Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Traful de retea nu este precum sursele in comutatie dimensionat pentru o putere precisa si fixa, astfel incat nu spui ca dintr-un traf bobinat cu o anumita sarma, poate livra un anumit curent maxim pentru ca teoretic nimic nu limiteaza curentul pe care sarma respectiva il poate livra, ci spui ca se pot extrage in regim normal de lucru pana la xA, peste care pot avea loc caderi mai importante de tensiune in sarcina si/sau un regim termic nedorit/nesigur pentru traf. Cu alte cuvinte marind tensiunea in secundar teoretic puterea nu are cum sa ramana aceeasi, ca vor fi caderi mai mari de tensiune in sarcina asta este altceva, dar nu poti spune ca marind tensiunea din secundar puterea ramane la fel. Ce-i drept noua putere va fi limitata de catre primar, care dimensionat fiind pentru o putere mai mica va provoca caderi mai mari ale tensiunii in sarcina, cat anume? depinde de sarma folosita si consumul sarcinii.

Link spre comentariu

sarma din primar este de aproximativ 0,5mm iar miezul este de 3cm x2,5 cm si din ce pot vedea la primar se pare ca nu este trecut prin interiorul cercului de ferita ca si secundarul ci pe exteriorul lui,am inlaturat izolatiile de plastic si am dat de ferita

Link spre comentariu

Buna seara. Am avut un transformator cu intrefier care alimentat la 220v scotea 24v/2A, avand nevoie de o tensiune de 30v. Am demontat transformatorul si am rafacut secundarul. Problema este ca acum transformatorul se incalzeste foarte repede 2-5 minute chiar si mergand in gol. Mentionez ca miezul era sudat si am distrus tolele, iar acum transformatorul nu mai dispune de intrefier. Am folosit alt tip de tole care s-au potrivit pe carcasa. Asta sa fie problema?

Link spre comentariu

Daca tolele sunt acelasi tip, adica stas-ul sau dimensiunile lor, ar trebui sa fie in regula, nu ar trebui sa se incalzeasca.Cel mai probabil tolele initiale erau de o calitate foarte buna, ceea ce a permis folosirea unui bobinaj ceva mai economic, noul miez nu prea fiind de acord cu acest lucru.

Link spre comentariu

Eu cred ca este vorba de intrefierul original. Nu am mai facut miezul cu intrefier, nu mai am bratara aceea metalica, fiind sudat miezul s-a distru colierul acela si nu mai am cu ce prinde mizul sa ii fac intrefier. Ca dimensiuni sunt identice, numai ca cele originale erau lucioase si cele de acum sunt mate. Nu imi dau seama cum sa explic ca sunt.

Link spre comentariu

Cum ai distrus tolele, ca sudura se face de obicei doar pe marginea pachetului ?Trebuia doar sa polizezi cordonul de sudura cu un flex si se desprindeau usor.Pune o poza cu traful in starea de acum, poate observam ceva ce ti-a scapat.Foarte posibil ca tolele initiale sa fi fost Permalloycu mare permeabilitate magnetica, iar acum ai pus tole standard.Nu mai corespunde numarul de spire din primar care pentru noile tole e acum prea mic. Incearca sa recuperezi vechile tole.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Procedura standard pt modificarea tensiunii la toroidale , are nevoie de limitarea curentului . O siguranta termica e ok ,incearca sa fixezi traful in picioare cu bride metalice izolate nu culcat cu saiba si surub.Cat consuma kitu' lu' peste?

Link spre comentariu

Nu am avut la dispozitie flex/polizor asa ca am rupt fiecare tola in parte. Nu cred ca mizul era de calitate avand in vedere ca traful este dintr-un videorecorder chinezesc.

post-7605-139829590395_thumb.jpg

post-7605-139829590401_thumb.jpg

post-7605-139829590406_thumb.jpg

Link spre comentariu

E o greseala sa crezi ca daca e chinezesc nu e de calitate.Chinezii folosesc de fapt numai tola cu inalta permeabilitate.Practic ai inlocuit tolele de mare permeabilitate cu unele normale.Trebuie sa rebobinezi si primarul acum. Recalculezi transformatorul cu 45/S . Nu sunt sigur insa daca au loc mai multe spire, de obicei se construieste carcasa astfel incat incape doar numarul necesar de spire.Poti face altceva in schimb.Inseriezi cu primarul condensatori nepolarizati cu tensiunea de minim 400V curent alternativ, cu diverse valori,de ex. 220nF, 470nF, pana cand primarul va primi o tensiune mai mica de 220V si miezul magnetic nu se va mai satura.S-ar putea sa fie necesar sa mai intervii iar la secundar, dar te scuteste de rebobinarea primarului.Am aplicat metoda la cateva trafuri chinezesti la care se arsese primarul si n-am avut sarma subtire, bobinand cu alta mai groasa.Ca urmare, tensiunea primara era mai mica, pe la 170V sa zicem. Am inseriat cu primarul prin tatonare diverse condensatoare, pana cand am avut in secundar tensiunea normala.Metoda e verificata si practica.Ttrebuie sa ai la indemana mai multi condensatori de valori mai mici, sa zicem 0,1uF/400Vc.a. pe care sa-i pui in paralel pana ajungi la valoarea necesara.Valoarea e destul de critica, fiindca primarul va forma cu condensatorul un circuit rezonant serie.

Link spre comentariu

Ma scuzati pentru postarea in loc necorespunzator, cred ca in loc de (raspunde am dat subiect nou), vad ca deja s-a rezolvat problema. Decat ca acum nu mai intelege nimeni care este problema, nu ai mutat tot topicul ci doar ultimele 2 posturi. Ma rog nu mai conteaza. Va multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări