em2006 Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 ...Prin definitie,raportul de transformare,fiind raportul numarului de spire din primar,respectiv secundar,...Prin definitie "raportul de transformare este raportul supraunitar al tensiunilor nominale ale transformatorului".Asa scrie in manuale.Ce am scris mai sus, cu raportul numerelor de spire, e doar parerea mea. Asta, ca sa raspund la solicitarea anerioara:...Astept opinii...Adica, eu intotdeauna am considerat raportul de transformare ca fiind raportul (supraunitar) intre numerele de spire, care la randul lui e egal cu raportul tensiunilor in gol, dar si al curentilor in scurt in cazul trafurilor de masura. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Raportul de transformare,k,e supraunitar doar in cazul trafurilor coboratoare de tensiune.Daca traful ridica tensiunea,k e subunitar.Cel putin asa stiu eu... Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Daca U1n>U2n, atunci Ku=U1n/U2n.Daca U1n Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Raportul de transformare,k,e supraunitar doar in cazul trafurilor coboratoare de tensiune....Acelasi traf poate fi atat coborator cat si urcator, depinde unde ii aplicam tensiune.Raportul de transformare e acelasi, daca luam de buna definitia enuntata anterior.( "raportul de transformare este raportul supraunitar al tensiunilor nominale ale transformatorului".) Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Am sarit din lac in put;n-am lamurit-o cu tensiunea in gol sau in sarcina,negociem insa definitia raportului de transformare.O sa-mi caut manualele de fizica din liceu,sa vad ce spun ele... Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Corect e să spunem că avem un transformator ridicător (saucoborâtor) în funcţie de raportul de transformare, nu invers.La fel cum spunem "transformator separator" în cazul k = 1. Link spre comentariu
em2006 Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Am sarit din lac in put;n-am lamurit-o cu tensiunea in gol sau in sarcina...Pai ce ziceam aci?:viewtopic.php?f=41&t=89&start=3345#p1156877(am folosit termenii "mers in gol" si "scurtcircuit", in contextele corespunzatoare, nu ma mai repet.)...,negociem insa definitia raportului de transformare....Normal, de definitia asta vor depinde interpretarile. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Primarul se considera infasurarea care primeste energia,cea care furnizeaza energia se numeste secundar.Up/Us=Np/Ns=kCand k>1,UsUp,traful e ridicator.Asa zice intr-un manual mai vechi de fizica,din 1958;pe ala din liceu nu l-am gasit. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 28, 2012 Partajează Postat Noiembrie 28, 2012 Exact ce am precizat anterior, cu menţiunea că în manual este omis cazul k = 1. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Nimeni nu este "persoana importanta" in ceea ce priveste valabilitatea sustinerilor sale. Consider ca discutia este anti-productiva, atata timp cat se desfasoara cu participarea unui singur protagonist. Pentru ca toata lumea sa stie exact care este subiectul, sunteti invitati sa cititi postarile incepand de la aceasta: http://www.elforum.info/viewtopic.php?p=1154807#p1154807. Sunt tentat sa-i dau dreptate in multe privinte colegului em2006, apropos de raportul de transformare, ca raport al numarului de spire, insa in aplicatii ne intereseaza tensiunea la borne cu sarcina conectata si pe asta incercam sa o calculam. De aceea in calculul simplificat, numarul de spire rezultat in secundar, se multiplica de regula cu factorul 1,1 - stiindu-se ca pe spirele acestuia, cade in sarcina cam 10 % din tensiune. In calculele mai complicate, se tine seama de un anumit sir de valori ale caderilor de tensiune in sarcina pe spirele secundarului si se corecteaza numarul de spire pe volt, atat in primar, cat si in secundar. Raportul numarului de spire ca factor, ne intereseaza doar in calculele de proiectare - de aceea spuneam ca inclin sa-i dau dreptate colegului em2006. Doar ca acest raport se calculeaza de regula tinand cont de ceea ce se intampla, atunci cand secundarul debiteaza pe o sarcina. In atasament, se da un citat de la pagina 17 a lucrarii http://lib.tkk.fi/Diss/2003/isbn9512265877/isbn9512265877.pdf: De aici rezulta si de ce raportul de transformare va fi variabil in sarcina. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Îmi cer scuze pentru stăruinţă, dar relaţia de mai sus (I2 = I1 x k) este perfect adevărată tocmai pentru un transformator "ideal".Prin urmare transformatorul fiind "fără pierderi" (neexistând căderi de tensiune pe înfăşurări) tensiunea în sarcină este aceeaşicu cea în gol, deci raportul de transformare rămâne constant. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Poate sunt eu total pe langa subiect si daca este asa atunci rogu'va sa ma corectati, dar raportul de transformare nu este raportul dintre numarul spirelor in primar si in secundar? ca eu asa stiu, spre exemplu daca ai 100 spire in primar si 50 in secundar se numeste ca ai un raport de 1/2, si deci daca aplici 10V in primar atunci in secundar trebuie sa ai 5V... eu asa stiu, si atunci spuneti-mi va rog cum este posibil ca raportul de transformare sa fie variabil ca nu pricep, numarul spirelor este fix fie ca traful este lasat in gol fie ca e in sarcina. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Foarte adevărat, prin definiţie k = Np/Ns.Deoarece Up, respectiv Us sunt în relaţie cu Np şi Ns putem scrie şi că Up/Us = k.Faptul că în practică apar căderi de tensiune în sarcină nu se datorează modificăriiraportului de transformare (nu se poate aşa ceva), ci căderii de tensiune pe înfăşurări.În exemplul Dvs. raportul este 100/50 = 2. (Fiind supraunitar, este un transformator coborâtor)Dacă se inversează înfăşurările între ele, raportul devine subunitar (k = 50/100 = 0,5), aşadartransformatorul este ridicător. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Scrie foarte clar in atasamentul "citat", care sunt conditiile egalitatii. Tocmai de aceea, trebuia sa supliniti ceea ce nu scrie. Adica in realitate curentul in primar este I's+Iµ, unde I's este curentul in secundar raportat la primar, iar Iµ este curentul de magnetizare, care este constant. Relatia din atasamentul "citat" devine ki=Is/(I's+Iµ)p/Ns=k. Curentul Iµ, fiind constant, iar curentii I's si Is, variind cu sarcina, rezulta ca raportul Is/(I's+Iµ) este variabil. In practica se pleaca de la raportul ki necesar si se ajunge dupa calcule, la raportul k, ce se mai poate scrie (dupa foarte multe materiale documentare) k=U1/U20, unde U20, este tensiunea secundara in gol. In timp ce U1/U2=ku=ki, unde U2, este tensiunea secundara in sarcina. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 29, 2012 Partajează Postat Noiembrie 29, 2012 Sa-mi fie cu iertare aparenta ignoranta dar eu unul nu prea reusesc sa pricep ce legatura are curentul de magnetizare ( sau alt timp de curent ) cu raportul Np/Ns? acesta este intotdeauna fix, sau cel putin asa ar trebui sa fie, asadar indiferent de curenti, raportul de transformare Np/Ns=Up/Us asta nu are cum sa se schimbe, ca nu modifica sarcina numarul de spire, sau cel putin asa vad eu lucrurile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum