Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Vizitator smilex

In functie de calitaile miezului

Sa zicem ca miezul (calitatea) determina nr. spire/volt, adica numarul total al spirelor, mai precis, pierderile in cupru (la sarcina maxima). Dar asta se poate compensa printr-un conductor mai gros, daca exista spatiu.

@MaesTTro Geometria (fereastra) si conductorul folosit determina puterea. Un miez bun poate necesita mai putine spire, ceea ce e mai avantajos. Dar nu exista o putere data, ci un randament acceptat la acea putere. Uzual, e aproximativ patratul sectiunii, dar se poate si peste 90% la dublul patratului (de exemplu), daca iti incape un conductor folosind o densitate de 1-1,5A/mmp.

Link spre comentariu

Energia in [J] primita/cedata de o bobina este W=1/2ΦI^2=1/2BSI^2. Puterea este variatia in timp a energiei si deci P=W/t - in [J/s] sau [W]. Adica P=1/2BSI^2t^-1. Intrucat inductia B in [T] este limitata de fenomenul de saturare magnetica, rezulta ca o putere mai mare se obtine marind proportional aria sectiunii miezului (S)

Link spre comentariu

Daca stii cu ce material ai de-a face, e exacta treaba.In mod sigur poti merge pe dublul sectiunii, in cel mai rau caz vei avea un traf rece mereu :da

Link spre comentariu
Vizitator mrsixstrings

Salut! Ma puteti ajuta cu cateva chestii legate de un transformator trifazat? Vreau sa functioneze in sarcina simetrica. Pentru el am urmatoarele date:Sn=3kVA,U1n/U2n=400/230 V D/Y,fn= 50 Hz,Rw=846 ohmi,Xu=260 ohmi,Xsigma1=X'sigma2=2 ohmi,R1=0.8 ohmi,R'2=0.4 ohmi, cos(phi2)=0.707 RL. Daca e trifazat, ii trebuie sursa trifazata de tensiune. Pentru asta am realizat in Matlab un subsistem cu 3 surse de tensiune defazate intre ele cu 120 de grade electrice. Ce formula trebuie sa folosesc pentru corela valoarea sursei de alimentare cu valoare tensiunii de alimentare necesare transformatorului?Si care sunt formulele pe care trebuie sa le folosesc pentru a calcula corect parametrii trasnformatorului?

post-77202-139829635477_thumb.jpg

post-77202-13982963548_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pe Internet gasesti (inca la liber) sa descarci: Handbook of Transformer Design & Applications - Second Edition - de Wiliam M. Flanagan. Cartea este dupa parerea mea, cea mai completa si mai utila sursa documentara accesibila oricui. Ea se refera la transformatoare de alimentare de toate tipurile - inclusiv pentru tehnologia in comutatie. Este plina de formule, figuri si tabele de date practice de toate felurile. Desi o consult foarte des, nu am reusit inca sa o citesc cap-coada, avand in vedere ca are aproape 475 de pagini. La pagina 120 a documentului pdf (nu a cartii) gasesti capitolul 11, referitor la transformatoare multifazate. Este un bun prilej de asemenea sa-ti exersezi engleza tehnica. Lectura placuta.

Link spre comentariu
Vizitator mrsixstrings

Pe Internet gasesti (inca la liber) sa descarci: Handbook of Transformer Design & Applications - Second Edition - de Wiliam M. Flanagan. Cartea este dupa parerea mea, cea mai completa si mai utila sursa documentara accesibila oricui. Ea se refera la transformatoare de alimentare de toate tipurile - inclusiv pentru tehnologia in comutatie. Este plina de formule, figuri si tabele de date practice de toate felurile. Desi o consult foarte des, nu am reusit inca sa o citesc cap-coada, avand in vedere ca are aproape 475 de pagini. La pagina 120 a documentului pdf (nu a cartii) gasesti capitolul 11, referitor la transformatoare multifazate. Este un bun prilej de asemenea sa-ti exersezi engleza tehnica. Lectura placuta.

Am reusit sa scot formel de unda si caracteristica U2=f(I2). Multumesc pentru PDF. o sa il descarc si o sa il tin in laptop. Daca sunteti curiosi de ceea ce am facut, pot posta fisierul final, dupa ce termin de redactat.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Cred ca pretinzi calitati telepatice celorlalti. Ei bine, nu le avem (eu cel putin).Daca e de aflat un curent, se face prin calcule, daca e de masurat, se face cu ampermetrul...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări