Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Poti pune conzii dupa ele...Dar ai +/- 48V cu tot cu niste (adica nu-i pune p-astia de 40V) condensatori conectati?Dar traful are macar puterea necesara pt amplificatoarele tale? Masoara sarma din secundar (cu un subler) si spune-ne diametrul eiTraful e bine impregnat, de zici ca nu mai poti scoate spire?Sa stii ca se mai vand piese d-astea, daca sunt diode de merg la sudura...sigur!

Link spre comentariu

Transformatorul are 20 A si 2x48 V dupa redresare si filtrare,deci da,cu tot cu condesatori de filtraj. Putere am destula pentru integratele acelea.Pe cei de 40V vroiam sa-i adaug dupa ce scadeam tensiunea

Link spre comentariu

Eu as vrea sa subliniez 2 lucruri:-Pentru o buna ( si mai ales sigura ) functionare a TDA7294 as recomanda coborarea alimentarilor la maxim 35V pe ramura;-Mergand pe ideea de mai sus, o cadere de 13V pe diode cumulata cu un curent consumat pentru 2 canale de sa zicem 5A insemneste peste 60W disipatie pe diode, nu-mi pasa ce diode folosesti, fara racire buna iau foc...PS; Sa nu mai zic ca "virgula" caderea de tensiune pe diode tine de curentul ce le traverseaza, te las pe tine sa deduci ce insemneste asta.

Link spre comentariu

Dacă vreţi să păstraţi transformatorul aşa cum este,iată o altă soluţie, mult mai elegantă în comparaţie cuintenţia dvs. iniţială.Utilizaţi TDA 7294 într-o schemă cu alimentare asimetrică(schema s-a postat în repetate rânduri pe forum, se poategăsi şi pe Internet).Realizaţi un redresor cu priză mediană (transformatorul pecare îl aveţi furnizează circa 2 x 34 V), care necesită doardouă din acele multe diode pe care le deţineţi (schema lui,aceleaşi recomandări ca şi în cazul integratului).Filtrarea o rezolvaţi legând în serie doi condensatori de15000 μF/40 V (pe care spuneţi că îi aveţi deja).Tensiunea (unică) de alimentare va fi de aproximativ 48 V(cu care nu veţi obţine puterea maximă la ieşire), în schimbîntreaga lucrare va fi mult mai "serioasă" şi mai ales "solidă".Dacă insistaţi pe "ideea" dvs. (mă refer la acel "cârnat"impresionant de diode), atunci cred că ar fi interesant devăzut şi nişte poze ale lucrării finalizate.Probabil că locul cel mai potrivit pentru postarea lor ar fi aici :viewtopic.php?f=40&t=84929

Link spre comentariu

^Crezi ca este in stare? nu vreau sa par rautacios la adresa lui dar el nu poate/nu vrea sa faca un amarat de stabilizator liniar dupa traf...

@steffy89 in pagina anterioara am mentionat faptul ca caderea de pe diode depinde foarte mult de curentul care circula prin ele, asta ar fi trebuit sa-ti spuna ca metoda este cam la fel de buna precum folosirea unei rezistente chioare inseriate, efectul ar fi acelasi, la curent mic tensiunea pe TDA ar depasi relaxat 40V-foarte periculos. In alta ordine de idei pari a subestima disipatia care va avea loc pe diode la curent maxim, imagineaza-ti radiatorul necesar pentru racirea a 2 canale de amplificator de cate 100W, esti tot cam pe acolo.

Sunt atat de multe versiuni de stabilizatoare, nu pricep de ce sa-ti pierzi timpul cu "solutii din topor" ( expresia ta ) cand poti sa te folosesti spre exemplu de cate 2 tranzistori, o rezistenta si o dioda zenner pe fiecare ramura, asta fiind varianta cea mai simpla, sau daca vrei mai precis atunci poti folosi LM317 ajutat de catre un PNP pe ramura pozitiva si NPN pe cea negativa, ambele sunt mult mai eficiente din punct de vedere al tensiunii stabilizate. Orice solutie folosesti nu scapi de radiatorul necesar de care am zis mai sus.

Link spre comentariu

Inca una in oglinda cu PNP-uri pentru ramura negativa, cat de greu poate sa fie? si asta ca sa fiu cat mai simplu, daca te intercaleaza iti fac eu schema completa si cu valori.

Link spre comentariu
post-15007-139829613582_thumb.pngSimplu, nu crezi? si pe deasupra si ieftin. Evident nu scapi de necesitatea unui radiator dar macar ai avantajul unui stabilizator cat de cat decent, mult mai bun fata de niste simple diode inseriate.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări