Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

La magazinele cu materiale electrotehnice/electrice se gaseste textolit de 1mm grosime la foie de 2mp -cumperi un mp si ce ramane il ai toata viata ;avantajul materialului ca se poate croii cu foarfeca ,din mana.Asa ca vezi la un magazin serios cu care comercializeaza prize,cabluri,intrerupatoare,tablouri de distributie ,etc. Numai de acest fel! nu si alte produse (detergenti ,alimentare) .Carcasele astfel obtinute sant rigide (destul de) se pot perfora cu varful unui cutit (sau al foarfecii daca e destul de ascutit) -incearca sa faci gauri pe o bucata rebutata/de proba .

Link spre comentariu

...carton sau prespan e cam prea moale...vreau totusi ceva mai rigid). Bineanteles ca ma intereaseaza o solutie pe care as putea s-o pun repede in practica si sa fie si calitativa.

Prespanul de 1...2 mm grosime este perfect pentru ceea ce vrei. Incearca solutia din imagine.post-27597-139829547356_thumb.png
Link spre comentariu

Buna ziua. Vreau sa-mi fac o statie de lipit unde letconul are 24V.Cum majoritatea transformatoarelor sunt de 220/24V, in gol am masurat la unu si are 30V si 40V dupa redresare.Am 2 intrebari.1. Cum fac ca sa scad tensiunea la secundar, sa nu mai fie 30V ? Ii mai scot din infasurari ?2. In loc de traf de 24V nu as putea sa folosesc unul de 18V? Pentru ca 220/18 oricum scoate un 22,23 sigur dupa redresare ceea ce e suficient pentru letcon.Mersi.

Link spre comentariu

Pentru toti cei interesati de carcasa prezentata mai sus: Atentie la prima latura a carcasei, cea din dreapta sus. Exista acolo, o dubla cotare. Cota corecta este h'21 si nu h21, care este specifica celei de-a 2-a laturi a carcasei, cea din dreapta jos. Intre cele doua cote exista relatia h'21=h21+2h14. Mai exista urmatoarele relatii importante: h12=h22; h13=h23; l'f=l12=l13+2gc; b'f=l22=l21+2gc

Link spre comentariu

Buna ziua. Vreau sa-mi fac o statie de lipit unde letconul are 24V.Cum majoritatea transformatoarelor sunt de 220/24V, in gol am masurat la unu si are 30V si 40V dupa redresare.Am 2 intrebari.1. Cum fac ca sa scad tensiunea la secundar, sa nu mai fie 30V ? Ii mai scot din infasurari ?2. In loc de traf de 24V nu as putea sa folosesc unul de 18V? Pentru ca 220/18 oricum scoate un 22,23 sigur dupa redresare ceea ce e suficient pentru letcon.Mersi.

1.Scoti.2.Nu ,letconul nu foloseste tensiunea de varf dar daca folosesti condensatori mari poti obtine un 24V in sarcina . Posibil ca letconul sa mearga bine conditionat ,adica sa nu bata vantul ,sa fie tensiunea/frecventa nominala la priza ,etc.
Link spre comentariu

@tyc si @ola_nicolas multumesc pentru raspunsuri; fisierele atasate sunt mai mult decat clare si sunt chiar incantat.... singura problema ar mai ramane executarea lor practica... realizat ingrijit n-ar trebui nici macar lipit, doar asamblat.... probabil ca voi incerca o varianta usor simplificata (asta doar pentru a-mi fi mai usor )@homer .... da poti scoate din spire din secundar pentru a scade tensiunea dar mai bine foloseste-l pe cel de 18 v ca oricum tot cam pe acolo (adica ~17- 18 V) ar trebui sa ajungi.... dar asigurate ca transformatorul respectiv iti poate asigura puterea necesara letconului pe care il ai.... eventual ai mai putea inseria si o rezistenta de putere ceva pt o mica ajustare.....sau se mai poate "ajusta" direct din condensatorul de filtraj de dupa redresare (adica cu cat capacitatea e mai mare cu atat letconu va fi mai cald)deci, in concluzie, eu nu-ti recomand sa umbli la transformator decat daca esti sigur ca este o solutie definitiva... eu sunt convins ca dupa ceva timp, mai mult ca sigur, nu vei mai fi multumit de solutia asta de alimentare si vei fi interesat si de o modalitate de termostatare ...ceea ce va implica un alt traf cu alte tensiuni (n-ar fi exclus sa-ti trebuiasca chiar un traf de 24v....)

Link spre comentariu

Da, ala de 18V cred ca totusi e mic. Letconul are nevoie de 24VAC - 2A minim, si un traf 220/18V nu cred ca ajunge la nici la 22V. Daca ar ajunge la 22V ar fi perfect pentru ca astfel as proteja si letconul si i-as mai prelungi durata de viata.Am sa ma orientez in functie de ce gasesc, pentru ca trebuie sa-mi procur transformatorul.LE: Exista vreo formula sau vreun mod de a afla cu cat creste tensiunea in secundar daca creste tensiunea in primar ? Dupa mine ar tb sa fie asa: Noua tensiune:220x24 . E corect ?

Link spre comentariu

.... Letconul are nevoie de 24VAC - 2A minim, .....

Daca ai scris bine 24VAC - 2A atunci iti trebuie un transformator de 24V si alimentezi letconul in curent alternativ (24VAC=24 volt alternating current) si de putere minim 24x2=48W. Dar un transformator de 50w este la limita.....deci se va cam incinge. Ti-ar trebui ceva de minim 70-80w. Daca vrei sa subalimentezi letconul poti inseria o rezistenta de putere de exemplu: pt o rezistenta de 1 ohm la 2 amperi ai avea o cadere de tensiune pe ea de 2v. Deci pe letcon vei avea 22v din cei 24 initiali. Din calcul ar rezulta puterea necesara a rezistentei de 4w dar aceasta se va incalzi cam tare....indicat ar fi una de 8-10w.

......... si un traf 220/18V nu cred ca ajunge la nici la 22V. Daca ar ajunge la 22V ar fi perfect pentru ca astfel as proteja si letconul si i-as mai prelungi durata de viata

Un traf de 18v daca are dupa redresare si condensator sa stii ca ajunge in gol la: 18X1,4142=25,4556 v deci cam depaseste 25v..... e drept ca in sarcina mai scade ceva. Cu cat condensatorul e mai mic ca valoare cu atat mai mult va scade in sarcina. Dar la valori ale c-ului de ordinul zeci de mii de microF nu va scade prea mult....Dupa cum am mai spus si in postul anterior, poti varia temperatura letconului doar prin schimbarea valorii condensatorului ca si cand ai avea o sursa reglabila intre 18 si 25 v ... si asta cu un traf de 18v. Este bineianteles un calcul minimalist neluand in calcul ca se mai "pierd" 0,6v pe diode...etc. Bineanteles ca si in acest caz poti folosi, in caz de nevoie si solutia cu rezistentza inseriata in caz ca vrei sa mai reduci un pic temperatura pe letcon.....Totusi eu nu vad prea buna metoda asta de alimentare in curent continuu intrucat ai nevoie si de o punte (sau diode) redresoare de minim 3A...iar daca c-ul de redresare este de valoare mare risti s-o prajesti deci mai indicat ar fi 5A sau mai mult.... deci piese in plus...costuri suplimentare....Sau ar mai fi o varianta mai eleganta: sa faci un montaj eventual cu lm338 si sa poti regla tensiunea cu un potentiometru in anumite limite prestabilite de exemplu intre 20 si 24vDaca te intereseaza cumva sa realizezi schema respectiva, adica cea de jos, da-mi un pm ca sa ti-o calculez si sa ti-o adaptez un pic....

post-50669-139829548625_thumb.jpg

Link spre comentariu

Un condensator nu poate suplini un traf slab ca si curent indiferent cat de mare ar fi el, condensatorul nu face decat sa acopere spatiile dintre semialternante dar incarcarea sa evident ca se face de la traf, si pe acesta din urma cade stresul asigurarii consumului, ori daca traful este slab atunci nu va mai putea incarca condensatorul de filtrare la tensiunea dorita. Condensatorul poate asigura un varf de curent, spre exemplu la sarcini precum amplificatoare audio, unde curentul se extrage in varfuri, in schimb letconul prezinta o sarcina rezistiva/continua ceea ce evident este cu totul altceva, astfel incat poti pune cond si de 1f daca traful este slab nu-l va incarca suficient intre semialternante. As recomanda folosirea unui traf de minim 25Vac si minim 5A, redresare cu o punte de minim 10A ( e ieftina ), filtrare cu orice valoare intre 2,2-10m ( nu prea are importanta ) si folosirea unui regulator ajustabil de tensiune gen LM317 asistat de un bipolar de putere pentru suplimentarea curentului, se poate astfel ajusta tensiunea la iesire intre 24 ( care inteleg ca este maxima ) si orice limita inferioara se prefera, pentru a controla temperatura letconului, pentru protejarea regulatorului ( si de ce nu si a trafului ) se mai poate apela si la un generator de curent constant limitat pe la 3A ( sa zicem ).

Link spre comentariu

LE: Exista vreo formula sau vreun mod de a afla cu cat creste tensiunea in secundar daca creste tensiunea in primar ? Dupa mine ar tb sa fie asa: Noua tensiune:220x24 . E corect ?

O aplicatie clasica pt regula de 3 simple .
Link spre comentariu

Multumesc la toti pentru ajutor si informatii.Era doar vorba doar pentru alimentarea letconului de 24VAC. Inca nu il am luat, sunt inca in cautare. Eu ziceam ca as vrea sa ajung pe la un 22VAC cu alimentarea pentru ca as mai proteja si letconul in cazul asta. M-am hotarat deja la o schema pentru sursa de lipit, gasita tot aici pe forum, vroiam doar de traf sa aflu una alta, dar m-am lamurit. Multumesc inca odata !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări