Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Chestia cu rebobinatul cu sarma mai groasa merge daca-ti permite fereastra si mai ales sectiunea miezului.Altfel se depaseste puterea permisa de miez si acela se satureaza,scazand tensiunea.

In cazul de fata nu o stim, iar initiatorul topicului e clar ca nu stie care e si cu ce se mananca.

De aceea trebuie sa se documenteze macar putin inainte, altfel nu invata nimic daca-i dai mura-n gura fara sa-i explici de ce si cum.

Link spre comentariu

^Iertare dar sectiunea miezului nu prea are nici o treaba cu limitarea curentului, chestiunea asta s-a lamurit demult la sectiunea potrivita, in masura in care se respecta numarul de spire per volt atunci ceea ce conteaza este prezenta spatiului de bobinare suficient si adaptarea primarului la noua putere ceruta, deoarece marind curentul in secundar, ceri o putere mai mare din primar si este inutil sa dimensionezi un secundar pentru 36W daca primarul este dimensionat pentru 12...( asta asa ca exemplu ).

Link spre comentariu

Eu n-am zis nimic de limitarea curentului, am zis ca daca transformatorul a fost proiectat sa dea 12V la 12W (1A) si tu bobinezi sarma mai groasa sperand sa-ti dea 2A, tensiunea in secundar va scadea fiindca miezul nu poate sa-ti dea 24W (daca e dimensionat pentru 12W). Si conductorul din primar va trebui marit ca sectiune corespunzator.Dar sectiunea miezului e cea care stabileste in primul rand puterea maxima pe care o vei putea cere de la transformator.

Link spre comentariu

Nu miezul este cel dimensionat pentru 12W ci primarul insasi, sectiunea miezului nu limiteaza puterea decat poate doar apreciativ, atata vreme cat ai suficient spatiu de bobinare pentru a respecta numarul de spire per volt necesar sectiunea miezului nu prea mai conteaza, de altfel este intr-un fel si testata de mine ( cu surprinderea de rigoare ), este o chestiune mult dfiscutata pe la transformatoare, cauta si vei gasi.

Link spre comentariu

Deci, cu alte cuvinte daca am un trafo de sonerie cu sectiunea de 2cm2 si ar avea suficienta fereastra, as putea sa-i cer si 100W, numai sa-l bobinez cu sarma potrivita ? Ca sectiunea nu ar conta!

Dupa calculul normal sectiunea respectiva ar putea da maxim 4-5W. Gresesc pe undeva ?

Eu am invatat ca atunci cand vrei sa faci un transformator oarecare, incepi cu calculul puterii si stabilirea sectiunii necesare. De exemplu, vreau sa fac un coborator de la 220V la 12V si 1 A.

Am deci o putere aparenta de 1A x 12V = 12VA Dupa calculul empiric, sectiunea la patrat este aproximativ egala cu puterea maxima. Sau radical din 12W egal 3,46 cm2. Asta e sectiunea minima pentru a debita cei 12VA la incarcare normala a miezului magnetic. Acum, daca am la dispozitie tola de inalta permeabilitate (Permalloy) atunci se poate forta miezul sa dea o putere chiar dubla, cu pretul incalzirii mai puternice, dar se poate ventila fortat. E cazul transformatoarelor de sudura chinezesti care de exemplu pot da 160A la o sectiune de numai 26cm2 ! Am un asemenea transformator de sudura si am fost surprins de cat de mic este, il pot tine in palma, si totusi sudeaza cu electrod de 3,25mm. Binenteles cu ventilare fortata si cu protectie la supraincalzire cu bimetal.

Dar asta e un caz aparte, eu vorbeam de transformatoare de mica putere cu tola ,,normala" sau cu permeabilitate necunoscuta.

Dar mai bine sa-l lasam pe colegul nostru sa se documenteze temeinic, inainte de a se apuca sa modifice tranformatoarele respective, altfel il zapacim de tot, mai ales ca nici nu trebuia sa posteze aici.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Inainte de a se inchide topicul vreau sa spun:

@validae Daca ai avea un traf cu 2cmp sectiune, si l-ai bobina cum spun eu, ai obtine cei 100W la un randament de peste 90%. Exista o chichita: pe un traf obisnuit (si chiar daca are fereastra exagerat de mare), bobinajul cerut nu are cum sa incapa, iar consumul de cupru depaseste cu mult necesarul la 100W/90% pe un traf cu 10cmp sectiune.

Link spre comentariu

Deci, cu alte cuvinte daca am un trafo de sonerie cu sectiunea de 2cm2 si ar avea suficienta fereastra, as putea sa-i cer si 100W, numai sa-l bobinez cu sarma potrivita ? Ca sectiunea nu ar conta!...

Stiu ca pare ciudat dar asa este, sectiunea nu influenteaza decat in mod cel mult indirect puterea disponibila de la un miez, atata vreme cat numarul de spire pe volt se respecta atunci n-are nici o importanta ce diametru are sarma folosita sau pentru ce tensiune este data ( cate spire ), saturatia miezului nu apare tocmai deoarece ai respectat numarul de spire per volt si numarul de spire per volt tine cont chiar de sectiunea disponibila, si tocmai asta este chestia care influenteaza indirect puterea, o sectiune data vine cu o geometrie care de obicei nu permite loc de bobinare suficient de mare pentru a depasi foarte mult acea cifra aproximativa a puterii maxime ( S^2 ). In fine @Smilex a explicat si aici si pe la transformatoare destul de clar, si la sugestiile sale am scos dintr-un traf mai bine decat dublu fata de cat ar fi sugerat formula empirica S^2, si asta fara regim termic nedorit, ideea este simpla.
Link spre comentariu

Am un miez de traf toroidal, cu diamterul ext. de 16 cm si inaltimea de 6 cm, diametrul interior al miezului, 8,8 cm.Intentionez sa-l folosesc la un amplif audio ce va fi alimentat cu 2x59 v, deci traful va avea in secundar 2x42 v.Ce grosime trebuie sa aiba sarma si cate spire trebuie sa dau pentru a bobina primarul transformatorului?

post-16238-139829621112_thumb.jpg

Link spre comentariu

Cred ca ar fi mai indicat sa te limitezi la 2x35Vca ( aproximativ +/-50Vcc ), pentru aceste tensiuni ai nevoie de cam 7A, si daca mergi mai sus trebuie curent mai mare si risti sa nu ai spatiu de bobinare suficient. Acuma sectiunea la traful ala ar fi de 21,6Cm^2, ar trebui cam 2,3 spire per volt, deci 530 spire in primar, si 2 secundare de cate 82 de spire; in secundare ar trebui sarma de cel putin 1,5mm diametru, preferabil undeva spre 2 pentru densitate mai mica, iar in primar sarma de 1mm diametru. teoreti in configuratia asta spatiul de bobinare ar trebui sa iti ajunga in conditiile in care bobinarea se face suficient de asezat, chiar si cu sarma de 2 in secundar, practic nu-ti ramane decat sa incerci.

Link spre comentariu
Vizitator 1234mar

Am o solicitare teoretica despre trafo,sper ca nu e inafara topicului:Asi dori relationarea(influentarea),nu formule, intre P,S,Sarcina rezistiva ,tensiune P sin(la unghiuri de 0,90,180,270 grade),50Hz, prin prisma existentei autoinductiei si pierderilor de histerezis.Multumesc,M.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări