Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

..asta fiind o reactie dupa ce sanatatea s-a deteriorat si sa mai fiu si eu util in putinii ani activi ce mi-au mai ramas...

Cred ca inteleg mai bine decat marea majoritate de pe elforum ce inseamna o sanatate subreda, ma indoiesc temeinic ca sa existe vre-un user pe elforum ( indiferent de sectiune ) care sa poata spune ca a trecut prin ceea ce am patimit eu ( oricum din cate stiu, situatia mea este una relativ unicat pe la noi ) in fine ceea ce doresc sa subliniez este faptul ca stiu ce inseamna sa iti doresti singurul lucru ce nu-l poti avea-Sanatatea, si totusi pastrez optimismul, asa ar trebui sa faceti si Dvs ( imi cer scuze ca mi-am permis sa va tutuiesc in trecut ), in fine pesimismul aduce numai rau si stiu tare bine asta va asigur pe toti.

Si ca sa fiu on, parerea mea este ca la acest subiect-Transformatorul de retea, intotodeauna vor exista dubii, intotdeauna va exista cineva care va afirma ca el nu stie nimic din ce si cum se calculeaza, ca are si el un traf si vrea sa stie cati volti debiteaza, nu cred ca am putea controla asta oricat am incerca, insa sunt convins ca putem limita raspunsurile repetate la infinit si polemicile care uneori se nas pe seama acestui subiect prin creearea unei teme inchise imediat de sefu @Dr.L si facut sticky, tema care sa contina o singura postare, un soi de tutorial detaliat despre ce si cum se dimensioneaza un traf de retea, sa se descrie cateva exemple de miezuri magnetice de traf si modalitatea de calcul si bobinare a fiecaruia, iar subiectul de fata sa fie inlaturat din lista sticky si redus la unul simplu ca si celelalte, apoi in susul paginii la anunturi in genul cum este la sectiunea incepatorilor cu cele 2 anunturi http://www.elforum.info/viewforum.php?f=66 respectiv: sunt incepator, ce sa fac?.. si reguli, ei bine sa se creeze si aici un asemenea anunt denumit regulament alimentatoare si eventula cu litere mari adaugat in continuarea titlului Citirea obligatorie, in acel anunt sa se mute ceea ce este postat la tema Index subiecte si totodata sa se precizeze cateva reguli elementare si obligatorii pentru oricine, printre care si vizitarea obligatorie a noului subiect despre care am vorbit mai sus cel cu descrierea modalitatii de calcul si bobinare a trafurilor de retea pentru oricine doreste sa faca asa ceva sau are intrebari despre asa ceva, si daca totusi nu s-a lamurit atunci sa puna intrebari in subiectul asta care sa aiba legatura directa la index pentru acces rapid, si oricine deschide totusi subiect nou pe tema traf de retea sa ii fie inchis instantaneu si fara explicatii si sa primeasca deasemenea avertisment, doar asa cred eu ca putem inspira putina ordine si respect din partea vizitatorilor de ocazie.

Sper ca s-a inteles ceea ce vroiam eu sa sugerez, si imi cer scuze pentru postarea lunga, daca exista interes atunci pot reveni cu sugestii ceva mai concrete si mai grupate pentru a se intelege mai usor, ar ramane de vazut cine s-ar oferi sa realizeze acel tutorial pe care apoi sa-l supuna unui soi de aprobare sau vot pozitiv pentru cei mai avansati de aici ( cei putini care sunt ) ca astfel sa se creeze un consens general si deci sa se evite polemici, iar cel care creeaza tutorialul ar trebui sa fie cat mai flexibil in prinvinta sugestiilor.

Link spre comentariu

Si nu sant inginer ca sa ca sa am o rigoare deosebita a expunerilor;sant un truditor cu letconul si cu osciloscopul care dupa aproape 40 ani de inhalat fum m-am gandit sa ajut tinerii care vor sa parcurga un drum asemanator cu al meu,pe care l-as relua daca ar fi sa aleg din nou.

Multumim!
Link spre comentariu

...sm=1,3 ...1,9 radical din puterea debitata,

o sa iasa 8/1,3=~6-> 6^2=36 w rotunjit.

Am gresit cu ceva?...

Da. 1 - Domeniul constantei este 1...1,2; 2 - Puterea constructiva la transformatoare, este de fapt o putere aparenta, deci unitatea de masura este VA - volt-amperul. Se pare ca si in materialul link-at de @miticamy, se face aceasta confuzie. Acela, fiind un material didactic de uz universitar, chestiunea este mai grava. Poate cineva influient la acea universitate, sesizeaza greseala si o propune spre remediere. Pentru a intelege de unde provine relatia SFe=(1...1,2)sqrt(P) tinem cont de o relatie intalnita destul de des in literatura de specialitate SFeSw=kP/BJf, care face legatura intre parametrii geometrici ai miezului si cei electromagnetici. In aceasta relatie, avem: k=160 este o constanta ingloband constanta provenind din calculul infinitesimal, precum si doua constante empirice - factorul de umplere si factorul de stocaj; SFe, este aria sectiunii miezului; Sw, este aria ferestrei tolei; B=0,9...1,3 T, J=2,5 A/mmp, f=50 Hz, sunt respectiv inductia, densitatea de curent si frecventa. Rezulta deci SFeSw=Px1,276/(0,9...1,3). Folosind dimensiunea principala a tolelor EI economice si notand-o cu a, putem evalua cele doua arii din membrul stang in modul urmator: Sw=3a; SFe=(2...4)a - se stie ca grosimea b a pachetului de tole, se ia intre una, pana la doua latimi ale bratului central - egal cu 2a. In medie, se poate considera deci SFe=3a. Vom avea deci SFe^2=Px1,276/(0,9...1,3) De unde rezulta SFe=sqrt[(1...1,417)P]=(1...1,2)sqrt(P) In concluzie, se ia limita inferioara a domeniului, daca se doreste o inductie mare (1,3 T) in miez si se ia valoarea superioara a domeniului constantei, daca se doreste o inductie mica (0,9 T) in miez. Atunci cand ceva nu iese bine la un transformator calculat dupa aceasta relatie simplificata, inseamna de regula ca nu a fost folosita valoarea adecvata a constantei, in domeniul 1...1,2.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Oricum eu mi-am propus sa ajut incepatorii sau pasionatii fara pregatire,asta fiind o reactie dupa ce sanatatea s-a deteriorat si sa mai fiu si eu util in putinii ani activi ce mi-au mai ramas.Eu gandesc asa:lansez un mesaj scurt in eter si astept reactia cuiva interesat pt a detalia raspunsul.Altfel ar fi ca si cand eu as face traduceri sau copieri de documente care sant din plin pe google.Nu ma intereseaza asa ceva;vreau ca la fiecare problema lansata de cineva sa intram intr-un dialog pana este rezolvata.Si nu sant inginer ca sa ca sa am o rigoare deosebita a expunerilor;sant un truditor cu letconul si cu osciloscopul care dupa aproape 40 ani de inhalat fum m-am gandit sa ajut tinerii care vor sa parcurga un drum asemanator cu al meu,pe care l-as relua daca ar fi sa aleg din nou.Sant prea obosit si suparat ca sa continui,astept o perioada mai linistita.

Domnule miticamy,cu certitudine sunt unul din incepatorii care au profitat de initiativa Dvs altruista.Cand m-am inscris pe forum,habar nu aveam de comutatie;nu ca acum as avea mai multe cunostinte,dar ceva-ceva,am inceput sa pricep.Sunt doua persoane carora le datorez micul progres,smilex si Dvs.Ca mine am convingerea ca sunt si altii.Pe langa cunostintele pe care incercati sa le impartasiti si altora,am remarcat si altceva,asta printre randuri.Un caracter deosebit,care nu s-a lasat mai niciodata angrenat in dispute inutile.Sincer sa fiu,avand in vedere contributia importanta pe care ati adus-o pe aceasta arie,mi se pare putin nepotrivit tonul unei anumite postari;este o vorba...numai cine nu munceste,nu greseste.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator zburlyx

Am primit de la bunicul meu 2 transformatoare (rusesti zice el) care nu merg dar m-am gandit sa le desfac si sa rebobinez.

Problema mea e ca tolele sunt destul de ruginite.

Se pot recupera cumva, baie in solvent (diluant/deruginol) sau smilgher?

Multumesc

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Din cate vad in poze tolele par a fi destul de grav afectate, nu mai este doar rugina de suprafata ci insasi structura lor este afectata, in aceasta situatie daca trafurile sunt identice ca si dimensiuni atunci ai putea incerca sa recuperezi tole suficiente pentru un traf, practic faci din 2 unul, evident suportul va trebui reconstruit, alegi din gramada de tole pe cele mai putin afectate si le cureti cu smirghel, si apoi eventual le poti sterge cu ulei pentru a evita recidiva ruginei.

Link spre comentariu
Vizitator zburlyx

Multumesc de raspunsPrimele tole sunt grav afectate, pe masura ce am ajuns spre mijloc m-am mai inveselit.Al doilea transformator am vazut ca a fost tratat cu ulei pentru ca majoritatea tolelor au o pelicula neagra pe ele.Sper sa imi ajunga tolele sa pot face ceva cu iesire 24V@4-5A

Link spre comentariu

Poate părea paradoxal, dar rugina fiind un oxid ţine loc de izolaţie între tole, deci dacă nu sînt găurite, e suficient să le ştergi cu o cîrpă şi ulei (sau diluant ca să le poţi vopsi ulterior), cît să rămînă doar un strat infim. În plus, aşa scapi şi de chinul frecării tolelor una de alta cînd montezi la loc trafo.În ce sens ''nu merg'' acele trafo? Poate salvezi primarele.

Link spre comentariu

Pelicula neagta care ai observat-o e izolatorul , din poze rugina e superficiala iar aceasta e un fapt benefic pt izolatie .Tranzistori MOS pe rugina se bazeaza ,mai exact pe oxizi -vezi de unde vine denumirea MOS .Cum spunea antevorbitorul ,stergele cu o carpa inmuiata in ulei ;scade 10% din suprafata la calcul .

Link spre comentariu
Vizitator zburlyx

Le-am desfacut si sarmele din interior sunt prajite iar izolatia dintre primari si secundari e carbonizata.Incerc sa fac unul 6X2.7 (avand in vedere ca ele erau 4.3x2.7 si 3x2.7) sau e prea "dreptunghiular"?

Link spre comentariu

Tranzistorii MOS n-au nici o legatura cu subiectul de fata, pe de alta parte este impropriu spus ca acestia se bazeaza pe rugina, corect este spus Metal–Oxide–Semiconductor Field-Effect Transistor, oxizii metalici nu sunt neaparat acelasi lucru cu rugina.

@zburlyx daca te referi la carcasa/suport atunci nu cred ca exista o regula stricta care sa dicteze geometria acesteia insa este recomandat ca el sa fie patrat sau cat mai aproape de patrat.

Link spre comentariu

marian ,rugina e un oxid metalic iar cum spui si tranzistori MOS se bazeaza pe izolatia data de oxizi .Legatura cu transformatoarele a acestora e acea izolare -tolele trebuie sa fie izolate una fata de cealalta pt impidicarea circulatiei curentilor turbionari .In legatura cu carcasa ,depinde din ce material o confectionezi si cat de strans bobinezi . Daca e o carcasa de carton si bobinajul e strans ,dimensiuneile se modifica si nu mai poti baga tolele .

Link spre comentariu

Rugina este compusa din oxizi de fier, pe cand izolatia tipica intre poarta unui mosfet si canalul acestuia poate fi compusa din dioxid de siliciu sau o alta substanta al carui nume nu-l mai retin, tot pe baza de siliciu, de aceea este impropriu spus ca mosfetul se bazeaza pe rugina.Pe de alta parte da, este recomandabil ca tolele sa aiba un strat subtire de izolatie insa nu este o lege obligatorie fara de care traful nu ar functiona, este doar o recomandare pentru optimizarea functionarii, sunt destule situatii in care tolele si-au pierdut izolatia dupa mai multe bobinari/rebobinari si totusi trafurile functioneaza, este recomandabil ca tolele sa fie izolate la fel cum si recomandabil ( dar nu obligatoriu ) este ca suportul de bobinat sa fie patrat.

Link spre comentariu

Ca sa nu mai discutati in contradictoriu, tolele de transformator contin pana la 7% siliciu in compozitie asa ca in toata rugina aceea exista si dioxid de siliciu, materialul folosit la poarta tranzistorului mos.Ideea era ca izolatia intre tole e benefica oricum ar fi, cu rugina sau nu. Se reduc curentii turbionari. Daca tola e din tabla chioara trebuie neaparat izolatie intre tole, altfel, la tolele silicioase nu este necesara.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări