Emil 1986 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 salut din nou.am pus si eu mana pe 2 pachete de tole in forma de U de la fier vechii.tolele sunt late de 4cm si pachetul gros de 7 ele sunt prinse in suruburi cu plabande,cred ca au taiat cu flexu cupru,le-am facut carcase si acum vreau sa le bobinez.daca dau 220v pe o parte a U-ului si secundarul pe cealalta coloana este vreo diferenta fata daca dau primarul 220v pe ambele coloane, si secundarul la fel? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Da! Relatia de dimensionare a suprafetei miezului este S=k*sqrt(P) In primul caz constanta k, variaza intre 1 si 1,2 la fel ca la tolele EI. In cazul al doilea, poti da valori mult mai mici constantei k, incepand de la 0,707. Avantajul, este acela ca pentru aceeasi putere poti folosi mai putine tole. Dezavantajul este ca trebuie cautata valoarea convenabila a valorii k printr-un calcul de umplere a ferestrei de bobinaj. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 atunci o sa bobinez ambele coloane cu primar la 220v si le pun in paralel si sec la fel,fereastra este destul de mare astea fiind aparate de sudura cred,are o cunostinta 1 la fel si are bobinat primarul pe ambele coloane dar doar pana la 35 la suta din lungime cu sarma de 1mm si sec pe restul lungimii cu sarma groasa si sudeaza cu electrod de 2,5mm Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Pentru a avea avantajul despre care am vorbit, primarele trebuie inseriate cu respectarea sensurilor de infasurare. Secundarele pot fi legate in paralel, caz in care exista avantajul unui curent mai mare la aceeasi sectiune a conductorului.OFF: Pentru un transformator de sudura, nu sunt suficienti cei 4x7=28 cmp ci ar trebui cel putin 39...40 cmp. Link spre comentariu
bolek Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Poate trebuie sa ma abtin ca sa nu mi-o iau iar de la cei cu multa experienta in domeniu (pt a nu-stiu-cata-oara), dar chiar as vrea sa adaug niste precizari la motivele pt care aceste mici improvizatii totusi functioneaza. Si au functionat in ultimii 50 de ani.1. durata REALA a ciclului activ de functionare...e mica. Si va ramane mica , la uz hobby. Tigari, bere, dat cu ciocanu,curatat cu perie sau flex, vorbit la telefon, etc.Si pentru ca aparatul are MASA mare, (sarma si miezul , fiecare are cateva kilograme) se incalzeste greu, chiar daca se incalca brutal recomandarile de amperi/mm2 sectiune. Odata incins , asa ramane cateva ore.2. pretentiile privind caracteristica U/I out sunt si ele mici.Se foloseste la uz casnic, fara semnatura la CTC, fara scanare cu ultrasunete sau cu raze X.Un haft dat corect tine aproape 50de kile, deci faptul ca un amator face un cordon intreg (pe care daca il tai, constati ca e mai mult zgura) e mai mult de dragul pozelor...Informatia vine de la un sudor cu mai multi ani de exp decat am eu de viata.3. pretentiile furnizorului de energie sunt INCA mici.Nu sunt montate contoare inteligente,care sa reclame utilizarea nepermisa, deci curentul tras din retea poate fi fff mare, mult peste limita legala, si sigurantele primesc bonus un cui prin mijloc, sa nu se arda cat se face operatiunea.Din pacate lumea le lasa asa si dupa, si vin pompierii.Nu incurajez in nici un caz aceste "echipamente" dar nu pot nici sa zic ca nu merg. Inainte de rabzoi s-a sudat la CFR cu firul de la priza ( dinamul de 110V dc) si mergea trenu bine-merci.Acum pe subiect: Se poate lucra cu miezuri subdimensionate, si cresc mult pierderile in Fier. Daca se satureaza, bubuie panoul de sigurante.Ca sa nu se intample asta, fii amabil si imparte bobinele asa incat sa fie si spatiu intre bobina P si S. Asa o sa ai caracteristica mai scazatoare, adica consum mai mic. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 10, 2013 Partajează Postat Octombrie 10, 2013 Oricum nu se cunosc caracteristicile exacte ale miezului, deci se estimeaza in anumite limite.Apoi, acest subeict nu e dedicat trafurilor de sudura.Despre ele se tot discuta in sectiunea asta: viewforum.php?f=210 !Nu inteleg de ce trebuie reinventata roata de fiecare data cand cineva se impedica de niste tole Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Octombrie 11, 2013 Partajează Postat Octombrie 11, 2013 OFF: Pentru un transformator de sudura, nu sunt suficienti cei 4x7=28 cmp ci ar trebui cel putin 39...40 cmp.am un aparat de sudura awelco luat din magazin si am masurat miezul si are 800w ,si mia dat cineva de aici de pe forum o punte redresoare de 200a si sudeaza si cu electrod de 3,5mm ori ce tip acum, inainte suda bine doar cu electrod de buzau 2mm Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 salut din nou.am si eu o intrebare,am fost astazi in targ si am gasit un mosor de sarma de cupru 1mm de 14-15kg folosit la aparate de sudura. Ia nu are izolatia aceia de lac pe ia, daca fac calculul la lungimea care imi trebuie sa fac o bobina si pun in paralel 2-3 sarme si le izolez cum sunt izolate platbandele de la aparatele de sudura, adica panza si hartie (hartie adeziva ma gandeam sa folosesc din aceia care se pune pe la geamuri in constructii sa nu se murdareasca) si panza din aceia tip izolier vechi,ar merge? ce amperaj as obtine? Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Mai multa atentie la limba romana, te rog.Si nu exista termenul de amperaj. Exista doar curent, care se masoara in amperi.Hartia aia izolatoare e ceva mai speciala, n-as crede sa mearga bine cu hartie de mascare (asa se numese aia). Traful lucreaza la temperaturi mari, peste 60 de grade...Din ce stiu, pt izolatie se foloseste panza de bumbac Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 @Emil 1986 ai masacrat pur si simplu Limba Romana cu mesajul ala, ai mai si editat dupa ce ti s-a atras atentia dar n-ai inteles ce trebuia sa corectezi, asta e si mai grav deoarece arata faptul ca tu esti pe langa Gramatica...Pentru folosirea mai multor sarme in paralel, trebuiesc izolate individual, si conectate la capete, asa este cel mai corect, izolatia trebuie facuta cu bumbac asa cum @Dr.L a mentionat, sau cu altceva termorezistent, hartia aia ma indoiesc ca-i capabila sa reziste nu doar termic dar si mecanic. Nimeni nu-ti poate spune o cifra exacta a curentului astfel obtinut penca nu exista o cifra exacta, traful de retea nu-i un generator de curent constant care sa limiteze la o valoare precisa, poti doar estima o valoare acceptata raportata la o densitate de curent per milimetru patrat de sectiune, admisa, alegi aceasta densitate si stii astfel cam la ce te poti astepta. Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 ce amperaj as obtine?in functie de grosimea electrodului cu care se va lucra, se alege si curentul debitat in secundar din cite cunosc, in cele mai multe cazuri un aparat de sudat opereaza cu un curent de vreo 110 amperi, ceea ce inseamna ca sectiunea conductorului trebuie sa fie de 26 mm patrati. Daca nu ma gresesc in calcule, ar trebuie sa utilizezi 7 conductoare cu diametrul de 1 mm, cu conditia ca suprafata de contact dintre ele sa fie maxim posibila. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 eu nu vreau sa fac aparat de sudura din el.vreau sa fac traf pentru o statie audio cu 4 kit-uri audio fet 200 Caracteristici:Tensiunea de alimentare dublă:(± 24 ... 55V DC)Curent suportat: max. 4Adaca le-as invarti nu ar face contact bine? Pentru folosirea mai multor sarme in paralel, trebuiesc izolate individual, si conectate la capete, asa este cel mai corect,.am mai intrebat aici mai de mult ca>daca pun 2 sarme de 05 in paralel la primarul unui traf ar face cat una de 1mm?cineva mi-a spus ca nu Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 Nu posta consecutiv! Pronumele ia se scrie ea! Sa-ti editezi inapoi mesajul, pt a-l face agramat la loc se apropie periculos de culmea nesimtirii! Ori scrii corect si respecti regulamentul, ori iti sterg postarile! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 ..4 kit-uri audio fet 200 Caracteristici:...Curent suportat: max. 4A...Nu stiu de unde ai luat informatia asta dar eu n-am auzit nicaieri cum ca FET200 suporta doar un anume curent maxim... nu exista asa ceva, n-are nici o importanta cat curent primeste amplificatorul atata vreme cat este peste minimul necesar, el isi va lua doar ce are nevoie. Acuma dimensionarea corecta din punct de vedere al curentului suportat de traf se poate face doar dupa ce alegi niste tensiuni clare de alimentare si o impedanta de sarcina dorita, doar atunci poti estima curentul minim necesar.PS: La conectarea in paralel a 2 sau mai multe sarme conteaza suma sectiunilor individuale, deci pentru o sarma de 0,5 diametru, sectiunea este 0,196mm^2, 2 astfel de sarme in paralel fac ca sectiunea utila sa fie 0,196*2=0,392mm^2; o sarma de 1mm diametru are sectiune de 0,785mm^2, deci 2 sarme de 0,5 nu fac cat una de 1mm. Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 20, 2013 Partajează Postat Octombrie 20, 2013 am mai intrebat aici mai de mult ca>daca pun 2 sarme de 05 in paralel la primarul unui traf ar face cat una de 1mm?cineva mi-a spus ca nusigur ca nu face cit una de 1mm...pentru ca curentul ce va trece prin conductor nu este direct proportional cu sectiunea acestuia! tzi s-a spus ca doua conductoare de 0,5mm nu fac cit unul de 1mm pentru ca asta e cit se poate de logic.....un conductor cilindric nu poate fi paralelipipedic ca sa se lipeasca perfect unul de altul :)Pentru un curent de 4 amperi deja mai bine cumparai conductor izolat un picutz mai gros si nu trebuia sa te mai chinui cu izolarea conductorului dar daca tot ai cumparat asa....e suficient doua conducoare sa utilizezi, adica le rasucesti si le izolezi impreuna. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum