Dr.L Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Am pus in mesajele initiale link catre rezolvarea problemei: viewtopic.php?f=41&t=89&p=1368220#p1368220 Link spre comentariu
Vizitator Leo Postat Octombrie 3, 2013 Partajează Postat Octombrie 3, 2013 Am si eu o intrebare, sper sa imi gasesc raspuns pe aici ...Am inteles din cautarile mele de ieri ca tolele E+I au clasificari de gen E3 ... E5 ... E10 etcE4 fiind latimea piciorului si spatiul dintre picior si miez notat in mm, adica 4 mm.Eu am niste tole care au 9.5 mm. Cum e posibil asa ceva? adica nu se incadreaza nici in E9 dar nici in E 10 ....Si daca va intrebati ce sunt cu dimensiunile astea, sunt niste tole scoase de pe un traf chinezesc. Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 4, 2013 Partajează Postat Octombrie 4, 2013 pai nu conteaza clasificarea lor. Miezurile chinezesti au "standarte" speciale si pina la urma nu conteaza in ce serie se incadreaza! important este ca proportionalitatea marimilor sa fie cit mai potrivita pentru a oferi randamentul cel mai mare! in aplicatia pe care am atasat-o anterior introdu datele corespunzatoare si o sa vezi la ce puteri poti folosi miezul detinut de tine! Link spre comentariu
MaesTTro Postat Octombrie 5, 2013 Partajează Postat Octombrie 5, 2013 Ma poate ajuta cineva cu calculul unui transformator toroidal ? Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 5, 2013 Partajează Postat Octombrie 5, 2013 Da, functia de cautare! Link spre comentariu
MaesTTro Postat Octombrie 5, 2013 Partajează Postat Octombrie 5, 2013 Nimic concret.... Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Octombrie 5, 2013 Partajează Postat Octombrie 5, 2013 Ma poate ajuta cineva cu calculul unui transformator toroidal ?Mulțumim d-lui Petru (donPetru): Link spre comentariu
MaesTTro Postat Octombrie 5, 2013 Partajează Postat Octombrie 5, 2013 Mersi de ajutor Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Ma poate ajuta cineva cu calculul unui transformator toroidal ?Mulțumim d-lui Petru (donPetru):Calculele nu se realizeaza corect!!! Nu se tine cont de depententa razei interne de cea externa! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Ar trebui sa explici mai exact la ce te referi. La un toroid, diametrele (razele) cercurilor interne si externe sunt independente si deci se pot alege in mod independent. Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Ar trebui sa explici mai exact la ce te referi. La un toroid, diametrele (razele) cercurilor interne si externe sunt independente si deci se pot alege in mod independent.nu sunt independente! formula de calcul a transformatorului toroidal am atasat-o mai jos. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Aceleasi formule sunt valabile si pentru miezurile in coloane sau in manta si in general pentru orice miez. Asta nu inseamna ca dimensiunile ferestrei depind de cele ale sectiunii miezului. Ele (miezurile) sunt standardizate si ar fi o aberatie sa se sustina interdependenta lor in aceste conditii. In ultima relatie pe care ai scris-o factorul k, este un produs al mai multor factori, printre care si amplitudinea inductiei in miez Bm si Densitatea de curent J. Astfel stand lucrurile, cele doua suprafete se vor putea foarte bine standardiza (adica nu vor depinde una de cealalta) in acest scop alegandu-se inductia si densitatea de curent cele mai avantajoase. De asemenea in factorul k, mai sunt cuprinsi si alti factori, care contribuie la reglaj, dintre care cel mai important in cazul transformatoarelor de retea este factorul de umplere. In cazul formulelor simplificate de calcul, s-a tinut aprioric cont de aceste formule, alegandu-se seturi de valori intre anumite intervale pentru parametrii specificati de mine mai sus. Asadar combati fara temei rezultatele unor calcule simplificate. Deloc intamplator cunosc articolul lui @donpetru referitor la calculul transformatoarelor toroidale. El este corect, iar calculul in Excel este probabil intocmit pe baza relatiilor din acelui articol. Poti gasi articolul utilizand titlul sau exact Proiectarea şi construcţia transformatoarelor toroidale si nickname-ul celui cae il semneaza (donpetru) Imi pare rau ca nu iti pot pune o legatura directa aici, datorita faptului ca pe ElForum, este considerat spam. Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 pai tocmai si asta e ideia! mezurile standartizate sunt realizate in baza formulei de mai sus! ca sa va convingeti, luati un caz concret si masurati dimensiunile unui mez toroidal si o sa va convingenti de interdependenta razelor interne/externe! Spre exemplu, daca se ia 60mm/40mm in loc de 80mm/60 mm, transformatorul va suporta cu totul alta putere maxima admisibila! numai ca ar mai fi de adaugat ca la mezurile ce se produc la scara industriala, se mai tine cont si de spatiul rezervat pentru el! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Atunci cand s-au realizat relatii simplificate pentru calculul transformatoarelor de orice fel, s-a tinut cont de relatiile pe care le-ai scris mai sus. Din fericire, la toroidale se poate utiliza banda, sau sarma pentru miez si asta il face usor ajustabil. In schimb la trafurile in coloane, sau in manta, cum se poate proceda ca sa "ajustam" suprafata ferestrei functie de cea a sectiunii miezului?! Link spre comentariu
Kazimir69 Postat Octombrie 6, 2013 Partajează Postat Octombrie 6, 2013 Deloc intamplator cunosc articolul lui @donpetru referitor la calculul transformatoarelor toroidale. El este corect, iar calculul in Excel este probabil intocmit pe baza relatiilor din acelui articol.Bine ati punctat ca articolul este corect si ca PROBABIL calculul in Excel e intocmit pe baza acelor relatii! citind articolul, intr-adevar se atesta dependenta de raza interioara a puterii totale maxime a transformatorului si anume ca in articol e folosit parametrul L1, ce depinde de diametrul interior al mezului! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum