caldararu Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 multumesc pentru datele trimise.cu stima. Link spre comentariu
bolek Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Vera - perfect corect, dar !1. daca se asigura o oarecare ventilatie, se poate si mai mult, depinde si de regim (nonstop sau pe-aproape, evitarea izolarii ultimului strat, distantare pt ventilatie intre bobinajul P si S in portiunile aflate in afara tolei- gen sculele japoneze, etc)2. la 50hz motivatia e doar minima lungime a sarmei (patratul are sectiunea max dintre dreptunghiuri cu perimetru egal), de aici pierdere pe ohmic minim si cost cupru minim 3. da, dar sarma mai subtire poate fi intinsa mai bine la colturi decat cea groasa, aici era avantajul la fereastra ingusta (pierdem la aria ocupata, dar castigam la nr de straturi + sansa de strivire la colturi).Daca se risca la o separare P+S+P+S, pe galeti, castiga si prin cuplaj mai bun, dar manufactura e complicata.4. nu stim de care sarma face rost bobinatorul, daca e veche, emailul e casant si la indoire apoi incalzire va crapa (cuprul se lungeste la incalzire, la lungimi mari ale spirei chiar conteaza) ; impregnarea corecta ajuta mult.eu vorbeam insa de incalzirea si strapungerea izolatiei dintre straturi si atingerea spirelor suprapuse (diferente zeci/sute de V); nu am vazut/auzit vreodata sa se strapunga spire alaturate pe acelasi strat (diferenta 1-2V). Link spre comentariu
vera Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Spirele, se scurcircuiteaza, chiar daca sunt una langa alta. Exemplu la transformatoarele de sudura neimpregnate-cand se amorseaza arcul, apar forte el-dinamice mari iar spirele se freaca una de alta si se deterioreaza izolatia.PS-calculul transformatorului este dat pt. functionare continua si ventilare naturala. Pt. alte cazuri sunt alte calcule. Link spre comentariu
bolek Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 ...la curenti mult mai mari...aici nu e cazul...impregnarea sau macar lacuirea fiecarui strat ajuta MULT la fixare.PS: incerc sa ajut omul astfel incat sa fie cat mai convenabil pt rezultatul dorit de el.Nu e produs industrial, nu e de serie, e UN exemplar si probabil il face manual, si nu il testeaza ca il inscrie in normativele internationale Link spre comentariu
vera Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Toate transformatoarele, motoarele si bobinele trebuiesc impregnate, altfel viata lor este f scurta. Link spre comentariu
nel65 Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 transformatorul meu de sudura nu are pic de lac pentru impregnare in el si are doar 22 de ani ,timp in care am topit sute de kg de electrozi.Sectiunea e mai mare de 80 de cm2.Sunt convins ca nu i-ar fi daunat sa fie impregnat in lac insa nici nu se poate generaliza ca e musai sa fie impregnat ,ca altfel "nu tine" Link spre comentariu
vera Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Eu am recomandat, cum este normal sa construim un transformator (sa-l impregnam). Cine are urechi sa auda, bine, cine nu, iara bine. Sanatate la toata lumea. Link spre comentariu
nel65 Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 nu parea recomandare ci o certitudine,d-aia am precizatE diferenta ca de la cer la pamant intre cum ar trebui sa fie si cum ar fi obligatoriu sa fiein fine ,cum zici ,cine are urechi ,sa auda Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 " Toate transformatoarele, motoarele si bobinele trebuiesc impregnate, altfel viata lor este f scurta." Eroare. Transformatoarele industriale moderne , mai ales in utilaje de sudura sant 90 % neimpregnate . Multe au secundarele total vizibile , unele bobinate pe distantieri . Si nu de lene sau economie ... Asa ca ... e bine sa nu ne enuntam din ce credem . Oricate controverse ar starni aceasta afirmatie ... pot dovedi cu foto . Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Impregnat nu inseamna impregnat cu lac? Eu stiam ca macar astea industriale sunt lacuite.Nu vad legatura dintre secundarul vizibil si lacul (transparent) ce ar trebui sa-l acopere. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 transformatorul meu de sudura nu are pic de lac pentru impregnare in el si are doar 22 de ani ,timp in care am topit sute de kg de electrozi......Si ai suportat probabil zeci de decibeli din vibratii. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 Impregnat nu inseamna impregnat cu lac? Eu stiam ca macar astea industriale sunt lacuite.Nu vad legatura dintre secundarul vizibil si lacul (transparent) ce ar trebui sa-l acopere.De ce ar trebui sa - l acopere ? Link spre comentariu
vera Postat Iulie 5, 2013 Partajează Postat Iulie 5, 2013 De ce trebuie impregnat un transformator:1-rigidizarea mecanica a bobinei;2-cresterea rigiditatii electrice a infasurarilor;3-micsorarea pierderilor in miez.Sunt doar cateva din avantajele impregnarii unui transformator. Nu cred ca o firma, care se respecta, nu-si impregneaza produsele (transformatoare). Inca din evul mediu, transformatoarele se impregnau, cu bitum. Link spre comentariu
nel65 Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 ...Si ai suportat probabil zeci de decibeli din vibratii.da ,suport destui decibeli cand sudez ,ce se reclama era viata scurta a celor neimpregnate si nu zgomotul produs Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 6, 2013 Partajează Postat Iulie 6, 2013 De ce trebuie impregnat un transformator:1-rigidizarea mecanica a bobinei;2-cresterea rigiditatii electrice a infasurarilor;3-micsorarea pierderilor in miez.Sunt doar cateva din avantajele impregnarii unui transformator. Nu cred ca o firma, care se respecta, nu-si impregneaza produsele (transformatoare). Inca din evul mediu, transformatoarele se impregnau, cu bitum.Pct . 1 - se poate asigura si prin alte metodePct . 2 - nu exista notiunea de " rigiditate electrica " . Seamana fonetic cu rigiditatea dielectrica , numai ca aceasta e definita in manuale , in vreme ce prima e o inventie .Pct . 3 - nu exista nici o relatie de interdependenta . Pierderile in miez au explicatii si formula ce nu include caracterul bobinajului definit de eventuala impregnare .Asupra transformatoarelor din evul mediu , nu ma pronunt . E apanajul istoricilor si eventual al arheologilor . Numai ca ar munci degeaba , transformatoarele au proliferat la inceputul secolului XX . Macar din motivul ca trebuiau sa transforme curent alternativ din vreo retea ... a se studia istoricul electrificarii . Nu am nimic impotriva impregnarii . Are aplicatii justificate . Dar nu intotdeauna . Produsele si transformatoarele la care fac referire sant curente in industrie . Sa ma explic . Materialele au evoluat , nu mai sant cele de acum 30 - 40 de ani . Punctual , exista sarma de bobinaj cu caracteristici superioare din punct de vedere al izolatiei . Spre deosebire de izolatia clasica , binecunoscuta , sant si alte acoperiri . Seamana ca aspect . Numai ca sant mult mai favorabile la anumite caracteristici : rezistenta de izolatie , elasticitate , stabilitate in timp , rezistenta la temperatura si mai ales cu coeficient mult mai bun de transfer al caldurii . Cerintele sant contradictorii . Orice izolator electric are un coeficient prost de transfer al caldurii , cel putin in teorie . Fenomenul e cunoscut de la izolarea capsulelor semiconductorilor : mica , vaselina siliconica , fibra de sticla acoperita cu cauciuc siliconic etc . Asa cum am scris , tehnologia a evoluat . Au aparut materiale superioare , sant paste care polimerizeaza cu transfer termic excelent si calitati de izolator ridicate ( exemple se pot gasi la furnizorul din capatul paginii Elforum ) . Dar sa revin la bobinaje . Bazat pe izolatia superioara a conductorilor , fabricantii au abordat diferit tehnologia executiei unor dispozitive - transformatoare , motoare si altele . In cazul transformatoarelor , carcasele au capacele prevazute cu gauri si fante generoase , la unele e doar un schelet cu 2 - 3 " ramuri " , la altele lipsesc de tot . Dintr - un singur motiv . Evacuarea mai eficienta a caldurii , prin convectie si radiatie . Asa se explica aspectul pe care l - am mentionat al secundarelor , in postarile anterioare . Transformatoarele lucreaza calde ... fapt dovedit si de valoarea la care lucreaza protectia termica montata de fabricant . Vechiul 80 grade Celsius ajunge frecvent la 120 grade . Avantaje ? Alte calcule la transformator , materiale mai putine ( si cupru , deficitar , scump si cu circuit controlat ) , manopera mai putina , greutate mai mica si altele . La aceste transformatoare ce functioneaza " calde " lacuirea ar avea un efect periculos , ducand la supraincalzirea bobinajului , cu efecte previzibile si rapide . Considerentele expuse mai sus nu sant inventia mea , le - am aflat de la fabricantii echipamentelor la care asigur service . S -au validat cu ocazia incercarilor de rebobinare de catre beneficiarii care au incercat sa rezolve " in regie proprie " cate un subansamblu defect , dupa tehnologia impregnat , copt in cuptor , carcase " sanatoase " si etanse , izolatii din greu ... dar cu pastrarea numarului de spire si diametrului conductorilor . Produsele au functionat 2 - 3 luni , chiar mai putin ...P.S. - sarma de bobinaj cu caracteristici bune folosesc si chinezii la produsele de larg consum , tot din motive de economie . Miez mai mic , sarma mai putina , dar functioneaza . Chiar daca sant calde ... tehnologia asigura avantaje economice pentru fabricant , chiar daca intra in contradictie cu ce eram obisnuiti ... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum