Marian Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Cu tensiunea este la fix ( si iarasi am ramas masca... ), miezul magnetic este 4,8 cu 2,4 deci ~11,5cm^2. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Super. Cobori mai jos? Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Cu ce anume? te referi la sarcina? daca e asa atunci evident ca da, traful desi micut ( doar 11Cm ) totusi este destul de solid si bine facut, n-am nici un stres chiar si la scurt circuit de cateva secunde maxim. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 La 5 ohmi ar trebui sa ai 39,3Vca. Nu tine mult, doar cat masori. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Asa e... oricum deja ma asteptam sa fie asa ( nu ca as fi stiut eu sa calculez, da de unde )... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Te-as duce mai jos, dar e suficient pentru a arata ceva: 1. Ce putere speri in mod normal de la traful tau si cat ai reusit sa debitezi pe 5 ohmi? Eu am calculat 309W pe 5 ohmi. 2. Informatiile pe care mi le-ai dat fac referire la inductanta de scapari si rezistentele ohmice ale bobinelor. Ca atare, un traf la 233Vca retea cu 51Vca in gol si rezistenta primarului de 13,1 ohmi, respectiv a secundarului de 0,8 ohmi, avand scapari de 13mH, va debita 309W pe 5 ohmi (39,3Vca) indiferent de sectiunea miezului. Dovada e ca nici eu n-am estimat-o corect (m-a derutat al doilea secundar considerat de putere), al treilea l-am neglijat. Si nu e cea mai mare putere posibila de extras... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Traful respectiv alimenta un amplituner mai vechi care avea amplificator cu STK, iesirile de forta erau doar cele de la secundarul de 51V, teoretic acolo sunt 2x25Vca destinati alimentarii STK, mai are un secundar de 2x22Vca ( deasemenea teoretic, ca practic depinde de retea ) facut cu sarma destul de subtire, n-am masurat-o dar probabil e cam 0,2 poate 0,3mm diametru, asta sincer sa fiu habar n-am ce alimenta, si mai are 2x13Vca tot de mica putere ( si-mi cer scuze ca n-am mentionat asta din prima, mai ales daca a cauzat erori in estimarile tale ) destinati alimentarii de circuite cu AO ( preamplificator, egalizator etc ).Acuma puterea, pai sectiunea de 11,5Cm impune teoretic o putere de aproximativ 130W care oricum se impart la toate secundarele ( ce-i drept celelalte sunt mai slabe deci mare parte merge la cel principal ), deci daca ar fi sa fac un amplif cu trafu asta nu m-as astepta la mai mult de 40-50W maxim pe canal, asta e sectiunea, si totusi asa cum si tu ai aratat puterea disipata pe cei 5Ohm depaseste 300W... sunt pisoi pe langa tine asa ca nici macar nu ma hazardez sa-mi dau cu parerea asupra motivului... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Cea mai mare putere extrasa este cu 1,53 ohmi, pe care vei gasi jumatate din mersul in gol, adica 25,5Vca, si este de 425W. Dar si puterea disipata pe traf va fi de 425W.Nu asta e frumusetea. Ceea ce ar trebui sa fie interesant e ca nu depinde de sectiune, poate fi 5cmp sau 100cmp rezultatul e la fel pentru aceleasi valori ohmice. Cu conditia ca nr. spire sa fie suficient pentru a nu distorsiona prin saturatie sinusoida curentului. De asta trebuiesc densitati de curent mici (conductoare groase), rezulta valori ohmice mici si puteri disponibile mari chiar si la sectiuni indoielnice. Link spre comentariu
icamaster Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Mi s-a defectat interfonul si am gasit ca transformatorul este in scurt. Mentionez ca el a lucrat 24/24 timp de vreo 7 ani. Este de 40VA, deci mai mult decat suficient (cred). Pe placa la o scurta atentie nu vad nimic altceva ars. S-a ars oare din alta cauza (un scurt pe placa ce a dus la incalzirea secundarului si dupaia a primarului) sau doar timpul si-a pus amprenta? Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 @Smilex stii ca mereu mi-a placut sa privesc lucrurile intr-un mod mai simplist, mai usor de digerat, ce-i drept nici nu sunt prieten cu matematica suficient de bine incat sa imi permit ecuatii foarte complexe cu integrale si alte sf-uri... spun asta pentru a justifica urmatoarea opinie care evident va fi judecata ca fiind simplista. Ei bine din ce am observat eu puterea nu este influentata in mod direct si iremediabil de catre sectiunea miezului magnetic ci mai degraba de catre spatiul de bobinare existent, adica devreme ce detii suficient spatiu de bobinare incat sa alegi un numar suficient de spire incat sa se evite saturatia atunci nu prea mai conteaza ce putere ceri de la traful ala. Evident se prea poate sa ma insel, sau sa privesc lucrurile prea simplist dar asa vad eu treaba. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Eu ti-am zis ca nu depinde de miez. Dar adevarul e ca pe un miez banal de 5cmp nu poti obtine un primar de 13,1 ohm. Dar se poate altfel. La miezurile U+I, daca coloanele sunt lungi, pe un strat intra multe spire si ai spatiu suficient ca sa bobinezi cu conductor gros. Dar de fapt, fereastra e mare. Daca-ti amintesti calculul puterii unui traf ferita, in formula intra si fereastra. Dar nu fereastra mare face puterea, ci cum o umpli. Daca umplerea ferestrei (cu cupru) este mare, puterea obtinuta e mare. Adica ai folosit conductor gros. Deci da, cu miez mic se poate putere mare daca ai fereastra si stii cum s-o folosesti. Executia, adica scaparile, au si ele un rol mare. Poate de aici deriva si interpretarea cu dublarea sectiunii...O sa vb. personal despre calculele anterioare referitor la tensiuni pe sarcini, e foarte simplu. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 .... Ei bine din ce am observat eu puterea nu este influentata in mod direct si iremediabil de catre sectiunea miezului magnetic ci mai degraba de catre spatiul de bobinare existent, adica devreme ce detii suficient spatiu de bobinare incat sa alegi un numar suficient de spire incat sa se evite saturatia atunci nu prea mai conteaza ce putere ceri de la traful ala.Pai nu e chiar asa.....adica daca eu construiesc un miez toroidal cu o sectiune de 16 cmp dar cu un diametru interior de aproape un metru, pot sa-i "cer" o putere de vreo 4 - 5 KW? Saturatia nu se evita prin numarul de spire....saturatia apare cand miezul nu mai poate sa "vehiculeze" puterea ceruta. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Ce este saturatia de fapt? este momentul in care inductia prin miez este in afara limitelor admise, si cum influentezi inductia? prin numarul de spire evident, ei bine daca ai spatiu suficient pentru a da suficiente spire incat inductia sa se mentina in limite permise atunci nu mai conteaza ce putere ceri, saturatia nu apare, si a nu se uita faptul ca inductia n-are treaba cu grosimea conductorului ci cu numarul de spire. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Am ferma convingere ca se poate de ordinul kW pe 16cmp, chiar daca n-am facut-o. Dar nu e deloc economic sa compensezi prin cupru ferosiliciul. Formele geometrice ale miezurilor sunt dedicate pentru cel mai bun compromis. Uneori insa, poti alege si decide. Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 23, 2013 Partajează Postat Februarie 23, 2013 Nu e adevarat! Inductia depinde si de intensitatea care trece prin spire. Iar daca o sa cresti numarul de spire, o sa scada intensitatea, ca atare valoare inductiei o sa ramana oarecum constanta intrucat tensiunea la care alimentezi e aceiasi. Nu mai afirma lucruri pe care nu le cunosti pe deplin. In cadrul formulei care da inductia printr-un solenoid apar atat termenul intensitate cat si numarul de spire. Iar daca tu crezi ca dintr-un miez cu o sectiunea S poti sa "tragi" orice putere, singura limitare fiind spatiul disponibil pentru bobinaj....e parerea ta! Judeci tu daca e gresita sau corecta! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum