vera Postat Noiembrie 3, 2013 Partajează Postat Noiembrie 3, 2013 Pt. a calcula lungimea necesara unei bobine, utilizezi relatiile urmatoare, la care mai adaugi cativa metrii pt. capete iesire, eventuale neuniformitati, etc.Lmed=Lmic+Lmare/2L=Lmed.Nunde:Lmed-lungimea spirei medii;Lmic-lungimea spirei mici (prima bobinata pe carcasa);Lmare-lungimea spirei mari (ultima bobinata pe carcasa, pt. bobina in cauza);L-lungimea sarmei necesare;N-nr. de spire. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2013 Partajează Postat Noiembrie 3, 2013 Si cum faci sa aflii lungimea spirei mari? n-ai de unde sa stii cat se va incarca suportul pana nu-l bobinezi, deci nici macar nu poti estima, si nu-l poti bobina pana nu estimezi macar lungimea sarmei necesare...deci cum aflii lungimnea ultimei spire fara sa o dai? Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 3, 2013 Partajează Postat Noiembrie 3, 2013 Pai este dat in literatura de specialitate. Numai ca trebuie sa citesti, un pic.Ai dimensiunile carcasei (sau cele peste primar), ai nr. total de spire al infasurarii si grosimea izolatiei pe care o folosesti intre straturi.Imparti latimea carcasei la grosimea sarmei cu izolatie si afli cate spire iti intra pe un strat.Imparti nr. total de spire la nr. de spire de pe un strat si afli cate straturi trebuie sa bobinezi.Inmultesti grosimea sarmei cu izolatie, la care adaugi grosimea izolatiei intre straturi, cu nr de straturi si afli grosimea bobinei.La dimensiunile initiale, adaugi la fiecare latura, grosimea bobinei. Si uite asa, ai cele 4 laturi mari (cele 4 mici se dau) cu care poti calcula lungimea spirei medii, deci lungimea sarmei.Am spus sa se lase in plus cativa metrii, deoarece in practica nu se poate bobina uniform, apar rotunjirile la colturi (sarma nu se poate indoii la 90 grade) si pt. iesiri.C.C.T.D Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2013 Partajează Postat Noiembrie 3, 2013 Pai tocmai, ca este tot o chestie empirica, sau oricum in nici un caz exacta, in regim de amator ma indoiesc temeinic ca se poate garanta acelasi numar de spire pe fiecare rand, ma indoiesc ca bobinarea se va face "perfect" ca sa zic asa, tocmai de asta am intrebat cum aflii lungimea ultimei spire fara sa bobinezi, deci este doar o aproximatie, valabila doar daca bobinezi perfect spira langa spira cu sarma foarte bine intinsa, si este bine de subliniat asta. Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 3, 2013 Partajează Postat Noiembrie 3, 2013 Nu este empirica. In literatura de specialitate, se tine cont de aceasta curbura si de alti parametrii. Se calculeaza exact, lungimea sarmei unei bobine. Eu am dat aici un exemplu simplu si usor de inteles. Inexactitatea nu apare datorita formulelor, ci datorita faptului, ca in regim de amator, nu se poate bobina uniform. De aceea am precizat ca trebuie lasati cativa metrii in plus. Oricum este mai mult decat nimic. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 3, 2013 Partajează Postat Noiembrie 3, 2013 Exista doua tipuri de bobinaj - ordonat (spira langa spira si strat peste strat) sau ne-ordonat. Ambele tipuri de bobinaj au corespondenti in calcule, materializati prin diferiti factori, iar rezultatele sunt exacte, in masura in care se utilizeaza in mod strict toate materialele izolatoare si pentru constructia carcasei, pentru care s-a efectuat calculul. Calculele empirice in electrotehnica, sunt de regula acelea in care o curba de variatie a unei marimi, nu este utilizata in forma analitica, ci prin recurs la regresii matematice, sau atunci cand se fac simplificari aproximante in scopul obtinerii de relatii de calcul simplificate. Atunci cand urmaresti rezultate cat mai exacte, se recurge la calculul analitic, sau grafo-analitic, care ofera acuratete rezultatelor. Link spre comentariu
player4 Postat Noiembrie 10, 2013 Partajează Postat Noiembrie 10, 2013 Ma ajuta cineva cu o idee de rasina+filler/alta substanta cu grad minim de contractie la intarire pentru a fi folosita la fixarea unui transformator in cutia de ecranare?Am analizat diferite posibilitati cu rasini epoxy, poliesterice sau acrilice, insa multe sunt destul de costisitoare...Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 10, 2013 Partajează Postat Noiembrie 10, 2013 Parafina? Eu am intalnit la un moment dat asa ceva, desi nu sunt sigur ca era traf de retea si carcasa era de plastic...In rest, am vazut doar lac. Traful intra fest si tot ansamblul era lacuit. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 10, 2013 Partajează Postat Noiembrie 10, 2013 Cauta un spray cu spuma poliuretanica ... Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 10, 2013 Partajează Postat Noiembrie 10, 2013 Parafina?.... Da, eu am facut si asa. Se topeste la cca 70C. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Salut. Am un traf cu miezul din doua bucati in "U" si are dimensiunile 30 cm lungime cu 3 cm latime. As putea sa obtin din el un curent de 6 A sau minim 5 A si tensiune 20 V? Ma intrebam daca miezul imi permite sa scot un curent de 6A sau 5A minim. Are doi galeti bobinati si ma gandeam sa-i las primarul asa cum este si secundarul sa-l rebobinez cu sarma mai groasa, evident sa aiba loc, pt ca la secundar el scoate mai multe tensiuni si are sarma subtire acum, dar daca o scot si o inlocuiesc cu sarma mai groasa poate reusesc sa fac ceva cu el. Link spre comentariu
bolek Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 30 cm lungime cu 3 cm latime ? Se poate si o poza? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 30 cm, reprezinta lungimea desfasurata a unui "U", sau altceva? Postarea este intr-o ceata deasa. Pune poze, ca sa ne dumirim. Apoi intrebarea nu este bine pusa. Un letcon pistol, are prin ansa peste 400 A, la dimensiuni mult mai mici ale miezului. Deci poti obtine cati amperi vrei, in functie de putere si de tensiunea din secundar. Link spre comentariu
catax4u Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 30 cm reprezinta lungimea desfasurata insumata a celor doua bucati in forma de "U" puse cap in cap si 3 cm e latimea miezului de ferita(deci a fiecarei bucati "U"). O poza este la pagina 288 a acestui subiect si a postat-o miticamy(deorece eu am reusit pt ca avea dimensiunea prea mare si am pus un link la poza, lucru nepermis, dar n-am facut asta special ci pur si simplu n-am stiut) care, de altfel, a fost singurul care a raspuns la intrebarea mea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 12, 2013 Partajează Postat Noiembrie 12, 2013 Daca dai click pe link-ul din spatiul meu de semnatura, vei obtine titlurile a doua teme tehnice legate de calculul transformatorului, tratate intr-un blog personal. Intr-una dintre ele poti invata care sunt pasii si modalitatile practice (insotite de exemple) pentru calculul puterilor, randamentului si curentilor la transformatoarele in constructie diy. Incearca sa te orientezi si sa te descurci singur. Daca nu vei reusi, atunci intreaba aici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum