Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Sau 2x20Vca, o ramură cu 6,3A şi alta cu 3,5A, s-au mai văzut astfel de cazuri, mai ales la surse simetrice cu redresare monoalternanţă ptr consumuri diferite pe ramuri (în automatizări de exemplu). Capetele bobinajelor nu sînt accesibile?..............Chiar şi aşa se poate folosi trafo la alimentarea unui amplif cu tensiuni simetrice, puntea redresoare va asigura simetria tensiunilor, dar curentul debitat de sursă va fi cel dat de înfăşurarea mai ''slabă'' în cazul unui consum mare mai îndelungat.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pai sa puna o sarcina de 3A+ pe verde si sa masoare tensiunea; sa majoreze sarcina la 6A+ si sa masoare tensiunea din nou . Daca tensiunea pica la 6A inseamna ca e de 3A ,daca nu e asa cum spui. Sarcina poate fi un bec de far de la camion(24V) sau unul de la masina mica (12V) cu fazele inseriate .

Link spre comentariu

Am gasit un pachet de tole de ferosiliciu de fapt sunt numai platbande cu dimensiunea de 260mm*45mm, am un pachet daca le pun unele peste altele de 13-15cm, as vrea sa fac un tor pentru un traf toroidal, insa eu nu am vazut cum sunt unite aceste tole la un toroidal, sau sunt dintr-o bucata? eu ma-m gandit sa le bag intru-n cerc de tabla (am gasit un termos de tabla de 0.3mm cu diametrul de 140-150mm si as incepe prin a "tapeta" pe interior acel cerc, ar merge? si dupa ce termin am ceva panza de ixolat la transformatoare firele, pot inveli miezul cu ea ca sa tina tolele la olalta?

Link spre comentariu

Prin 90 şi ceva am pus pe cineva să bobineze un traf ''toroidal'' cu miezul dintr-un pachet tole de rotor de motor (încă exista UMEB). În afara găsirii unor tole cu gaura mare în mijloc nu au fost probleme deosebite. I l-a făcut meşterul şi cred că o merge şi în ziua de azi. Pînă la urmă e vorba de a folosi un miez cu conţinut de Fe.

Link spre comentariu

Am vazut ceva clipuri pe youtube cu masinari de bobinat miezuri toroidale, singura chestie ce nu o inteleg, cum trec aia toata sarma aia prin centrul torului? ca practic trebuie trecute toate cele 5-6-7.....1000 spire cate are primaru sau secundaru de fiecare data prin tor...

Link spre comentariu

Pai toata smecheria este in acel inel care are o intrerupere undeva....asemanator cu o saiba Grower. Initial se introduce torul pe inel prin acea intrerupere...dupa care inele revine la forma initiala de coroana circulara. Apoi se infasoara sarma pe acel inel...care are canal...ca la scriptete. Dupa aia se fixeaza captul sarmei pe tor si incepe sa se roteasca si torul si inelul...si asta e.

Link spre comentariu

Am gasit un pachet de tole de ferosiliciu de fapt sunt numai platbande cu dimensiunea de 260mm*45mm, am un pachet daca le pun unele peste altele de 13-15cm...

Din ele poti face un transformator in "coloane" din tole "I" intretesute - cel mai recomandabil.

...as vrea sa fac un tor pentru un traf toroidal...

Singurul caz, favorabil unui toroidal, este atunci cand ai banda de FeSi cu granule orientate, trasa la rece. Toroidul se ruleaza dintr-o singura banda. Doar in acest caz, este posibila utilizarea unei inductii electromagnetice mergand pana la 1,6 T, sau chiar mai mult, ceea ce s-ar traduce prin spire mai putine. Daca totusi vrei sa faci un transformator de putere, iar lipsa tolelor reprezinta o problema, atunci vei cumpara un colac de sarma neagra cu diametrul de 0,8...1 mm si vei bobina toroidul pe un mulaj din lemn avand doua flanse din placaj, TEGO, sau PFL. Dupa ce se scoate miezul si flansele, se cufunda toroidul intr-o solutie cat mai fluida de lac electrotehnic. Se lasa cateva ore in acea solutie pentru a patrunde peste tot in masa miezului, apoi se usuca timp de 10...15 ore intr-un cuptor la o temperatura de 50...60 grade. Dupa uscare, se matiseaza cu banda textila din bumbac, sau matase si se pensuleaza de asemenea cu lac electrotehnic. Se pune la uscat la soare pentru cateva ore, apoi miezul se poate folosi. Se poate utiliza in calculul de proiectare o inductie de 0,7...1,1 T, in functie de puterea transformatorului. Avantajul metodei, este pretul mic al sarmei, fata de inconvenientele si costurile destul de mari survenite atunci cand se utilizeaza tole din FeSi. Pentru bobinare, se face o suveica manuala din prespan gros, sau PFL, pe care se ruleaza intreaga cantitate de sarma necesara. Suveica, avand cantitatea corespunzatoare de cupru pe ea, trebuie sa treaca lejer print cercul interior al toroidului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări