Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Sunturile pot fi vazute in fotografia de mai jos, este vorba despre pachetul ala de table invelit in hirtie adeziva, in foto se vede iesind dintre primar si secundar.

http://www.elforum.info/download/file.php?id=18435&mode=view

Fotografia apartine domnului Traian B. si puteti vedea mai multe fotografii in topicul de la adresa: viewtopic.php?f=29&t=18765&st=0&sk=t&sd=a&start=15

Transformatoare de astea cu sunt magnetic am mai vazut la o instalatie de verificat izolatia electrica a cizmelor de cauciuc, era vorba de un transformator alimentat la 220V si secundar de inalta tensiune urmat de triplor, in final se obtinea o tensiune de ordinul Kilovoltilor.

Link spre comentariu

Aha, pai in poza e un traf facut de Samsung, adevarul ca ce am intilnit erau chinezarii si nu aveau asa ceva, diverse pene din teflon sau textolit alb, insa nimic metalic, asta pina la 1kw pe eticheta. Cel mai mare traf de cuptor cu microunde pe care l-am vazut era un monstru rusesc, bobinat cu aluminiu, insa lucrat clasic, cu tole E+I intretesute.

Link spre comentariu

donpetru are dreptate.am un traf toroidal de 500w cu tensiunea in secundar de 65 v si intradevar sectiunea miezului se ia in calcul dublu.sectiunea torului este 3x4=12cm patrati.calculand doar cu aceasta sectiune nu se poate ajunge le 500w.ori trafu' pe care il am eu suporta un consum de 8amperi fara probleme :weedman:

De-ar fi asa simplu de rezolvat , :rock: am fi avut toroidale si in incarcatoarele de telefon, ca le bobinau chinezii in asa fel incat sa iasa si ieftin... :weedman: Nu sectiunea se dubleaza in calcule...ci inductia in miez...si de aia se incalzeste mult mai tare miezul la cele toroidale (puteti verifica asta daca aveti vreunul la care o parte din miez e neacoperita cu sarma-suna cam putin probabil, dar exista) - pentru ca e deja cam la limita saturatiei...La proiectarea lor in mod ultraeconomic, adica la fabrica, se considera pierderile prin dispersie magnetica foarte aproape de zero, si deci si cuplajul primar -secundar este mai apropiat de modelul trafului ideal decat la cele cu tole E+I...adica liniile de camp din modelul de la electrotehnica sunt inchise in majoritatea lor covarsitoare prin circuitul magnetic continuu. Mai mult decat atat, la un miez toroidal se pot folosi tole dintr-o singura bucata, adica cu intrefier exact zero ! Lucru care la E+I n-o sa-l realizeze nimeni, ca n-are cum!Deci, hai sa nu mai punem incepatorii sa incerce teorii pe banii lor, pe motiv ca "toroidalul facut acasa e un fel de corn al abundentei"...are si el limitele lui, si daca CHIAR vrei sa il folosesti la limita, incalzirea bobinajului si clasa termica de izolatie deja trebuie urmarite atent, ca altfel se cam lasa cu fum dupa nu prea mult timp...nu cred ca a calculat vreunul disiparea termica interna (Pcupru+Pfier), ca sa evalueze cat i se va incalzi creatia mirifica descoperit de don_petru...Nu ma luati in nume de reau, dar doar pentru ca ("din afara chiar asa se vede" pentru cine stie bancul cu Itzic) nu inseamna ca se poate reinventa o teorie.A, uite ca si eu am in amplif un traf E+I cu sectiune de vreo 13 sau 15cm2 , si uite ca e rated 350W...dar e facut de yamaha si nu lucreaza sub 50-60 de grade nici iarna in frig ! O fi cumva o noua teorie valabila la trafurile yamaha??!
Link spre comentariu

Sa nu fie vorba de trafo ala mai special care e pe post de chopper, la unele modele mai vechi de amplifuri Yamaha. Nu are un montaj cu triace si trz, in care e si un circuit hibrid cu 3 pini, vopsit albastru?Daca nu, si e tip normal, sa stii ca nu e obligatoriu sa fie trafo de 350W cit scrie pe spatele amplifului ca consuma, de regula se pun de minim 2/3 din consumul total, in ideia ca nu stai cu volumul la maxim tot timpul. Si Yamaha sint (sau erau intr-o vreme) foarte zgirciti la trafo, nu e nici o minune.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nimic, exista astfel de ''realizari'' prin forumuri. Trafo toroidal e ecranat prin constructie, nu are miez la exterior care sa scape cimp elmgn.E indicat sa pui totusi o foaie rezistenta de material izolant intre ele ca se vor incalzi in zona de contact.

Link spre comentariu

N-are nimic, cum a spus si zal, dar ai grija sa nu se sprijine unul pe celalalt pentru ca sunt grele si cel de jos se poate deforma. De asemenea ai grija la montare sa nu formezi spire in scurtcircuit cu carcasa.

Link spre comentariu

Doar sub traf? Probabil ca are rolul de a reduce curentii indusi de campul rezidual(si trafo toroidale au asa ceva, cu cat bobinajul e facut mai de mantuiala, sau cu cat trafo e mai chinezesc cu atat e mai mare :smt003 ) in carcasa, pentru ca, probabil, carcasa e folosita ca masa.

Link spre comentariu

Erau trafo de calitate, nu chinezarii, petrarii sau alte curiozitati, cele din Kenwood, de exemplu KA8080, ca pe asta-l mai tin minte, erau si blindate. O sa ma uit si prin Denoane, sa vad daca au la fel.

Link spre comentariu

Da, la denon(am desfacut unul de prin anii 80 care costa vreo 1000 lire la vremea lui) avea un traf de vreo 600VA complet ecranat intro "oala". Incapsularea asta are si alte beneficii cum ar fi reducerea vibratiilor(asta si cu ajutorul unei rasini). Ce bine ar fi daca as putea face si eu rost de astfel de "oale".....

Link spre comentariu

Salutare la toata lumea. Am si eu o intrebare legata de transformatoare care poate parea ridicola pentru cei avansati si poate face din mine un incepator insa ma risc sa o pun pentruca nu stiu care e diferenta dintre puterea exprimata in wati si puterea exprimata in amperi? ma refer la faptul daca exista vreo formula si daca da care este? Spre exemplu: pentru un amplif cu tda7294 se cere in fisa tehnica o sursa de minim 2A, in wati cam cat ar insemna? Sau alt exemplu un traf de 100w cam cati amperi poate debita? Daca am gresit in exprimare imi cer sincer scuze insa ma tot streseaza intrebarea asta de mai mult timp si am studiat mult topicurile de pe forum insa nu am reusit sa gasesc un raspuns. Rog frumos daca cineva are acest raspuns si doreste sa ma ajute sa-l posteze aici si as fi ffff recunoscator. :prayer: multumesc

Moderator: Inteleg ca esti incepator, dar incearca sa cauti inainte sa deschizi un topic nou. Majoritatea intrebarilor au fost deja puse si au un raspuns pe forum. Este un topic sus in aceasta sectiune numit "Totul despre... TRANSFORMATOARE. Intrebati aici!" unde puteai pune intrebarile. Pe deasupra, fiind incepator, asa cum chiar tu ai spus, puteai incerca sa postezi in sectiunea pentru incepatori, poate ridicai valul si de pe ochii altor incepatori ca tine. Spor la treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări