Vizitator Postat Februarie 19, 2013 Partajează Postat Februarie 19, 2013 ...Are numai bobinele primare fiecare de 115V inseriate pentru 230V. Sectiunea de luat in calcul este cea de sub o bobina sau dublul ei?Am prezentat intr-o postare anterioara, un calcul justificativ. Mai simplu, se considera acest sistem de transformator, ca fiind bifazat - adica avand doua faze. Daca luam formula simplificata S=sqrt(P) care este valabila pentru un transformator monofazat, atunci pentru acest caz al trafului bifazat, formula devine S=sqrt(P/2) unde puterea s-a divizat cu numarul fazelor. Raspunsul este deci S=0,707sqrt(P) adica sectiunea de luat in calcul este cu 1/sqrt(2) mai mica decat in cazul unui transformator in manta (EI) tipic monofazat. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Bobinele mele sunt mai mici cu un scop: ca sa ma joc cu ele. Deci iau bobina din stanga si o urc pe coloana, trec cu ea pe jugul de sus, apoi pe coloana din dreapta. In tot acest timp, sectiunea si inductia fiind aceiasi, fluxul magnetic este acelasi. @zal Asadar odata ajuns pe coloana din dreapta, care este sectiunea de luat in calcul, simplu sau dublu? Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 nu pot sa incarc poza Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 am un pachet de tole de 4cm latime si gros de 8,2cm ma apuc sa ii fac cutie si s-al bobinez nu ma mai muncesc la asta ca sigur e mult subdimensionat si de acolo am zgomot. cu alt traf de 300w 2x42vca nu am decat un mic fasait nu brum nu altceva Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Daca mai postezi o data consecutiv in loc sa apesi butonul 'modifica' si sa completezi mesajul deja existent, iti sterg postarea si gata! Ca vad ca cu binele nu intelegi Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 O poza nu se poate urca din : prea mare (max 500kB accepta siteul ) -miceste rezolutia si/sau e un format care nu convine -sant siteuri gazda pe care o urci si postezi aici linkul . Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Bobinele mele sunt mai mici cu un scop: ca sa ma joc cu ele. Deci iau bobina din stanga si o urc pe coloana, trec cu ea pe jugul de sus, apoi pe coloana din dreapta. In tot acest timp, sectiunea si inductia fiind aceiasi, fluxul magnetic este acelasi. [attachment=0]trafo (1).GIF[/attachment] @zal Asadar odata ajuns pe coloana din dreapta, care este sectiunea de luat in calcul, simplu sau dublu? Nu conteaza unde pui cea de a 2-a bobina. Sunt doua surse electromagnetice, deci avem doua faze. Este firesc sa fie asa, avand in vedere ca in permanenta extremitatile circuitului sunt defazate cu unghiul π, in timp ce conductorul de inseriere al celor doua bobine, poate fi considerat neutru. A se revedea teoria circuitelor magnetice. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Păi, cînd se află pe o singură coloană, avem de a face cu o singură bobină, indiferent în cîte este împărţită şi care induce întreg cîmpul elmg în miezul pe care se află. Cînd avem cîte jumătate din bobina primară pe cîte o coloană, fiecare din ele induce cîte jumătate din cîmpul elmg în secţiunea pe care se află. Este exact situaţia coloanelor laterale la miezurile E+I, care e practic realizată din două circuite alăturate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 @ola-nicolas:puteti sa-mi indicati si mie o documentatie despre transformatorul bifazic?Cu google nu m-am descurcat,ce am gasit are la cuprins numai traful mono si trifazic Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Zal, nu compara cele doua trafuri de geometrie si sectiune diferita. Sa ramanem la un traf unic in care ne jucam cu pozitia bobinelor. Ulterior putem discuta si despre diferite geometrii, daca e cazul. Nu conteaza unde pui cea de a 2-a bobinaSubscriu. Dar exista si dovada: daca masori si compari inductanta totala a bobinelor aflate pe aceiasi coloana cu inductanta totala a bobinelor aflate pe coloane diferite vei veddea ca este aceiasi. Iar intrucat numarul de spire nu se modifica, inseamna ca aceiasi sectiune are primarul fie intr-un fel, fie in altul. Nu esti de acord? Sau mai corect intrebat: daca inductanta este aceiasi, de acord ca sectiunea e aceiasi? Ma refer la cele doua variante:Si intrebare implicita: daca in cazul din stanga sectiunea e dubla fata de dreapta, cum se explica pastrarea inductantei? Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Sunt curios si eu de rezultatul acestei dispute! De unde domle doua faze daca e numai una?! Daca sectiunea aia poate suporta o anume inductie.....de ce mai exista si varianta in care se foloseste numai jumate? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Sa le ia ceva de faze, nu asta-i problema, ci stabilirea sectiunii la trafurile U+I. Discutia cu bifazicul sau monofazicul pe mine nu ma intereseaza, si nici pe cei care doresc sa-si bobineze un astfel de traf. Dar toti doresc sa stie ce sectiune se ia in calcul. Din ce am inteles pana acum (sper ca nu eronat), zal spune (si nu e singurul) ca in cazul din dreapta sectiunea e una iar in stanga e dubla. Pe acelasi miez. Asta trebuie lamurit. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 Daca e alimentat la reteaua monofazica asa e.Industrial se foloseste curentul trifazic iar daca partea de automatizare 'pierde' a treia faza ... . Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 E numai la reteaua de 230Vca, nu se discuta de altceva. Deci tyc spune ca sectiunea miezului in dreapta e simpla si in stanga dublu. Eu spun ca in dreapta e una, iar in stanga e aceiasi. Simpla. Zal? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 20, 2013 Partajează Postat Februarie 20, 2013 In mesajul meu anterior nu faceam referire la sectiune . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum