Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

E o schema slaba, dublare de tensiune, va avea brum cit cuprinde indiferent cit de mari pui condensatorii, pe diode va cadea intreg curentul consumat, fata de punte unde se imparte pe cite 2, in concluzie nu merita facuta decit daca e vorba de o improvizatie temporara, de proba.Se pot folosi in schimb 2 trafo simple si identice cu tensiunile egale cit de cit in secundare. Prima varianta: fiecare redresat cu punte si filtrat cu condensator iar tensiunile obtinute se inseriaza obtinindu-se o tensiune dubla, cu + si -, punctul comun legindu-se la masa. A doua varianta: inseriezi secundarele (ai grija la fazare) si tensiunea alternativa dubla obtinuta o redresezi cu punte si 2 cond. la fel ca oricare alt traf cu secundar dublu. La ultima varianta ai avantajul ca micile diferente de tensiune intre secundare se egalizeaza prin punte. :smt006

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator calutzii

am si eu o intrebaream 2 trafuri:1) 12-0-12 6A2)24-0 11Aare ceva daca le leg secundarele in paralel?stiu ca daca le leg asa se aduna puterea.afecteaza traful mai mic?

Link spre comentariu

Mai detaliat: secundarele le poti lega in paralel dupa ce le redresezi tensiunile, de aproximativ 24Vca ale fiecarui traf, adica pui cite o punte pe secundar si legi + la + si - la -. Nu afecteaza cu nimic trafo mai mic, sint practic separate prin punti, era o problema cind vroiai sa inseriezi tensiunile rezultate ca sa faci o alimentare cu +,0,-. La curentul maxim rezultat, sa zicem 15A efectiv, trebuie sa pui si un condensator de capacitate mare.

Link spre comentariu

Citeam pe undeva pe acest forum ca transformatoarele din cuptoarele cu microunde sunt din constructie cu shunt magnetic pentru limitarea curentului debitat. Intrebarea mea este: Daca alimentez cu 230V pe infasurarea de inalta tensiune obtin pe fostul primat 17V alternativ. Dupa redresare pot conecta direct la incarcat o baterie auto? Shuntul magnetic va limita curentul de incarcare si inventia mea se va comporta ca un generator de curent constant?Infasurarea de inalta tensiune folosita ca primar nu are impedanta prea mare datorita numarului mare de spire?

Link spre comentariu

Trafo ala va merge rece. :smt003 Miezul e obisnuit, tole E si I facute pachete si sudate la sfirsitul montarii, din motive de economie. Nu are nimeni interesul sa-i limiteze puterea, din contra. Cel mult, unele au o siguranta termica, inseriata pe primar.Pentru un incarcator de baterii auto iti mai trebuie un montaj care sa supravegheze curentul de incarcare al bateriei. Cauta tot aici, la rubrica asta.

Link spre comentariu

Nu are nimeni interesul sa-i limiteze puterea, din contra. Cel mult, unele au o siguranta termica, inseriata pe primar.

Ba da, au interes sa limiteze puterea, altfel magnetronul nu lucreaza corect. Pentru asta sunt montate sunturile magnetice. Si nu numai in aplicatia asta, pe vremuri pe santierele patriei era un aparat de sudura care regla curentul la fel, cu sunt magnetic. Dadea sudorul la manivela si baga shuntul- scadea curentul, invirtea invers si scotea suntul- crestea curentul. Eu sper ca datorita sunturilor si a impedantei primarului transformatorul meu sa aiba o caracteristica soft, curentul de scurtcircuit sa fie undeva pe la 8A...asa sper.
Link spre comentariu

nu prea e bine sa te bazezi numai pe limitarea in curent pe care o face suntul.un limitator electronic gen -care poate fi reglabil pt a se putea incarca mai multe tipuri de acumulatori,ar fi cel mai indicat.poate fi facut f.usor cu LM317,cu LM338(fratele mai mare al lui LM317),sau cu tranzistori.scheme sunt pe net.ALTFEL S-AR PUTEA SA TE TREZESTI CA ACUMULATORUL PUS LA INCARCAT SE IMPRASTIE PRIN CASA :smt010 :smt010

Link spre comentariu

Tocmai pe asta vreau sa ma bazez...pe inductanta foarte mare a noului primar si pe sunturile magnetice pentru a limita curentul. In felul asta ramine doar puntea redresoare care va disipa caldura, daca montez o punte de 50A voi obtine un incarcator incredibil de fiabil, bonus ca e aproape gratis ma rog in cazul meu ca am deja transformatorul si puntea o primesc cadou.

Link spre comentariu

treaba cu aparatul de sudura,era ca ii scotea si ii baga la loc o parte din miez,astfel transferul magnetic era ingreunatoricum,limitarea de curent(in caz ca nu pui montaj electronic) e si in functie de diferenta dintre tensiuena trafului si cea a acumulatorului

Link spre comentariu
Vizitator jhon

donpetru are dreptate.am un traf toroidal de 500w cu tensiunea in secundar de 65 v si intradevar sectiunea miezului se ia in calcul dublu.sectiunea torului este 3x4=12cm patrati.calculand doar cu aceasta sectiune nu se poate ajunge le 500w.ori trafu' pe care il am eu suporta un consum de 8amperi fara probleme :weedman:

Link spre comentariu

...altfel magnetronul nu lucreaza corect. Pentru asta sunt montate sunturile magnetice...

Eu sper ca datorita sunturilor si a impedantei primarului transformatorul meu sa aiba o caracteristica soft, curentul de scurtcircuit sa fie undeva pe la 8A...asa sper.

Daca e vorba strict de trafo din cuptoarele cu microunde, as vrea sa vad si eu sunturile alea magnetice, ca de cite ori desfac un traf din ala nu le gasesc. :smt017 Nu confundati realizarea cit mai economica si la mare viteza, prin montarea miezului din pachete de tole E si I sudate, cu alte tipuri de trafo, mai speciale. Mai am un amic care rebobineaza secundarele la trafo din astea si face incarcatoare de acumulatori, pentru ca sint usor de desfacut si de ansamblat la loc si sint si ieftine, cumpara din tirg cu 10 lei bucata. :smt003

jhon, exact asta am sustinut si eu mereu, dar nu vrea nimeni sa inteleaga ca e greu. E valabil si la miezurile C+C, L+L, U+I... care sint practic niste forme primitive de miez toroidal, unele incomplet inconjurate de bobine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări