Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Vizitator tyc

Ala nu-i traf ,e o bobina si seamana cu bobina chopper prestabilizator de Normende Spectra (tv color) de prin anii '70 (8 canale/300W/diag56) .Un 'fleac'.Iar ma 'nteapa la ficat.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Mai inainte zisesi ca n-are numa' o infasurare si acu o dai intoarsa?

...doar primarul bobinat cu sarma de 0.8

Si un primar care trage 2A la 50Hz pe un miez asa mic

...24*28 mm...

e cam ilogic . De ghicit ca mai avea si alta/alte infasurari nu prea aveam de unde iar de oferit ai oferit o informatie pe jumatate ;sti cum e cu adevarul pe jumatate spus .
Link spre comentariu

Da scuze, nu ma-m exprimat eu corect, are bobinat doar primarul, secundarul a fost scos si prin urmare a ramas asa, eu asa am primit traful, nu stiu ce tensiune scotea, dar persoana care mi la- dat a spus ca a tras cam 200w din el, la 40v a tras aproape 5A....alceva nu stiu, dar o sa incerc si eu sa vad cat pot trage.

Link spre comentariu

Trafo nu e mic deloc, la 13,44cm2 şi circa 180W e normal să fie bobinat primarul cu sîrma aia.0,8mm diametru şi 3A/mm2, evident scăzînd izolaţia, dă numai 1,3A.

Vad ca sectiunea la traf ai calculato lund in calcul doua sectiuni 2.4*2.8*2=13.44cm2, mie aici mi s-a spus ca se ia in calcul doar o singura sectiune, ceea ce ar insemna doar 6.7cm2......
Link spre comentariu
Vizitator smilex

costyy86, e un teren alunecos, ti-am spus sa nu patinezi spre el.

Daca deformezi un pic forma actuala (imaginativ) vei obtine un toroidal cu o bobina de primar pe el.

Tot asa, din forma actuala o bobina aluneca pe miez pana se suprapune peste cealalta, iar bratul de ferosiliciu ramas gol, il imparti in doua cu una din jumatati dusa prin cealalta parte. Astfel obtii un E+E. Circuitul magnetic se pastreaza identic.

Cele doua constructii imaginare facute cu acelasi circuit magnetic ar trebui sa te conduca spre o concluzie logica.

Link spre comentariu

Daca primarul e gata dimensionat din fabrica pt o putere, inseamna ca aia e puterea trafuluiSingura problema e sa incapa sarmaDaca traful incepe sa se incalzeasca, inseamna ca trebuie sa tragi mai putina putere din el (lucru neinfluentat de sarma...)

Link spre comentariu

Am gasit sarma, aveam cam 6-700 grame sarma de 1.35 si nu dadeam de ea, acum ca am gasit o sa bobinez cand am timp sa vad cate sp/v trebuie sa pun si sa bobinez pentru 35-38vca atat am nevoie..si sa vad cam cat pot trage....

Link spre comentariu

...din experienta mea putina, am observat ceva: trafurile U+I (asemenea) cu coloane lungi si juguri scurte, livreaza in conditii termice foarte bune o putere mai mare decat patratul sectiunii. Uneori mult mai mare...

Ceea ce ai observat este corect, doar atunci cand bobinajul se distribuie in mod simetric pe doua carcase, montate pe fiecare picior al transformatorului realizat pe miezuri in 'coloane" - UI, LL, CC, etc. Atat pentru miezuri in "coloane", cat si pentru miezuri in "manta" (EI sau M) in cartea autorului rus V. Bruskin - Nomograme pentru radioamatori este data relatia: ScSw=50P/(1,1kukstmfBJ), unde: Sc este aria sectiunii miezului, in [cmp]; Sw - aria ferestrei pentru bobinaj a miezului, in [cmp]; P - puterea constructiva a transformatorului, in [VA]; ku - factorul de umplere cu cupru al ferestrei transformatorului; kst - factorul de stocare al tolelor; m - numarul fazelor; f - frecventa, in [Hz] B - amplitudinea inductiei electromagnetice prin miez, in [T]; J - densitatea de curent, in [A/mmp]. In imaginile atasate, sunt figurate principalele dimensiuni pentru miezurile EI (in "manta") si UI (in "coloane") Se mai cunoaste regula generala, pentu un miez cu sectiunea rectangulara: grosimea pachetului de tole, trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu dimensiunea de baza a tolei, dar mai mica, sau cel mult egala cu dublul acesteia. Tot in cartea citata mai sus, se specifica faptul ca un transformator in "coloane" cu bobinajul distribuit in mod simetric pe cele doua coloane, se considera bifazat - m=2 - spre deosebire de un transformator cu parametri identici, dar cu bobinajul concentrat pe o singura coloana - adica m=1. Tinand cont de dimensiunile standardizate ale tolelor EI din imagine si de regula enuntata cu aldine mai sus, rezulta relatiile 4a^2≤Sc≤8a^2 si Sw=3a^2. Daca pentru grosimea pachetului de tole se ia dimensiunea medie b=3a, rezulta pentru suprafata de calcul a miezului o valoare medie de Sc=6a^2. Daca consideram cazul tolelor in "coloane" UI, atunci in aceleasi conditii definite mai sus, avem c^2≤Sc≤2c^2 si Sw=3c^2. Daca se ia ca medie in cazul tolelor in "coloane" o grosime a pachetului de tole d=1,5c, atunci rezulta pentru suprafata de calcul a miezului Sc=1,5c^2. Exprimand suprafata ferestrei in functie de suprafata miezului, avem in oricare dintre situatiile de mai sus: Sw=2Sc. In acest fel relatia scrisa mai sus cu aldine devine: 2Sc^2=50P/(1,1kukstmfBJ) De unde rezulta: Sc=sqrt[50P/(1,1kukstmfBJ)] Din aceasta ultima relatie, tinand cont de urmatoarele valori considerate normale pentru tolele romanesti: ku=0,35; kst=0,95; f=50 Hz; B=1 T; J=2 A/mmp, avem: Sc=1,169sqrt(P/m). Deci pentru transformatoare monofazate (cele in manta, sau cele in coloane cu bobinajul concentrat pe o singura coloana) avem: Sc=1,169sqrt(P), in timp ce pentru transformatoarele bifazate (cele in "coloane" cu bobinajul repartizat simetric pe ambele coloane) avem: Sc=1,169sqrt(P/2)=1,654sqrt(P). Prima relatie cu aldine rosii, este cea binecunoscuta de majoritatea celor cu o oarecare experienta in calculul de dimensionare a transformatoarelor. Unii autori, considera densitatea de curent aplicabila la valoarea J=2,5 A/mmp, rezultand astfel relatiile aproximative: Sc=sqrt(P) si Sc=1,48sqrt(P). Daca luam masuri ca densitatea de curent sa fie suficient de mica (aproximativ 1 A/mmp) atunci se poate spune ca pentru transformator in "coloane" cu bobinajul distribuit simetric pe ambele coloane, se poate obtine pana la dublul puterii unuia cu bobinajul concentrat intr-o coloana. Problema cea mai mare este insa sa facem ca cele doua bobine sa incapa in fereastra. In general se fac transformatoare la care puterea depaseste arareori 140% din puterea unui transformator monofazat.

post-27597-13982957278_thumb.png

post-27597-139829572788_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, ma refeream la bobine impartite simetric pe coloane. Imi amintesc de un traf de 300W dupa sectiune miez, cu sectiuni bobinaj intercalate de primar-secundar (secundarul intre doua straturi primar) si simetric pe coloane, care la 400W pierdea 1-1,2Vca la 28Vca debitati cu un regim termic extraordinar de bun in cateva ore la 400W si chiar mai bine (4 becuri far 24V faza scurta + lunga 50+55W), care m-a uimit, chiar daca eu insumi l-am bobinat. Pentru mine, a fost cel mai surprinzator lucru din domeniul trafurilor pe care il vazusem. Si am bobinat sute. Nu am avut timp sa-l testez mai mult (as fi vrut sa vad maximul), s-a dus spre proprietar. Ulterior am mai intalnit fenomenul la cele cu coloane lungi, dar nu atat de evident. Nu am mai bobinat un traf de multi ani, dar as fi curios ce poate unul cu graunti orientati si coloane lungi sau chiar toroidal, ultima gaselnita.

@costyy86 Incearca 280 spire, cate 140 pe fiecare coloana. Poate rezolvi in cate doua straturi. Sau cate 3 straturi daca incape. Daca nu-ti incap toate spirele, baga cat se poate, ai sa gasesti o intrebuintare trafului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări