vera Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 Dle Gauss, daca incisivitatea dvs era sustinuta de cunoastere, as fi fost incantat. Asa......pomelnicul dvs este fundamentat pe informatii "din auzite". Nici macar nu ati auzit bine sau pana la capat.Si acum s-o luam pe rand:1-"se poate asigura si prin alte metode"-dati exemple va rog. Din cate stiu, la transformatoarele de mare putere, se utilizeaza niste distantieri in care este decupat locul fiecarei spire (este imobilizata), dar si acestia se impregneaza;2-as fi fost onorat sa propun eu aceasta notiune, din pacate mi-au luat-o altii inainte (atasament din dictionarul Francez-Roman de electrotehnica, electronica, telecomunicatii, automatica si cibernetica- Ed. Tehnica)3-la transformatoarele neimpregnate apar urmatoarele fenomene:x-bazaitul tolelor care este lucru mecanic inutil, deci pierdere de energie;y-in cadrul procesului de stantare, a tolelor, apar bavuri, date in literatura de specialitate, de ordinul a 10 micrometrii. Aceste bavuri micsoreaza rezistenta electrica dintre tole, deci curenti Foucault mai mari. Este adevarat, ca impregnarea miezului nu rezolva in totalitate acest neajuns, dar il micsoreaza;4-de acord cu dvs, au aparut lacuri electro-izolante mult mai bune, dar acestea nu rezolva in totalitate problemele unui transformator. Azi, sunt lacuri care pot functiona la peste 200 grade C;5-"pastele care polimerizeaza" sunt acele rasini epoxidice cu care se face impregnarea aparatelor electrice;6-aceste rasini epoxidice, intr-adevar au un transfer termic bun;7-in trecut, cand nu existau materiale electro-izolante cu temperaturi mari de functionare, transformatoarele se bobinau fara carcasa dupa care se impregnau cu bitum;8-"2-3 luni" atat este durata de viata a unui transformator executat cu materiale de proasta calitate si neimpregnat (sau impregnat gresit);Si acum sa enumeram pe larg beneficiile impregnarii:a-nu mai vibreaza spirele intre ele.Aceste vibratii au 2 efecte negative:--distrug izolatia lor, apare scurtcircuitul, deci distrugerea transformatorului. Un coleg afirma ca acest fenomen apare numai la curenti mari-gresit. Intr-adevar la curenti mici fortele sunt mai mici, dar si sectiunea conductorului este f mica-este mai fragil;--orice vibratie inseamna lucru mecanic inutil, deci energie pierduta;b-bobina este rigida din pct. de vedere electric si mecanic;c-bobina este mult mai rezistenta la agenti agresivi (substante chimice, umiditate, praf, etc)-in unele cazuri, nu mai este nevoie de incapsulerea transformatorului;d-parametrii bobinei sunt mult mai stabili in timp;e-daca se impregneaza tot transformatorul, beneficiem si de avantajele de la pct. 3.Acum, sa lasam colegii sa aleaga, varianta optima pt. buzunarul lor.D-le Gauss, in speranta ca am acoperit, unele din lacunele dvs in ale electrotehnicii, cu multa stima. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 De unde stii ca din auzite ? Ne cunoastem cumva ? ... Eu asta fac zilnic , tin garantii si service la distribuitori ... mi - au trecut mii de utilaje prin mana in 15 ani de activitate , am stagii regulate de instruire specifica la fabricanti din afara ... Vrei sa le transmit ca gresesc ? ... n -ar fi mai bine sa ramai la transformatoarele din evul mediu ? ... ca vad ca la alea te pricepi ... cu bitum cu tot ! Vezi ca ai lacune serioase teoretice , mai bine le - ai elucida ... viewtopic.php?f=210&t=145479Apropo de punctul 5 , referirea era la pasta pentru montarea elementelor semiconductoare pe radiatoare . De unde stii ca e rasina epoxidica ?Unde e atasamentul de la punctul 2 , ala cu " rigiditatea electrica " ? Da o definitie , sa stim despre ce vorbim , nu beletristica ...Ce treaba au bavurile si bazaitul tolelor cu lacuirea bobinajelor ? Se debiteaza de ani buni cu laserul ... materialele magnetice calitative se degradeaza prin prelucrari mecanice , aia cu bavurile e din RSR 1980 ... Tolele sant de multe ori pachete E plus I , sudate in argon pe laterale ... n - au nevoie de lacuire , sant bine stranse in juguri suplimentare . Lacul le impiedica racirea , e de domeniul trecutului ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 ...,ce se reclama era viata scurta a celor neimpregnate si nu zgomotul produsDespre vibratii era vorba, nu despre zgomot. Doua spire adiacente, dintre care cel putin una vibreaza liber, pot cu timpul produce scurt-circuite locale cu deteriorarea functionarii generale a transformatorului neimpregnat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2013 Partajează Postat Iulie 7, 2013 @nel65: Dincolo de faptul ca o polemica, precum cea de mai sus imi displace (suntem amatori si nu academicieni si in plus ne putem spune opiniile si fara a ajunge la discutii interminabile si care depasesc cazul de discutat) eu am fost la obiect. Deci daca s-a sugerat ca un transformator neimpregnat are viata mai scurta, atunci afirmatia este adevarata. O exceptie, nu o putem opune regulii generale. A functionat bine-merci in acele conditii, dar putea la fel de bine sa capoteze, ca in 90% dintre cazuri. Link spre comentariu
aygun Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Ia vorbiti voi cu dl @ Lazaroiu si dl Moldovan care Bobineaza transformatoare, le calculeaza, etc, etc. Dumnealor fac transformatoarele pentru echipamente audio pe lampi unfe se lucreaza cu tensiuni anodice mari si foarte mari. Dl @Lazaroiu este Tatic la transformatoare si are niste lucrari demne de invidie. Toate impregnate.Am lucrat in mediul industrial la randu-mi , chiar la atelierul de bobinaj de la Romcim Medgidia. Ma intreb eu, de ce bobinau astia trafuri si motoare, le bagau in baie de lac si apou il bagau in cuptor spre uscare. Absolut toate ju ariile respective. Se lycra in baza unir normative.Daca se bulea vreun motor si fabrica pierdea bani din cauza inactivitatii ( si ne referim la bani seriosi ca doar era fabrica de ciment si azbociment) cine era luat la frecus cu vaselina sau fara de catre sefi? De regula se investiga, cauza defectului. Ptr ca se pierdea in doua locuri. Unul era materialul de bobinat, al doulea timpii morri.Asa ca da , se impregneazasi nu vb din auzite ci din chestii reale vreme de vreo 5 ani de activitate in cadrul Romcim pina au fost prelyati de Lafarge. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 8, 2013 Partajează Postat Iulie 8, 2013 Dar poate ca unii producatori nu le impregneaza, folosind materiale diferite, ce-i asa greu de crezut? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Dupa parerea mea este lipsit de inspiratie sa afirmi ca toate trafurile mari ( relativ indiferent de producator ) se impregneaza, imi este tare greu sa cred ca cine afirma asta a putut confirma cu ochii lui analizand produsele tuturor marcilor... ca fapt divers frete-miu fiind mecanic de meserie are in atelier evident si un aparat de sudura, unul relativ "de firma" este deja oarecum vechi si merge brici de multi ani, si culmea, chiar nu este impregnat... Consider deasemenea ca este lipsit de inspiratie sa afirmi ca trebuie neaparat impregnare pentru a obtine un traf cu viata relativ lunga, s-a spus ca neimpregnat vibreaza tolele, asa si ce te opreste sa le fixezi intr-un jug? s-a mai zis ca spirele vibreaza si pot afecta izolatia, pai ce te opreste sa asiguri infasurarilor groase o izolatie suplimentara? sunt materiale care permit o foarte buna ( si flexibila ) izolatie fara a afecta proprietatile electromagnetice, deci nu este deloc vorba despre principiul "merge si asa", nici vorba, ci doar despre o alta abordare in rezolvarea aceleiasi probleme. Asadar in concluzie chiar nu vad rostul atator discutii pe aceasta tema, mai rau decat atat chiar se trece la agresiuni, nu vad ce aveti de castigat insistand in polemicile astea, este cat se poate de evident ca ambele variante se folosesc de catre producatori, si asta cu succes ( nu vorbim despre motoare, ci doar despre trafuri ) deci pentru ce sa va pierdeti timpul facandu-va voua sange rau si lui @Dr.L viata grea dandu-i de lucru?... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Eu nu am avut impresia ca se vorbea despre transformatoare de sudura. Acestea au o tehnologie speciala. Nu se folosesc nici macar carcasele clasice la bobinare. Bobinele se realizeaza pe mulaje speciale din lemn, dupa care se matiseaza individual cu banda textila. Cei care vor sa faca o treaba pentru 100 de ani, impregneaza aceste bobine separat de transformator. Operatia nu este insa obligatorie, avand in vedere ca si asa spirele sunt asigurate la vibratii prin matisarea despre care vorbeam. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Eu nu am avut impresia ca se vorbea despre transformatoare de sudura... transformatorul meu de sudura nu are pic de lac pentru impregnare in el si are doar 22 de ani ,timp in care am topit sute de kg de electrozi......Si ai suportat probabil zeci de decibeli din vibratii. Exact despre asta se vorbea, si stiati nu-i asa? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Inseamna ca informatia mi-a scapat, iar discutia este din capul locului offtopica. Asta nu inseamna ca tehnologia de impregnare a bobinelor transformatoarelor este inutila. Din acest punct de vedere tot ce am spus are valoare de adevar. Oricum o asemenea discutie este utila celor mai putin familiarizati cu construirea trafurilor in regim de amator.PS: Cred totusi ca ar fi o dovada de respect colegial, ca atunci cand raspunzi online unui preopinent sa te loghezi pe forum si sa nu faci acest lucru din calitatea de "vizitator". Cu acestea consider incidentul incheiat. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Nimeni nu cred ca a spus ca impregnarea este inutila, sau cel putin eu pot spune ca nu gandesc asa ceva, dimpotriva mi se pare o chestie foarte utila, dar nu si obligatorie, eu unul fac o diferenta destul de mare intre ceva util si ceva obligatoriu, atata tot. Daca mi se permite o analogie ( ce-i drept paralela cu domeniul in discutie aici ) atunci subiectul asta s-ar putea asemana cu dimensionarea semiconductoarelor ( a mosfetilor in speta ) pentru sursele in comutatie, un randament cerut mai bun impune folosirea de mosfet cu Rds-on si Ciss cat mai mici, dar asta nu inseamna ca o sursa facuta cu mosfeti avand rds de 100m nu va functiona la fel de mult ca una cu mosfeti avand rds de 10m sa zicem... e o chestie de abordare si de ce nu si de buget, impregnarea totala si corespunzatoare a unui traf mare presupune un buget alocat generos, nu intotdeauna la indemana. PS: Ca fapt divers eu intotdeauna ma loghez in mod normal daca pot sa zic asa, foarte rar am ascuns starea online, nu gasesc asta a fi necesar. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Aici se vorbeste in general despre trafurile de retea din aparate. Trafurile de sudura se discuta in special la 'tehnica sudurii'.Initial se vorbea despre un traf oarecare, dupa care a aparut problema impregnarii (pe aici viewtopic.php?f=41&t=89&start=4110 ), apoi au inceput exemplele, printre care si un traf de sudura cu o anumita varsta.Deci discutia nu a inceput de la trafuri de sudura.Prin curatenie, ma refeream la atacurile la persoana, ca restul informatiilor sunt utile Link spre comentariu
em2006 Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 ...Bobinele se realizeaza pe mulaje speciale din lemn, dupa care se matiseaza individual cu banda textila. Cei care vor sa faca o treaba pentru 100 de ani, impregneaza aceste bobine separat de transformator....Cand se foloseste banda textila se impregneaza obligatoriu, chiar daca nu vrei sa tina 100 de ani, asta a fost primul lucru pe care l-am invatat cand am luat in primire un atelier de bobinaj, in urma cu 30 de ani. Meseriasii batrani (atunci exista meseri de bobinator), imi aratau banda alba provenita de la trafuri neimpregnate, se-nverzea de la bara de cupru, la umezeala, si mai putrezea pe alocuri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Quot erat demonstrandum! :aplauzePS: Hai totusi sa observam ca nu intotdeauna se matiseaza peste conductor din cupru neizolat si de aceea operatia de impregnare poate lipsi. Mai ales, daca se foloseste ca material textil matasea, sau fibra sintetica. Pentru a impiedica (diminua) patrunderea apei, se poate face o simpla vopsire cu o vopsea impermeabila peste stratul textil matisat. Cine dispune de lac electrotehnic, poate face o simpla pensulare a stratului matisat, urmata de o uscare "naturala" la soare. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 9, 2013 Partajează Postat Iulie 9, 2013 Dacă bobina din sîrmă de cupru matisat e la rîndul ei înfăşurată total în izolaţie (radial şi axial), se poate lăcui numai aceea, nu mai e nevoie de impregnare totală. Un fel de încapsulare. Am desfăcut cîteva astfel de bobine la muncă, după ce munciseră 40-50 ani.---------------P.S. Am văzut la ruşi bandă din mică cu care erau înfăşurate barele de cupru ale trafo de sudură. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum