Vizitator Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 ...1-- randamentul transformatorului ... eta = p sec / p primar ... la iasi este in intervalul 0,7...0,96 , iar la bucuresti este fix de 0,85 ...Valorile tipice pentru randamentul transformatoarelor, in functie de putere, se pot lua din tabelele unui furnizor profesional de transformatoare. Spre exemplu - pentru ca de obicei lucram cu tole romanesti, putem utiliza datele furnizate in catalogul Electrotehnica ...3-- numarul de spire in secundar ...Mai sus putin, am prezentat doua formule exacte de calcul al numarului de spire in primar si secundar. Factorul ∆U, se poate lua din tabelele aceluiasi furnizor mentionat mai sus. ...4-- inductia maxima ... b max ... la iasi este in intervalul 0,9...1,75 tesla , in timp ce la bucuresti este in intervalul 0,8...1,2 tesla ...Pentru transformatoarele construite de hobby-isti si amatori, se va lua intervalul 0,8...1,2 T. Date, in functie de putere se pot obtine din literatura tehnica. ...5-- densitatea de curent maxima ... j max ... la iasi este in intervalul 2...8 amperi / mm patrat , in timp ce la bucuresti este de maxim 3 amperi pe mm patrat ...Densitatea de curent se ia in functie de tipul si destinatia transformatorului. Pentru trafuri cu functionare continua, se ia J=1,5...2,5 S/mmp. Pentru trafuri cu functionare intermitenta, J poate creste pana la valori destul de mari - depinde care va fi raportul utilizare/pauza. Pentru trafuri de sudura, se ia J in jurul valorii de 4 A/mmp. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Salutare !Cum se facea fazarea unui traf?,am un traf cu doua infasurari separate si nu mai stiu cum sa le fazez daca leg inceputul primimului secundar cu inceputul celui de-al doilea secundar imi da 0V ,daca leg inceputul primului secundar cu sfarsitul celui de-al doilea am o tensiune de 53 de V .Acelasi lucru se intampla daca leg sfarsitul primului cu inceputul celui de-al doilea .Care din cele doua variante sunt corecte inceput cu sfarsit sau sfarsit cu inceput ?Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Sfarsitul primei infasurari legat de inceputul celei de-a 2-a, se vor obtine astfel 2 iesiri cu priza. Link spre comentariu
em2006 Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 ...Care din cele doua variante sunt corecte inceput cu sfarsit sau sfarsit cu inceput ?...Ori capul de piatra, ori piatra de cap. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Si ar mai fi o problem. Tensiunea alternativa pe una din ramuri este de 25.8 iar redresata +filtrata creste la 34.7 cu doi V mai putin decat ar trebuii 36,48Vcc .Este in regula?exista o pierdere de tensiune pe puntea redresoare? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 La orice punte redresoare monofazată aveţi tot timpul în conducţiecâte două diode înseriate, deci căderea de tensiune pe care o semnalaţieste absolut firească ! Link spre comentariu
cristianvalentin Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 ...Care din cele doua variante sunt corecte inceput cu sfarsit sau sfarsit cu inceput ?...Ori capul de piatra, ori piatra de cap. Imi cer scuze pentru intradevar suna cam aiurea dar eu cand am facut un traf cu priza mediana am legat inceputul primului secundar cu cu sfarsitul celui de-al doilea secundar ,si am intrebat cum se face ca am cumparat un traf toroidal si are doua secundare separate iar firele care ies sunt in ordinea urmatoare rosu-alb-rosu-alb ,unde rosu e inceputul iar alb este sfarsitul secundarului!Va multumesc de raspunsuri ! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Discutii aprinse si inutile. Cine are un pistol de lipit romanesc?Va rog sa-i calculati sectiunea conductorului din secundar, e dreptunghiulara. Am masurat curentul: 198A. Cu ocazia asta, se poate calcula si densitatea de curent. Apoi mai putem vorbi de tabele.Am luat exemplul pistolului de lipit romanesc intrucat cred ca am acordul tuturor daca spun ca e o scula buna. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Discutii aprinse si inutile. Cine are un pistol de lipit romanesc?Va rog sa-i calculati sectiunea conductorului din secundar, e dreptunghiulara. Am masurat curentul: 198A. Cu ocazia asta, se poate calcula si densitatea de curent. Apoi mai putem vorbi de tabele.Am luat exemplul pistolului de lipit romanesc intrucat cred ca am acordul tuturor daca spun ca e o scula buna.Dar de sectiunea ansei,ce zici?E mult mai mica decat a secundarului,dar suporta aceeiasi 200A.... Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Nu vreau sa creez polemici. Ma refer strict la traf. Acel conductor din secundar genereaza curentul, nu mai e nimic de comentat. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Ce vrei sa spui?Oricum ala e un traf cu vreo 8 densitate ,functioneaza un timp limitat ;tin minte cum te arde cand lucrezi mult cu el . Asa e cu tabelele ,sant adevarate in masura folosiri trafului in scopul care a fost in mintea celui care a facut tabelele ;o analogie ar fi cu sondajele de opinie : rezultatele depind de cel care le face. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Vă rog să nu omiteţi faptul că atât secundarul cât şi ansabeneficiază de o răcire pe care înfăşurările transformatoarelorobişnuite nu o pot avea. Gândiţi-vă că emailul izolant nu rezistăla temperatura pe care o atinge ansa, deci nu văd nici-o analogie.La puterea de circa 100 VA a unui astfel de transformator, rezistenţaansei (care creşte şi ea datorită temperaturii) împreună cu rezistenţade contact ar trebui să aibă numai 2-3 mΩ.Oare să fie numai atât ? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Ce doream sa subliniez este ca nu pot fi batute in cuie niste valori. Poate nu voi fi crezut, dar pot dovedi ca exista conductor pentru bobina stator de motor care admite 225A si are 25mmp. Deci cca 10A/mmp. Coeficientul de folosinta este insa mic.Afirmatii de genul "are x mmp deci va scoate un maxim de y amperi" imi pareau comice initial, dar devin suparatoare prin repetitie. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Vă rog să nu omiteţi faptul că atât secundarul cât şi ansabeneficiază de o răcire pe care înfăşurările transformatoarelorobişnuite nu o pot avea. Gândiţi-vă că emailul izolant nu rezistăla temperatura pe care o atinge ansa, deci nu văd nici-o analogie.La puterea de circa 100 VA a unui astfel de transformator, rezistenţaansei (care creşte şi ea datorită temperaturii) împreună cu rezistenţade contact ar trebui să aibă numai 2-3 mΩ.Oare să fie numai atât ?Intuiesc oarece neancredere referitor la cei 200A.prin ansa...E greu de masurat 2-3mohmi;mult mai simplu se pot masura cei 200A,cu un dit.Am masurat acest curent cu ceva timp in urma;daca nu vedeam cu ochii mei nu credeam.Probabil ansa n-ar suporta acest curent si s-ar topi,daca n-ar fi racita la capete datorita secundarului de sectiune si suprafata de racire mult mai mare. Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2012 Partajează Postat August 16, 2012 @smilex are dreptate, un conductor cu o anumuta sectiune nu scoate un anumit curent, ci mai degraba suporta mai mult sau mai putin curentul ce l-am ales noi initial la bobinare, multi fac aceasta eroare in exprimare probabil din comoditate sau chiar din ignoranta, uneori cred ca si eu ma exprim gresit in acest sens, suparator este si faptul ca trebuie sa se reia iar si iar aceleasi discutii deoarece interlocutorii din comoditate sau din pura lene prefera sa intrebe decat sa se apuce sa citeasca, am convingerea personala ca aici in tema asta s-a scris tot ce ar putea fi necesar chiar si pentru o lucrare de licenta/doctorat in domeniu, asadar cetiti oameni buni, cetiti ca nu va face rau. Pe de alta parte @smilex mai are dreptate si cat privesc discutiile in contradictoriu cu misura, si-mi fac mea culpa si cer scuze lui @Dr.L ca am dezvoltat acele polemici, ca am lasat un personaj lipsit de cei 7 ani de acasa sa ma provoace la discutii neplacute, si promit ca de acum voi ignora total postarile dumnealui. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum