Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Ca sa calculezi nr. de spire al unui transformator trebuie sa utilizezi 2 formule (cele subliniate cu rosu). Restul parametrilor se dau sau ii gasesti in literatura de specialitate.

Np=100000000 x Up/4,44 x f x Bm x Sef

Bm=10000 Gs

f=50 Hz

Sef=0,97 x S =0,97 x 60=58,2 cmp

0,97 pt. tole de 0,5 mm grosime izolate cu oxid

0,95 pt. tole de 0,5 mm grosime izolate cu lac

Up=tensiunea retelei=230V

Np=100000000 x 230/4,44 x 50 x 10000 x 58,2=178 sp

Adica np=178sp/230V=0,774 sp/V

Ns=1,05 x np x Us= 1,05 x 0,774 x 230=186,9 aprox. 187 sp

In cazul de fata raportul de transformare este 1. Numai pt. acest caz, se mai poate calcula astfel:

Ns=1,05 x Np= 1,05 x 178=186,9 aprox. 187 sp

Link spre comentariu

Poate că nu ar fi de lepădat nici realizarea pe acel miez "serios"a unui stabilizator ferorezonant. S-ar îndeplini concomitent douădeziderate importante, atât separarea galvanică cât şi o bunăstabilitate a tensiunii. Realizarea mai dificilă va fi compensată nunumai de avantajele menţionate, dar şi de lipsa comutaţiei (destulde pretenţioasă la puteri mari) necesară pentru acele prize.

Link spre comentariu

Nu ştiu cît îl ajută toate formulele alea pe caldararu, cum nu cred că cunoaşte detalii despre materialul tolelor, e mai uşor să folosescă formule băbeşti.

Link spre comentariu

Altii au ajuns pe Luna (nu cu formule babesti), iar noi, cu asa mentalitate, o sa ajungem de rasul lumii. Ce este asa greu sa utilizezi 2 formule ? Sau cat de greu este sa te uiti la niste tole, sa vezi daca sunt lacuite sau oxidate ?

Link spre comentariu

Aia nu e greu, dar alte date nu are de unde să le afle. De exemplu, dacă miezul nu admite 10kGauşi ci numai 9230?------------------Cu Luna nu aş fi atît de categoric. La ce tehnică de calcul aveau atunci, se poate spune că foloseau formule băbeşti. :rade:

Link spre comentariu

in ceea ce priveste calitatea tolelor cred câ sânt din ferosiliciu ,posibil cu mai mult siliciu .Asta am constatat-o prin indoirea tolei care la un moment dat crapâ neuniform-cel putin asa cred.Oricum va multumesc tuturor pentru sugesti si pentru datele constructive.Si mai am o intrebare si anume dacâ .scad diametrul sârmei cam la cât in jos pot sa o scad.Fereastra fiind destul de micâ de2cmpe o lâtime de6,4cm cred câ ar intra sârmâ de2cm-30 de spire pe strat x10 straturi=300spiri-deci insuficient

Link spre comentariu

D-le Zal daca sunteti expert in formule babesti, dvs. de ce nu ati ajuns pe Luna ? Sau ati ajuns si nu vreti sa ne spuneti si noua.Bm, nu are cum sa fie mai mica de 10.000 Gs, la sectiunea de 58,2 cmp si puterea care se poate obtine pe acest miez (asa este dat in literatura de specialitate). Daca formulele babesti dau altceva........D-le Caldararu va rog dati toate dimensiunile E-ului (inclusiv grosimea tolei), ca sa putem face un calcul exact, pt. miezul dvs.

Link spre comentariu

D-le Zal daca sunteti expert in formule babesti, dvs. de ce nu ati ajuns pe Luna ? Sau ati ajuns si nu vreti sa ne spuneti si noua...

Nu ăsta e scopul meu în viaţă. :rade:Pînă la urmă ce fel de tole sînt? Dintr-o descriere a ferestrei (2x6,4cm) pare să fie o tolă rusească, apropiată de E20. Înseamnă că pachetul e foarte gros şi va fi greu de bobinat cu sîrmă groasă. Trebuie bătută cu un lemn la fiecare strat de spire, ca să se aşeze.În varianta cu tole E45, ar trebui să fie loc mare în fereastră... ca ptr un mic traf de sudură, sau e vorba de limba centrală? Poate nu ar fi rău să se reconsidere ideia cu trafo şi să se facă un autotraf.
Link spre comentariu

a=latimea laturei mici.2a=latimea laturi din mijloc si dintr-un tabel am vazut ca standardul tolei ex.e16.e18 este dat de a,deci tolele mele sant e22. b reprezinta grosimea pachetului de tole.SI nu ma intereseaza sa fac autotransformator.aici este reprezentata tola

post-57467-139829650951_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tu ai 2 pachete de tole. Este recomandat, ca grosimea pachetului de tole, sa fie de max. 4a, adica 2,2x4=8,8 cm (sectiune 4,4x8,8=38,72 cmp). Pe acest pachet de tole se poate face un transformator de aprox. 800VA. Daca faci 2 pachete de tole, poti obtine 2 transformatoare de aprox. 600 VA. Daca insisti sa faci transformator pe toate tolele (nu este indicat), vei obtine un transformator de peste 2 kVA (daca incape bobinajul). Alege ce varianta doresti si eu ti-l calculez. Este bine sa precizezi si ce sarma ai (sa alegi varianta, functie de sarma pe care o ai, deoarece este scumpa). Sanatate

Link spre comentariu

Dar care e problema daca foloseste spire ceva mai putine si mai groase, ca sa incapa, si foloseste toata sectiunea? sau daca foloseste 2 sarme subtiri in paralel, ca sa se aseze mai bine straturile din fereastra? Daca se incadreaza la 40/S, ies 150sp P si 150sp S, dar o sa se incalzeasca mai tare si consuma ceva mai mult in gol. Daca nu il tii nonstop in priza n-are nimic. Trebuie insa folosita izolatie mai rezistenta la caldura, si sarma de calitate.Eu chiar nu inteleg obsesia asta , sa fie toate aparatele reci ca gheata. Emailul rezista la 100grade.

Link spre comentariu

Bolek:1-calculul este facut pt. o supratemperatura de 35 grade C;2-in literatura de specialitate, se recomanda, ca grosimea pachetului de tole sa se incadreze in urmatoarele limite g=1-2 (2a);3-2 sarme care sa aiba aceeasi sectiune, cu una singura, ocupa spatiu mai mult -ex sarma diametrul=2mm are sectiunea de 3,14 mmp sarma cu sectiunea la jumatate, are diametrul de 1,4142mm;4-din cate stiu, sunt lacuri (email cum ii zici tu) care rezista la peste 200 grade C.Caldararu-ai calculele pe mp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări