Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Nici un transformator nu scoate DC.Ce ai masurat e tensiunea de varf care in cazul de fata e U*2^1/2 (U*1,41) .In cutia respectiva ('transformatoarele' comerciale) se gaseste un traf obisnuit ,o punte redresoare si un condensator .Traful scoate o tensiune care e redresata de punte (pe care pica 1,2V) si care e aplicata condensatorului ,pt netezire .Condensatorul se incarca cu tensiunea de varf care e mai mare cu de 1,41 ori decat tensiunea efectiva .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Vrea cineva care are L-metru sa facem o experienta? Am nevoie de datele:1. Tensiunea de alimentare si cea din secundar in gol2. Rezistenta ohmica a primarului si a secundarului (atentie la deriva ohmetrului care trebuie scazuta din valoarea masurata)3. Inductanta primarului cu secundarul in scurt (de scapari)Pot incerca sa spun destul de precis ce tensiune se va gasi in secundar pe un rezistor de putere care sa solicite cat de cat traful. Preferabil un traf bobinat industrial, nu homemade.

Link spre comentariu

Vreau sa bobinez un transformator cu sectiunea de aprox 24cm2 (nu am scazut nimic gen 10% pentru izolatie sau altceva).Daca dau in primar 400 spire cu 1mm si in secundar pentru 30 si ceva volti cate 60 spire e ok?

Link spre comentariu

Am un transformator de 400W si 16,5 amperi la 2x12 V.Tensiunea este prea mica fata de cat imi trebuie mie.As vrea sa folosesc o schema de dublare sau triplare de tensiune ca sa obtin cat imi trebuie mie...intrebarea mea este urmatoarea:pierd din amperaj? Si daca pierd cat pierd?

Link spre comentariu

Empiric ... la dublare curentul se injumatateste , la triplare - o treime ... in realitate un pic mai putin , functie de valoarea condensatoarelor , pierderi , etc. ... e o simpla chestiune de conservarea energiei ...

Link spre comentariu

Era o schema prin Tehnium "Dublor\Triplor de tensiune,dar nu vreau s-o triplez,decat sa o dublez,vroiam doar sa stiu cat amperaj pierd,caci de rebobinat nu se pune problema,tolele sunt sudate

Link spre comentariu

http://i30.tinypic.com/20px84l.jpg

Aham, sa inteleg ca ar fi un soi de struto-camila ca in imaginea aia... sper ca nu ai de gand sa alimentezi un amplificator cu asa ceva..

Eu n-as folosi nici macar dublare de tensiune pentru alimentarea de montaje audio, riplul este prea mare, trebuiesc condensatori imensi sa compenseze, spre exemplu pentru un consum cumulat de 5A si un riplu admis de 1v trebuie 100mF, asa cum spuneam, mult, foarte mult, e drept amplificatoarele permit riplu mai mare, totusi...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^In mod grosier poti presupune ca puterea se pastreaza, deci curentul scade corespunzator. Specific tie, poti merge cu doua redresari monoalternanta pentru simetric, cu conduri cat mai mari pentru +/-30V.Ce-ai postat e vraja.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări