Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

salutare la toti. vin cu un dubiu la un transofrmator de la un amplificator audio. trafu e veche generatie si are tole. e separt in 2 parti. are 2 primare inseriate deci puse in paralel se poate folosi la 110-115. si secundarele in paralel.. da o tensiune de 62Vac in gol cu aliemntare de 230Vac. lam bagat in priza sa vad ce tenisune are, lam lasat si dupa 20 de min cand la laut am decoperit ca sant calde toele nu infasurarea lui. cald cam pe la 30 de grade.deci calai. si mam mirat. am pus un creste ampermetric si descopar ca se absoarbe in juru la 90W. parerea mea, este posibil ca o infasurare grasita, sau puitn scurte in tre seucndare sa creeze mici absorbiri?

Link spre comentariu

Ce fel de tole are, că din descriere îmi pot imagine tot felul de fierătanii? Legat de încălzirea diferită, fierul e oricum mai prost conducător termic, se încinge mai greu şi se răceşte mai greu ca cuprul, însă aici trebuie să iei în considerare şi izolaţiile bobinajului, care nu conduc termic, plus că primarul se află dedesubt, acoperit de secundar care e în gol şi rece. Sînt mai multe aspecte de discutat aici.Oricum un trafo care se încălzeşte în gol e subbobinat şi e folosibil doar ptr perioade scurte de timp în sarcină.

Link spre comentariu

Salut ZAL. Trafu e tocami cel din crestu cu STK-ul dus. deci e capabil de 1400-1500Va pote mai mult avand in vedere ca ampu e clasa AB si declarat cu 900W 8 ohm in bridge.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator tyc

La 1500VA ,90W e 16,6(6)% . Acei 90W sant pierderi sub forma de caldura in miez (curenti Focault) si prin efect termic datorat rezistentei infasurarii primare (efect Joule) .Celelalte pierderi le neglijam ,la mersul in gol. Ce crezi ,cu 90W poti incalzi cele 10kg (estimativ 10) la 30C in 20minute?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

insumata cu rezistenta ohmica va determina curentul de mers in gol

Se ridica la patrat cele 2 valori (XL,R), se insumeza si se extrage radacina patrata din suma

em2006 are dreptate, nu e metoda cea mai precisa, e cea exacta. Am abordat superficial problema pentru ca in cazul unui traf de retea curentul va fi determinat de inductanta, rezistenta ohmica este mult mai mica si diferentele sunt infime. Dar am vazut ceva topic despre un contactor cu bobina de alternativ unde valorile sunt comparabile. Intr-un astfel de caz, relatia specificata de em2006, da valoarea exacta a impedantei unui circuit RL si trebuie aplicata corect.

Mentionez ca acel curent in gol pe traf foloseste doar informativ, puterea disipata nu este data de valoarea lui decat aparent, aici ne intoarcem la prietena mea, puterea aparenta. In realitate puterea activa (cea in W) este mult mai mica datorita defazarii acelui curent care pentru maxima de valoare va intalni aproximativ minima de tensiune. Curentul de mers in gol nu foloseste nici la dimensionarea conductorului, dimensionare care trebuie sa tina cont de mersul in sarcina, sau si mai bine (daca este permis), de posibilitatile ferestrei. Dar poate da o imagine asupra unui traf in sensul unui raspuns la intrebarea: se poate baga in priza sau nu?

Inductanta (si rez.) determina curentul astfel numai daca nu se depaseste inductia maxima in miez.

Link spre comentariu

salutari, ce parere aveti despre traful de mai jos....este cumparat din comert, made in china, 2x12V 5A....l-am desfacut ca sa-i mai adaug cateva spire.....se mai merita rebobinat?

traful are o putere de 113W (masurand miezul ...26mm/41mm), sarma in secundar este de 1mm masurata cu sublerul....tolele lucioase din spate sunt primele 2 tole si ultimele 2 tole din pachet :ras:

tolele arata mai rau in realitate si sunt si zgrunturoase (parca ar avea rugina)

http://www15.zippyshare.com/v/87585198/file.html

post-6854-139829603673_thumb.jpg

Link spre comentariu

se incalzeste traful in gol, dupa vreo 10-15minute.....ma gandeam sa ma duc cu alea 2 jumatati la un atelier de bobinaj si sa le rebobinez....primarul pentru 230V si 2 secundare de 15V la 3A.....si sa-l pun iar in ampliful de unde l-am scos......ar fi bine daca tolele le-as curata putin cu smirgel fin sau cu un burete de sarma?LE: primarul este de 0.3mm masurat cu sublerul

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca e rugina, spala-le cu apa calda, usuca-le fortat, si le ungi cu putin ulei (exista spray ulei penetrant, etc). Cred ca-l poti rebobina, dar merita financiar?

Link spre comentariu

Cred ca ar fi fost bune niste poze, facute foarte de aproape ale tolelor. Daca sunt zgrunturoase, atunci este posibil sa fie tole laminate la rece, adica tole de buna calitate. De obicei orientarea grauntilor la tolele EI (directia de laminare) este la 45 de grade.

Link spre comentariu

Da. Sunt tole laminate la cald, fara granulatie orientata. Eu totusi nu as lustrui tolele. Prelucrarile mecanice, la schimba caracteristicile. In plus stratul de rugina ofera o buna izolatie la circulatia curentilor Foucault.

Link spre comentariu
Vizitator selariu

Buna ziua! am gasit prin curte unde un vechi transformator trifazic , cred eu, are intr-o parte 3 conectori notati astfel: a b c (sub conectori scrie U1)iar pe cealalta parte 3 grupe de cate 3 conectori:A1 B1 C1 (sub acestea scrie U2)A2 B2 C2 (sub scrie U2+10%)A3 B3 C3 (sub scrie U2+20%)Oare pentru ce il pot folosi ?

post-53033-139829604185_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări