TESSLA Postat Februarie 21, 2013 Partajează Postat Februarie 21, 2013 Si apoi trafurile de ordinul megawattilor, ca am vazut ca au fost aduse in discutie si astea, mai sunt si imersate in ulei, plus ca au si niste radiatoare mari care mai sunt si ventilate pe deasupra...deci nu are rost sa comparam una cu alta.In fine, eu re-afirm cele spuse mai sus...numarul de spire per volt depinde esential de doi parametri: frecventa la care lucreaza traful si calitatea tolelor (adica valoare lui Bm). Formula nu se modifca. Toroidalele au un randament mai bun ca cele E+I deoarece campul magnetic ramane in interiorul bobinelor. Parerea mea.De ce totusi exista diferite variante de constructie...pentru ca exista aplicatii in care e nevoie de un cuplaj mai slab sau mai strans intre primar si secundar. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Trafurile industriale nu sunt facute cu materiale cu proprietati necunoscute (gasite prin beci, de ex), la care se aplica formule, in care iarasi se aproximeaza diversi parametrii... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Discutia s-a mai purtat intradevar, a luat chiar o forma de disputa atunci. Eu n-am parcurs tot topicul asta, nu stiu de cate ori, dar sper sa se lamureasca chestiunea. Tare mult mi-as dori sa existe sustinatori ai sectiunii duble care sa raspunda simplu: "in situatia asta sectiunea e simpla iar in asta e dubla". Fac apel la zal, cu promisiunea ca nu va deveni o disputa, nimeni n-are nimic de dovedit. Reiau mersul lucrurilor cu un miez totroidal, pachet 3x5cm. Am trecut cotele pe desen in cm ca sa nu existe confuzii. Deci: este sectiunea acestui miez de 15cmp, adica cea subliniata cu rosu? Sau nu este de 15 cmp? Mentionez ca voi bobina primarul pe toata lungimea toroidului. Am nevoie de sectiune pentru a stabili nr. spire si a aprecia puterea disponibila. Miticamy, nu ti-am raspuns ca sa te lamuresc, sunt al naibii de convins ca nu ai nevoie. Am dat un raspuns pe care sa-l poti accepta ca sa nu se mai poarte o discutie adiacenta. Chestiunea cu sectiunea dubla imi pare mai importanta. @marian Masuratorile inductantelor la traf nu sunt exprimate corect. Nu poti obtine xx uH in primar. E de cativa H sau zeci de H, poate depasesti scala. Inductanta de scapari nu e rea, dar nu la un astfel de traf m-am referit, ci unul banal din comert de cativa volti, zeci de volti la care sa se poata face chiar si scurt la iesire in functionare (pentru scurt timp). La al tau nu e posibil, ai sa vezi de ce. Poate gasesti un traf de comert (nu homemade) simplu intre timp, cu un singur secundar (cu sau fara mediana) pe care sa-l chinui. Iar datele pe care mi le dai sa fie exact acelea cerute nimic suplimentar, celelalte voi incerca sa le aflu pe baza rezistentei ohmice a bobinelor, am si un motiv pentru asta. Dar promit sa revin asupra chestiunii. PS: vad ca ai un dar aparte de a-ti face prieteni... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Ma gandeam eu ca tre sa fie un motiv pentru care L-metrul se hotaraste mai greu asupra valorii primarului... am un traf mai mic care daca nu ma insel era folosit la aparate din alea de diapozitive... in fine e printre putinele cu un singur secundar pe care le am si pachetul de tole este destul de ok, si poate fi supus oricarui test nu-mi fac griji, deci configuratie traf EI cu sectiunea miezului 484 mm^2 ( aproximativ ) inductanta de scapari 30mH, rezistenta ohmica primar 119,2 Ohm, rezistenta secundar 0,2 Ohm, pentru retea de 216V cat este acum in secundar am 6,8V PS:Banuiesc ca te referi la amicul meu @Mircea Crisan... din cate am observat el face parte din categoria celor framantati... Link spre comentariu
zal Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 smilex, cu riscul de a te dezamăgi, nu am bobinat, demontat sau proiectat trafo toroidale ca să-mi fac o părere sigură, doar am folosit cîteva. Însă e clar că se comportă diferit, în primul rînd pierderile sînt mult mai mici, cîmpul radiant existent la celelalte tipuri de miezuri, care scapă pe la ''colţuri'' e anulat aici, fiind captiv în cerc. În plus, datorită faptului că primarul înfăşoară miezul pe toată circumferinţa, apare oportunitatea de a-l folosi ca ecran, fiind în permanenţă cu un capăt legat la nulul reţelei. De aceea, multe trafo toroidale ruseşti pe care le-am întîlnit aveau primarul bobinat peste decundar, evident şi findcă e mai uşor să bagi sîrma groasă la început. ...................... P.S. Există şi miezuri toroidale cu secţiune rotundă, similară cu cea de la ''R-core''. Ar fi şi astea de discutat. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 asta i-a 42 in calcul Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Abia acum, m-am dumirit care era sensul acelei intrebari insistente, pe care o tot punea @smilex si care era sustinuta de un grup: Sunteti de acord cu dublarea in "anumite conditii" a sectiunii miezului, in scopul determinarii puterii si a celorlalti parametri ai transformatorului???. Raspunsul este: Categoric nu. Regulile si principiile de design, nu se stabilesc prin vot direct, indiferent de experienta celor in cauza. Relatia din imaginea postata de mine mai sus, spune exact ce parametri intra in calcul pentru determinarea precisa pentru aproape tot ce trebuie la un transformator. ...numarul de spire per volt depinde esential de doi parametri: frecventa la care lucreaza traful si calitatea tolelor (adica valoare lui Bm)...Colegul @TESSLA a sintetizat cel mai bine. Cursul de bazele electrotehnicii, spune ca tensiunea electromotoare indusa intr-o spira a transformatorului, este: e=-ΔΦ/Δt=-(ΔB/Δt)S. Renuntam la semn, care ne indica defazajul dintre tensiunea indusa si cea inductoare. Avem ΔB=2Bm (Bm este amplitudinea vectorului inductie) care intr-un ciclu parcurge distanta dintre minim si maxim. Constanta κ, rezulta din procesul de diferentiere si are valoarea aproximativa κ=0,000222. Avem apoi 1/Δt=1/T=f, unde f este frecventa), iar Δt, este durata unui ciclu de histerezis, egala cu perioada T a tensiunii periodice inductoare. Avem deci in final: e=2κBmfS=0,000444BmfS, unde S este aria sectiunii miezului. Deoarece, e este tensiunea indusa intr-o spira, avem Nsp/V=1/e=2252,25/(BmfS). Deoarece pentru calcul se ia in medie Bm=1 T si la frecventa industriala f=50 Hz, rezulta cu aproximatie Nsp/V=45/S - adica relatia de calcul simplificat cunoscuta de toti. NOTA - CONCLUZIE: Pentru a nu introduce dublari arbitrare ale ariei sectiunii miezului, este recomandabil sa se utilizeze in calcul relatia subliniata mai sus, ceea ce asigura acea gama infinita de nuante intre alb si negru, despre care vorbeam intr-o postare anterioara. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 pai ziceti si voi acum dintr-un traf de 225w cat are asta daca socotim sectiunea pe un L puteam scoate din 2 fet200 2x270-280w?Si daca le pun in punte pe 8R mai mult de 600w?nu am osciloscop sa vad distorsiunile dar la ureche se aude bine Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Ai masurat tu cei 2x280w sau doar ti s-au parut a fi atat? nu de alta dar urechea umana numai instrument de masura a puterii audio nu-i... Ti s-a mai spus dar pari sa nu fi observat, sau poate sa nu vrei sa observi... numai cel care a facut acel traf stie exact modalitatea dupa care a fost proiectat, aici nu faci decat sa intarati lucruri inutil, se prea poate ca daca miezul este unul de calitate proiectantul sa-l fi dimensionat foarte economic deci putine spire per volt deci mai mult loc de bobinare, deci mai multi V la iesiri, deci putere mai mare, deci traf fortat mai mult... Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 la maxim 35 vca chiar mai mult dar aceasta era costanta pe sarcina de 4R iar pus in punte 70vca costant dar si varfuri de 71 72 pe 8R nu am osciloscop sa va spun distorsiunile dar vocea se auzea bine o data cu basul. si am inteles ce mi sa explicat dar eu nu imi explic cum din traf de 300W scoti dublu cand randamentul la finali e de 50 la suta Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 @Emil 1986 S-ar putea sa nu primesti un raspuns care sa te satisfaca. Sa nu strici primarul daca esti multumit de regimul termic al tolelor in gol. Bobineaza 20-30 spire peste un primar cu orice conductor mai subtire (preferabil) si masori tensiunea. Faci raportul aferent si obtii astfel numarul de spire necesar pentru tensiunea in gol dorita. Abia cand esti gata cu traful, montezi puntea si filtrajul si un rezistor de putere care sa scada tensiunea continua la minima admisa de tine, moment in care poti determina puterea in curent continuu pe care o poti obtine. Randamentul in audio e de cca. 60% la maxim, dar o proprietate a semnalului audio este ca la maxim nedistorsionat cere resurse in ritmul muzicii nu in mod continuu, deci poti spera la mai mult cu un filtraj bun. @marian Nu trebuia sa spui sectiunea, ar fi trebuit sa o aproximez eu. As fi obtinut 4,1cmp deci relativ departe... Pune 1 ohm in secundar, ar trebui sa ai 5,1Vca pe el la 216Vca. Nu pot fi sigur de corectitudinea celor 0,2 ohmi. @zal Lucrurile ar fi fost mult mai simple cu toroid. La desenul cu U+I si bobinele pe aceiasi coloana, sectiunea luata in calcul e cea simpla de 15cmp (am presupus pachetul de 3x5cm) sau si acolo e tot 30cmp? @ola_nicolas De acord cu tot ce spui. Dar la desenul meu cu U+I si bobinele pe coloane diferite, fiecare coloana avand 5x3cm, cine este "S"? Mai bine zis, cat? Nu vreau sa stiu ce poate traful, ce inductie suporta miezul, ci doar un numar, daca se poate. Valoarea S=... Aplic eu ulterior toti coeficientii pe care ii consider necesari. Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 eu sunt multumit de traf in-afara de putin brum nu am probleme si asta cand dau volumul la 70-80 la suta iar bobina nu se incalzeste ci tolele dupa 10-12 ore de functionare sunt calde dar nu frig poti tine mana pe ele.eu vroiam sa ii pot calcula puterea ne stiind daca si la acesta se aplica formula ca la cele EIFiltraj am 2x12.000 71v, nu mai am alti condesatori la tensiune mai mare de 60v(mai am uni de 10.000uf dar la 50V)iar la corector am 10.000uf tind sa cred ca brumul este de la corector cred ca nu se potrivesc la impedanta pe intrare sau corectorul slab ,unul grafic cu 7 benzi.Iar traful cand la desfacut la 40v avea 77 spire(1,925spv)care mie mi sau parut putine dupa calculul miezului la un L 5x3 ar fi trebuit 3,33333 spv si atunci am crezut ca se aduna ambele L-uri si am intrebat aici sa fiu sigur Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 40Vca in gol pe o bobina? Nu Vcc pe filtraj? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 da 40vca 2x20vca(avea 4x20vca sau 2x40vca) am mai spus ca alimenta 2 kituri cu tda 7294 in punte Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 22, 2013 Partajează Postat Februarie 22, 2013 Daca ai avut 40Vca pe 77 spire, parerea mea personala este ca traful e mult subdimensionat. Dar e doar pararea mea. Daca pastrezi primarul, fa cum ti-am spus pentru secundar si pentru determinarea puterii. Bobineaza de proba 38 spire. Ar trebui sa obtii 20Vca pe ele. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum