Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Setezi multimetrul pe ohmmetru si masori rezistenta intre borne.Bornele intre care este rezistenta cea mai mare(de ordinul sutelor de ohmi chiar de ordinul kiloohmilor) este bobina primarului, aici se alimenteaza cu 220V.ATENTIE!Pot fi transformatoare la 110V ,este util sa vedeti ce scrie pe transformator.Mai pot fi transformatoare cu doua bobine de 110V, acestea vor avea rezistenta aproximativ egala.Bobinele de 110V se leaga in serie pentru a obtine o bobina de 220V.Dupa ce ati alimentat primarul la 220V setati multimetrul pe voltmetru c.a. si masurati tensiunile din secundar.De preferat sa folositi scala cea mai mare la masurarea tensiunilor.Cam asta ar fi pe scurt dar cred ca cel mai sigur ar fi sa studiati functionarea transformatorului restul fiind doar probleme de deductie.

Link spre comentariu

Ceva nu e in regula.Ori toate transformatoarele sunt arse ori dumneavoastra nu masurati corect.Ati setat multimetrul pe ohmi?Ar fi bine sa setati scala de 2 kOhm sau apropiata, depinde ce multimetru folositi.

Link spre comentariu

Daca este multimetru digital mai mult ca sigur exista scala de 200 ohm, langa cea de 2k(2000 ohm). Asa aveti o delimitare mai clara pentru ca, de obicei, secundarul are o valoare mica, pana in 10 ohm iar primarul are peste 100 ohm ajungand si la 4 kohm la transformatoarele mici.

Link spre comentariu

Am cumparat un aparat de sudura awelco club 170 si merge bine cu electrozi de 1,5si2mm cam lipeste,in secundar are o tensiune de 50vca si cand sudezi cade la 25v,sarma folosita este din aluminiu si are 1,5mm in primar si 3mm in sec,dupa dimensiunea miezului are 800w,si are un vecin unul facut de 1300w si in primar are aceias sarma iar in secundar are banda,si tensiunea este de 42v si cand sudezi cade 8-10v si sudeaza mai bine.eu loc mai am sa dau spire in secundarul trafului meu,daca ridic tensiunea la 70-75v ar suda mai bine?

http://www.tools.store.ro/transformator-sudura-awelco-club-170-230v-160a.html

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutari,

Am doua trafuri identice puse intr-o carcasa, iar unul din ele bazaie cand are o sarcina cat de mica (un etaj final in repaos, de exemplu).

E complet silentios cand nu are nimic cuplat in secundare (greseala mea, trebuia sa-i dau o mica sarcina cand l-am verificat).

Vezi poza, traful din plan indepartat e vinovatul. Traful mic din fata lor e traf de standby.

Tolele sunt bine stranse, si par sa fie incleiate bine. Bazaitul pare sa vina din infasurari, daca ati auzit vreodata bazaitul produs de cablurile de pe stalpii de inalta tensiune, seamana cu alea.

N-as vrea sa incep sa caut alte trafuri, le-am gasit si pe astea destul de greu. Ce-as putea sa-i fac?

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Încearcă sa fixezi miezurile de fier faţă de carcasă cu poxipol, de exemplu, bagă poxipol între carcasă si fier si lasă să se intărească cleiul.

Link spre comentariu

Am incercat sa strang colierul, n-am putut face nimic.

Posted Image

Am incercat sa bag o surubelnita plata intre colier si tole, ptr a-l strange temporar.

Nicio diferenta.

Oare sa aibe rugina un rol in povestea asta?

Am sa incerc poxipolul. Intre carcasa si miez, pe laterale sunt cate 2mm, si se vede ca a fost turnata o picatura de ceva lac intre ele cam pe la mijloc.

Posted Image

Cat sa las poxipolul la intarit?

Edit: am observat abia dupa ce-am pus poxipol, ca nu doar intre primar si miez este spatiu, dar si intre primar si secundar, dupa cum vedeti in poza. N-am mai vazut trafuri ca asta, sper sa nu trebuiasca sa pun maglavais de-asta si intre ele.

Link spre comentariu

Zeci de ani a produs Philips trafuri de tipul asta si nu biziie nici unul, acela o fi fost scapat pe jos si s-au desprins miezurile, il desfaci, cureti fetele C-urilor si bagi lipici intre ele, apoi il stringi la loc. Mai e o varianta, sa nu fi fazat si folosit secundarele cum trebuie, exista un model de amplif Philis la care secundarele multiple sint legate alternativ in serie, cite unul de pe un traf cu urmatorul de pe trafo celalalt, tensiunea rezultata fiind de circa +/-65V. Dar nu prea seamana cu acelea.

Link spre comentariu

Intr-adevar, trafurile sunt Philips, provin dintr-o pereche de boxe active.Fazarea secundarelor e corect facuta, identic pe cele doua si am +-31Vcc pe conzi.S-a intarit poxipolul, din pacate n-am reusit sa-l fac sa intre mai mult de 1cm in capete, bazaie in continuare la fel ca inainte.Acum sper sa-l pot da jos fara sa-l stric mai tare :sparge: .Am sa incerc si sa-l desfac. Nu cred ca o sa pot pune colierul strans cum a fost, poate ar trebui sa-mi caut alt colier, cu strangere cu surub.Daca nu reusesc nici asa, o sa pun un traf mare in locul celor doua si asta este.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări