Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

un alt exemplu prin care sper sa fie inteleasa dilema mea: La unele magazine on-line, la traf-uri se spune la date tehnice de exemplu 2x12v, si 5A; la un alt traf se specifica de exemplu 2x12v, si 100W, Cam care este diferenta dintre aceste 2 trafuri? Cam asta este dilema mea si sper sa ma fi facut inteles de data asta. Multumesc mult tuturor care mi-au raspuns sau imi vor mai raspunde pe topicul meu si va salut cu respect. :partyman:

Link spre comentariu

Diferenta nu e niciuna. Difera doar modul de a specifica puterea. De exemplu daca eu stiu excat tensiunea de alimentare a unui aparat(sa zicem 220V) atunci e suficient sa specific doar curentul(maxim) xA pentru ca atunci puterea va fi evident 220V inmultit cu valoarea curentului(aici vorbim doar de puteri active). Deci in exemplul tau, traful care are 2X12V si 5A va avea o putere de 120W(ma rog de fapt sunt VA, dar am simplificat ca sa intelegi ideea).

Link spre comentariu

Ok va multumesc mult tuturor pentru raspunsuri si mai ales ptk ati luat in serios topicul meu deoarece stiu ca poate asta este o intrebare de incepator(si poate chiar sunt incepator in unele privinte insa eu cred ca oricine poate invata ceva nou). Am deschis topicul asta ptk trebuia sa stiu diferenta deoarece construiesc un amplif cu tda7294 unui prieten si nu stiam sigur ce traf sa-i pun. Problema este ca nu am nici un traf care sa corespunda cerintelor ci-ului iar la magazinele unde am fost nu am gasit la traf-uri normale(cu tole E,I) decat maxim 2x12v, mai mult se gaseste la traf-uri toroidale dar acelea costa prea mult pt bugetul prietenului meu asa ca ma gandeam sa fac o mica improvizatie: sa iau 2 traf-uri de 2x12v si sa zicem 100W si sa le leg secundarele in serie la fiecare si astfel voi avea 2 traf-uri de 24v dar ma tem ca 2x24V sa nu fie prea mult avand in vedere ca redresat si filtrat ar fi in jur de 2x32V, este oare buna ideia mea? :smt017

Link spre comentariu

Ok am inteles si voi avea mare grija ptk stiu din proprie experienta ca ci-urile astea(tda7294) se ard f usor. Acum dilema mea s-a lamurit asa ca multumesc mult si frumos tuturor celor care mi-au raspuns ptk m-ati ajutat f mult si multumesc de asemenea si moderatorului pt spatiul acordat pe forum si va salut cu respect si sa auzim numai de bine. :partyman: :smt020 :smt039

Link spre comentariu

ma puteti ajuta si pe mine cu calculul unui transformator toroidal. vreau sa il rebobinez ca a avut primarul in scurt. secundarul scotea 12v si a avut cam 110-120 spire( le-am numarat cand l-am desfacut)acum problema e cate spire sa ii dau in primar; are diametrul exterior 6cm, diametrul interior 3,1cm si inaltimea 3,2cm . A avut sarma de 0,3mm in primar. cate spire ar trebui sa bobinez pentru 230v?

Link spre comentariu

la inceput nu m-am gandit sa le numar si am desfacut cam 50-60 cm si apoi am inceput numaratoarea si am avut 110 spire. Torul a fost cumparat de la petra si avea 40VA

Link spre comentariu

Simplu.Ai grosimea miezului de 1,9 cm,inaltimea de3,2 cm,sectiunea miezului e de1,9 x 3,2.sau extragi radical dinputere si afli sectiune miezului.apoi iei coificientul de 45: 6,3[sec miez] si afli nr de spire pe volt.din calculele mele a reiesit 1571 de spire pt primar. :smt006 :smt006

Link spre comentariu

Grosimea e 1.45 (Dext-Dint)/2 si inaltimea 3.2 deci da o sectiune de 4.64 cm^2(le cam pun la limita astia de la Petra, ca si cum ai putea sa ai vreo 2T in miez :smt003 ). Asa ies in jur de 2150 spire, ceea ce e mai aproape de adevar intrucat el avea 120 spire la 12v ceea ce vine 120*220/12 = 2200 spire asa aproximativ.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări