Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Vizitator damien

Pe viitor te rog sa nu mai postezi in mai multe locuri acelasi intrebare pentru ca nu e normal sa irosesti timpul colegilor de forum. Citeste regulamentul forumului.

Imi cer scuze, nu se va mai repeta. Multumesc mult pentru raspuns.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

pai ce consum are aspiratorul? spune macar marca sau ce scrie pe eticheta (presupun ca are eticheta).oricum un transformator de 12V redresat si filtrata tensiune care este in stare sa debitee cativa Amperi nu afecteaza cu nimic aspiratorul .el consuma cat are nevoie (nu e ca la tensiune),numai sa nu fie prea mic amperaj !

Link spre comentariu

Nu are nici o eticheta , l-am desfacut si pe motoras scrie doar 12V , 100W. L-am cuplat la un alimentator de 500 ma , de astea uzuale din comert,dar nu duce. Bizie un pic si atit.

Link spre comentariu
Vizitator gobolino

am gasit ramasitele unui sat-receiver dvd recorder. Pe placa inafara de alte chestii numai bune de recuperat, un trafo toroidal cu urmatoarele specificatii:Diametru exterior= 95mmDiametru interior= 40mmInaltime= 37mmPrimar: 220VSecundar: 0~9V 10V~0~10V 21V 0~3.6V 0~22VPe o eticheta mai e trecut codul: CO DPA4755 3DO3E in stare destul de buna si sper sa-l repun in functiune. Am atasat 2 poze, poate ajuta. Am 2 probleme. 1. cum determin puterea pe fiecare infasurare ? Ma intereseaza la ce curent maxim o sa tina.2. a fost lovit intr.un punct si mi-e frica sa nu fie intrerupta continuitatea. Sarma arata gatuita in 2 spire (se vede in poza sper). Inafara de continuitate, probabil s-a dus si izolatia sarmei in locurile respective. Neavand experienta prea mare cu trafouri, astept sfaturile voastre pentru a testa si remedia problema. :prayer: Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Vizitator gobolino

Update la postul anterior.L-am desfacut, mai bine zis am indepartat primul izolament (folie de plastic). M-am apucat sa masor continuitatea pe infasurari. Ok pe toate secundar si primar.Masor resistenta pe primar.. 30ohmi. Prea mica.Il bag la 220V.. masor tensiunea pe prima infasurare unde teoretic trebuia sa am 22V, 70V.Pe cea unde trebuie sa am 3,6V aveam 12V. Iar pe alta unde as fi avut 9V, am masurat 30V.Buun.. E clar. E scurt pe vreo spira din primar, e chinul de pe lume sa-l rebobinez, deci e bun de nimic.Ma mai uit odata pe placa de unde l-am scos. Era un modul ... o placa cu cateva piese. Am atasat poza. Intrarea de la priza trce printr.o siguranta, si apoi intra intr-o chestie care nu m.am prins inca ce e. Condensator.. resistenta.. (MCY/HT .22K 275V~X2 GPF), e pusa in paralel. Pe ea o Bobina banuiesc (lipseste de pe placa.. era rupta), e marcata L pe cablaj, tot in paralel mai departe o alta chestie ca mai sus.. MCY... de data asta .1K, iar mai departe intru in trafo.Dat fiind ca bobina lipsea, am pus fire direct, am alimentat. De data asta tensiunile de iesire, foarte mici. 7V unde ar trebui sa fie 22V.Banuiesc ca modulul respectiv ar face o marire a rezistentei interne a primarului. Si astfel tensiunea din primar mai scade de vreo trei ori producand la iesirea in secundar valorile respective.Si totusi.. Ce e chestia aia, cu ce se mananca si cel mai important cum remediez problema ??

Link spre comentariu

chestiile alea galbene de pe modulul atasat (paralelipipedice) sunt condensatoare de 100nF 250~ x2 si cel putin mai mare 220nF la 275V~ (autocicatrizante) si se folosesc pentru netezirea varfurilor de tensiune aparute fie pe retea fie produse de trafo la conectare.(chiar acum repar niste alimnetatore in comutatie care au in parte de filtrare condensatoare identice si un mic transformator de ferita tot de filtrare EMI - care tu ii spui bobina) chiar sunt doua bobine una pentru fiecare fir al primarului - deci sunt inseriate cu primarul si nu scad tensiunea de cat cu ff putin (ceva de ordinul milivoltilor ca altfel la ce consum ai pe trafo se incalzea ceva pe acolo cu siguranta) paralelipipedul negru cred ca este protectia de PVC al sigurantei fuzibile .nu im iexplic decat intr-un singur fel faptul ca la conectarea prin modul tensiunile au scazut : ai pus in serie cu primarul condul alade 220nF (sau 0,22uF) :smt005

Link spre comentariu
Vizitator gobolino

uite schema in paint a modulului ala. Cum spuneam.. L1 era lipsa. E intre cei 2 Conzi. Iar soclul ala negru e pentru siguranta.Scuze pentru schema desenata la repezeala.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Sper ca am postat unde trebuie. Deci am facut un amplificator in urma cu 3 luni si nu am gasit un traf de 2x12v. Profu meu de practica mi-a spus ca se poate face electronic dintr-un traf sa scoata 2x12v dar nu mai stie cum. Va rog frumos daca ma puteti ajuta sa fac dintr-un traf cu o iesire sa scoata 2x12, sau daca nu o alta metoda. :smt010 Au trecut 3 luni de cand am terminat amplifu si nici macar nu stiu cum se aude. Va rog daca se poate sa imi raspundeti macar pana joi deoarece termin scoala si nu am unde sa fac circuitu si cine sa ma ajute. :tonqe:

Link spre comentariu

se poate face dintr-un traf cu o singura infasurare de 12V, prin redresare cu dublare de tensiune, doar ca acesta metoda nu-i prea buna pentru consumatori de putere, cum ar fi un amplificator audio.mai bine cauti pe la magazinele de electronice un traf cu 2x12V in secundar. ii imposibil sa nu gasesti. daca totusi nu gasesti, da-mi un pm, ca am io pe acas ceva. :partyman:

Link spre comentariu

Ms pt raspuns. Ai o schema sau cablaj? :smt001 Amplificatorul consuma maxim 2A cand e la maxim. S-ar putea face daca trafu are o iesire si scoate 4A? :yawinkle:

Link spre comentariu
  • Administratori

Nu ai nevoie de cablaj pentru cele 3 componente cate se foloses acolo, de fapt mai mult te-ar incurca acest lucru @JimmyCand zici ca se poate pui si schema ca altfel nu ii esti de nici un ajutor

Link spre comentariu

imi cer scuze. aici este si schema:

Posted Image

nu am mai postat schema, pentru ca am spus ca nu e recomandata pentru consumatori de putere, si nu stiu in ce masura va afecta performantele amplificatorului o astfel de alimentare.

in principiu ar trebui sa mearga fara probleme daca se folosesc condensatoare de capacitate mare, macar 4700uF/ramura, sau chiar mai mari. personal folosesc aceasta schema pentru testat diverse montaje care au nevoie de diverse tensiuni de alimentare pe care nu le pot obtine direct cu un traf si redresor normal, si pentru teste merge bine, dar n-am folosit-o niciodata ca solutie definitiva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări