zal Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Dacă nu se încinge în funcţionare, se poate impregna cu parafină, tot prin fierbere. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 am facut rost de un amplificator as2050. un canal il are ars iar celalalt mi se pare ca se aude cam urat fata de 7294 sau stk 4192. distorsiuni de cel putin 10%. cam cat ar duce acel transformator? din ce am masurat eu, ar avea undeva la 78Vcc (in ac nu am masurat inca pentru ca doar am testat amp-ul sa vad ce are) si miezul ar avea vreo 27cmp. as vrea sa folosesc ceva de maxim 150W rms pe canal. mai mult nu am unde asculta si investitia ar fi mult prea mare (difuzoarele). ps- nu vreau sfaturi sa il repar pentru ca nu se merita. sunetul e dezastru si potentiometrele trebuiesc schimbate. ceea ce imi place la el este basul destul de puternic. difuzorul cu care l-am incercat are 4ohmi si vreo 400W (reali ar fi mult mai putin, undeva la vreo 100-150) si mai avea putin si ii sarea membrana. cu 7294 in punte nu reusisem sa il fac sa se miste asa. probabil si din cauza alimentarii destul de slabe. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 200VA ................ Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 27cm2 ? Cum ai măsurat ? E prea mult, teoretic vreo 650-700VA.Oricum ar fi, nu poţi scoate mai mult din trafo decît poate scoate ampliful ăsta. Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 am masurat mai atent dimensiunile : 12 cm L, 10 cm H si grosimea pachetului 6.1cm. o tola I are 2cm latime, ceea ce inseamna ca o tola E are limba de 4cm. miezul ar fi de vreo 24cmp iar puterea ar fi peste 400W. spui ca nu pot scoate mai mult de 50W pe canal (cel putin eu asa inteleg). nelamurirea mea este urmatoarea: trafo care l-am avut la un sistem 5.1 ducea 5 canale de 30W si unul de 60W (teoretic, ca practic e mai putin) si e mult mai mic. comparativ cu asta din as2050 e de 2 ori mai mic ca volum si duce aproape dublu. la fel de mic e si ala dintr-un sony str-av200 si ar duce la 35W/canal (dar are finalul schimbat pentru 2*50). nu mai inteleg nimic... Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 Esti o victima a marketingului si a inscriptiilor mincinoase.In audio nu poti obtine mai mult de 2/3 din puterea trafului. Iar tensiunea+curentul trafului si impedanta boxelor au si ele un mare cuvant de spus! Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 pai si pana la urma cam cat as putea "trage" din transformatorul asta? in alternativ are 25.5V/ramura si 210V in primar. pana la urma as ramane si la 75-100W/canal daca ar duce. difuzoarele folosite vor fi cu impedanta de 8 ohmi. cele de 4 sunt pentru zgomot . Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 19, 2012 Partajează Postat Octombrie 19, 2012 dj_ando_83, avem 6x4=24cm2 24-10% (izolaţie tole, pierderi)=21,6cm2 21,6x21,6=466,56VA aproximativ 450VA utili. După o formulă băbească, ptr amplifurile în clasă AB şi semnal sinusoidal, ar rezulta un amplif de maxim 2x100W. Acuma, depinde şi de tensiunea debitată de secundar, degeaba miezul susţine o astfel de putere, dacă sîrma e puţină sau subţire. 2x25,5Vca la 210Vca reţea, să zicem 2x27Vca la 220Vca nominal, adică +/-37V în gol, prea puţin. Tensiunea asta nu poate fi folosită decît cu o sarcină de 4 Ohmi şi ptr o putere mai mică, dacă sîrma e suficient de groasă. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 20, 2012 Partajează Postat Octombrie 20, 2012 ...avem 6x4=24cm2 24-10% (izolaţie tole, pierderi)=21,6cm2 21,6x21,6=466,56VA aproximativ 450VA utili... Randamentul unui transformator, afecteaza puterea si nu suprafata miezului de tole. Deci operatiile de scadere a pierderilor, sunt permise numai atunci cand operam cu W, nu si cu cmp. Apoi, din cate stiu eu, formula simplificata pentru calculul ariei suprafetei transversale a miezului necesar, este SFe=(1...1,2)sqrt(P). Pentru izolatia dintre tole, se ia in calcul in formulele extinse (reale) factorul kst (factor de stocaj) si este foarte apropiata de unitate pentru tolele izolate cu carlit. Pentru tolele izolate cu hartie, avem kst=0,85. De acest factor, se tine seama in scopul calcularii suprafetei efective a miezului, tinand cont ca in formula simplificata, intra de fapt aria suprafetei fierului. Adica S=SFe/kst. Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 20, 2012 Partajează Postat Octombrie 20, 2012 Are dreptate Dl @ola_nicolas, constanta aceea trebuie luata in calcul, si puterea care se poate extrage din acel miez este in acest caz undeva pe la 400W, si ca sa afli ce putere audio poti obtine din asta este destul de simplu bazandu-ne pe randamentul cunoscut al amplificatorului folosit, si cum la clasa AB/B este undeva pe la 60-65% 400/1,6=250W putere audio utila. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Octombrie 20, 2012 Partajează Postat Octombrie 20, 2012 Transformatorul ampului AS nu e obligatorie folosita capacitatea de transfer la 100% . Daca vrei sa sti curentul masori diametrul firelor secundare -cele tari din lateral -impingi varnisul spre cetru pana apare firul si masori diametrul cu un subler. Diametrul astfel obtinut il cauti in tabel http://www.electronica.ro/transformator.shtml ; tensiunea ,o masori cu voltmetru. U*I*cos fi =P ,se considera ca debiteaza pe o sarcina cu fi=0 => cos fi=1 . Link spre comentariu
Barbu Andrei Postat Octombrie 20, 2012 Partajează Postat Octombrie 20, 2012 la un transfer de 100% nici nu ma asteptam. un 85% ar fi fost acceptabil din punctul meu de vedere. am vrut sa masor si diametrul sarmei din secundar, dar trebuie sa desfac aproape tot ce e in zona firelor secundare. un subler ar fi incaput acolo, dar avea fludor pe sarma si dadea cu eroare. sarma sa fie de 1.5-2mm maxim. cel mai probabil e de 1.5 tinand cont de puntile redresoare de 3A/canal si 6A in secundar. asta ar insemna ca are 300-320W la 210V cat am eu. la puterea asta probabil o sa repar canalul ars, o sa schimb condensatorii (aproape toti o sa incerc sa ii schimb), potentiometrele si o sa il las asa. piesa de muzeu peste cativa ani . Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 20, 2012 Partajează Postat Octombrie 20, 2012 Fără intenţia de a contrazice ceva, dar după alte păreri, randamentul e mult mai mic la amplifurile în clasă AB, circa 40% cu semnal sinus. Eu pe ăsta-l iau în calcul la alegerea unui trafo (de exemplu 500W ptr 2x100W), ptr a fi suficient. Evident că cu semnal muzical, se schimbă datele şi ''creşte'' randamentul amplifului. :yahoo: Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 21, 2012 Partajează Postat Octombrie 21, 2012 40% randament pentru un amplificator audio in clasa B/AB ( ca tot aia e ) e o cifra mult prea mica, daca ar fi fost asa atunci toate amplificatoarele de mare putere s-ar fi facut in clasa D, de ce? pai simplu, sa zicem ca se realizeaza un amplificator de 500W per modul, cu 40$ randament traful trebuie sa aiba doar pentru un singur modul 500W/0,4=1250W, si la nivel maxim de volum pe radiatoare fiecare modul ar disipa 1250-500=750W, nu vreau sa ma gandesc cat de mari ar trebui sa fie radiatoarele alea ca sa disipe atata caldura, ( calculeaza tu cifrele pentru un amplificator de 1kw per modul ) , in schimb marind randamentul cu 25% disipatia pe finali scade la 260W, o diferenta majora nu crezi? Oricum etajul final dintr-un amplificator poate fi comparat cu un srabilizator de tensiune liniar ajustabil serie, modul de functionare este similar si un randament de 60% pentru un asemenea circuit nu este ceva iesit din comun. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 21, 2012 Partajează Postat Octombrie 21, 2012 am luat primul pdf de pe google Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum