Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

:smt089

Ca sa nu mai fii suparat, uite mai jos un articol scanat din TEHNIUM, care se ocupa de calculul simplificat al transformatoarelor toroidale.

Materialul are ca punct de plecare, specificat si in bibliografie, un articol din revista ruseasca RADIO din 1972, pe care-l poti citi tradus in limba romana la http://www.emil.matei.ro/tor.php

De remarcat ca, fata de articolul original care prezenta calculul transformatoarelor pana la 120VA, in articolul din Tehnium sunt indicate valori pana la 400VA, tot sub forma de tabel, acesta avand o rubrica in plus pentru domeniul 120-400VA.

Tabelul e acesta:

Posted Image

Daca comparam acest tabel cu originalul, pe care l-am postat anterior tot pe acest forum, intr-o pagina anterioara, observam mici diferente. Nu stiu pe ce criterii a stabilit autorul noului articol noile valori, daca tinem cont ca s-au avut in vedere aceleasi materiale rusesti.

Informativ, tabelul poate fi util daca utilizam miezuri magnetice cu caracteristici similare.

Intrucat am vazut ca mai multi autori care s-au inspirat din articolul din RADIO, fac confuzii privin semnificatia unor marimi din tabel, rezultate probabil din traducerea incorecta a textului original, fac inca o data precizarea ca, w1 si w2 din tabele NU REPREZINTA numarul de spire/volt in primar respectiv secundar, ci, numarul de spire/volt in primar in doua situatii distincte, cand se utilizeaza miezuri magnetice de calitati diferite.

Astfel,

-w1[sp/V] - numar de spire pe volt in cazul folosirii tablei de ferosiliciu cu grosime de 0.35-0.5mm (sunt precizate marci rusesti)

-w2[sp/V] - numar de spire pe volt in cazul folosirii tablei de ferosiliciu cu grosime de 0.05-0.1mm (sunt precizate marci rusesti)

Observam ca numarul de spire/volt e cu atat mai mic cu cat calitatea miezului e mai buna (cu cat tabla e mai subtire).

In articolul din Tehnium, NU se face confuzia mentionata, iar in plus se precizeaza si inductia avuta in vedere in cele 2 cazuri:

B=1.6T pentru primul caz, B=1.7T pentru cazul al 2-lea. In plus se face recomandarea ca in cazul unui miez la care nu se cunoaste valoarea lui B, sa de majoreze w1 cu 3-4 procente. Fata de numarul de spire/volt din primar, cel din secundar va fi putin mai mare, inmultindu-se cu 1.04, un coeficient ce tine seama de pierderile din secundar.

Link spre comentariu

Am si eu o nelamurire.Se da un transformator normal cu tole EI.Daca se elimina i-urile si se pun eurile cap la cap transformatorul va avea grosimea pachetului de tole jumatate din grosimea initiala dar lungimea zonei bobinabile va fi dubla.Noul transformator ce putere va avea ?A:umpic mai mica ca puterea transformatorului initial.B:Umpic mai mica ca jumatate din puterea transformatorului initial.Intrebarea este de fapt daca puterea depinde strict de aria sectiunii si nu depinde deloc de forma tolelor.Mi se pare ciudat ca un transformator cu tole lungi sa aiba aceiasi putere ca unul cu tole scurte ambele cu aceiasi arie a sectiunii.Inca ceva..un transformator in forma de dreptunghi se calculeaza ca unul toroidal?

Link spre comentariu

pt trafurile standard e+i se pastreaza anumite proportide ex lungimea(nu inatimea) "pilonului" central al unui traf este lungimea pachetului de tole/3,asa si inaltimea trafului este in lungimea pachetului de tole/2toate cotele unui traf sunt in stricta legatura cu celelate(cel putin in tabelul consultat de mine)le: nu cunosc asta...dintr-un motiv anume se pastreaza anumite proportii

Link spre comentariu

Pai tot nu mi-ai raspuns la intrebare....Unele din trafurile facute de mine sunt mai ciudate..deci cum calculez puterea in acele cazuri?Edit:Ok..multumesc mult..cred ca voi experimenta in continuare.... :smt001

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! Am si eu o intrebare. Probabil ca s-a mai intrebat pe forum dar personal nu am avut timp sa caut amanuntit.Stiti pe unde as putea sa gasesc materiale pentru ecranarea transformatoarelor???Multumesc anticipat!

Link spre comentariu

pt trafurile standard e+i se pastreaza anumite proportide ex lungimea(nu inatimea) "pilonului" central al unui traf este lungimea pachetului de tole/3,asa si inaltimea trafului este in lungimea pachetului de tole/2toate cotele unui traf sunt in stricta legatura cu celelate(cel putin in tabelul consultat de mine)le: nu cunosc asta...dintr-un motiv anume se pastreaza anumite proportii

Tolele E+I au fost gandite pentru a se obtine pierderi cat mai mici in circuitul magnetic.Din acest motiv ele se monteaza intretesut. Se pot monta si E-uri fata in fata, dar in acest caz energia pierduta in circuitul magnetic va fi mai mare decat in cazul anterior. Puterea unui transformator depinde de sectiunea miezului si nu de lungimea acestuia.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Cosmin_cv

stiu ca sarma e de 1,2 ; are o greutate de 1,5 kg max ;are 12,13 cm in diametru si o inaltimae de max 5 cmcine cunoaste cat de cat sa imi dea niste valori aproximative daca se poateadik cati Ah si cat VA are

Link spre comentariu

zici ca are 2 infasuriari in secundar,a cate 24v,facute din sarma de 1,2mm diametruatunci,cu sarma aia poti obtine cam ~3,5A(la o incarcare de 3A/mm^2)cum P=U*I,rezulta ca puterea trafului e de cam 48*3,5=160wAh e pt acumulatori,adica ceva finit,intr-o ora un acumulator poate da x amperi,dupa care trebuie incarcat,trafurile 'dau amperi' cat timp sunt tinute in prizatrece-ti si locatia in profil

Link spre comentariu
Vizitator Cosmin_cv

sal dr.ldac esti amabilm-am convins si am hotarat sa imi iau un transformator toroidal 2x32 v la o putere de 1kvcum o sa fac sa alimentez doua kit-uri AD020VN5o sa fac cate o punte pt fiecare kit in parte pe cate o iesire din trafsau daca poti sa imi dai mai multe detalii pe messid meuzgudy2005sau zimi id tau

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări