. Nu este o amplificare. Eu nu am amplificat nimic cu 9.

Link spre comentariu

@veraEu imi cer iertare. Nu m-ai iritat de loc, nici altcineva n-a facut-o. Ziceam ca nu mai intervin doar ca sa nu mai lungim polemica . E clar ca fiecare detinem cate o bucata de adevar si tinem de ea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări