Vizitator tyc Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Daca nu mai intra nimic ,nu at de ce sa te agiti pt 2x9 .Cumpara cu 7 lei un traf 2x9Vca @1A si ai rezolvat . Verifica si daca da bine (la spatiu) dupa tabelele de aici : http://www.electronica.ro/transformator.shtml Radical din 2 =2^0,5 => 1,4142 ~=1,41 Ce sarma ai in primar ,ca e cam suspect ca au intrat numai 2x53 spire in secundar .Ai bobinat strans ? Link spre comentariu
Vizitator marcuadrian Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 salut , am bobinat foarte strans , in primar am sarma de 0,6 mm, habar nu am cum sa fac calculele din lincul postat mai sus , adica ce calcule mi-ar mai trebui?? si daca sunteti amabili cati w imi scoate la 2x22v si cati amperi ca nu stiu sa calculez multumesc Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 12, 2012 Partajează Postat August 12, 2012 Amperajul in functie de diametrul sarmei il gasesti in tabele . P =U*I ,tensiunea o ai (44V) iar amperajul il scoti din tabel.Transformatorul are 230VA ;asumand un randament de 0,8 => 230x0,8= 184W .Deci poti trage din el 180 W fara sa se incalzeasca . Link spre comentariu
Vizitator marcuadrian Postat August 14, 2012 Partajează Postat August 14, 2012 salut , tyc tot u mi-ai zis Transformatorul poate 630W."Infasurarea e totalul spirelor ,de exemplu ai o infasurare de 9 spire care scoate 3,5V . Pe miezul ( la cotele pe care le-ai dat ) 9 spire trebuie sa furnizeze 3,78V iar pt 63 de spire 26,46V . Ai 60/S ,pt 14Vcc faci un stabilizator cu 1 tranzistor sau cu 7812 pacalit iar pt 30Vcc urmareste ce spune smilex ."nu este cam mare diferenta de la 630 w la 180 ?? , adica diferenta de la srma de 2,5 mm la cea de 1,6mm Link spre comentariu
misuraelectronic Postat August 14, 2012 Partajează Postat August 14, 2012 povestea reala sta cam asa... s fe = 3,6 x 7 = 25,2 cm patrati ... rezulta o putere maxima in primar s fe @ patrat / 1,44 = 441 w p primar = 230 x i primar ...rezulta i maxim primar = 441 / 230 = 1,9173 amperi , aceasta insemnind un diametru maxim utilizabil in primar de 0,902 mm ...aceasta pentru a obtine maximul de putere in secundar , respectiv p maxim secundar = 0,85 x p primar = 374,85 w...! tinind cont de faptul ca aveti un primar bobinat cu sirma de doar 0,6 mm ...rezulta un curent maxim real in primar = 0,84816 amperi ... rezulta o putere maxima in primar de 195,0768 w ...rezulta o putere maxima in secundar = 0,85 x 195,ceva w = 165,81528 w... ca sa obtineti 2 x 24,6 volti alternativ in secundar , atunci curentul maxim pe fiecare infasurare secundara va fi de i secundar k = 3,3702 amperi , unde k = 1 sau 2 ...! diametrul sirmei din secundar pentru un curent de maxim 3,3702 amperi este = 1,19598 mm , care se rotunjeste la 1,20 mm ...! DE AICI REZULTA O QUESTIE LA MINTEA COCOSULUI GALIC...PENTRU CA PRIMARUL ESTE PROST PROIECTAT , INCARCAREA ACESTUI TRAFO ESTE MICA , DECI N-AVETI CE FACE IN SECUNDAR CU SIRMA DE 2,5MM , NICI CU SIRMA DE 1,6MM ...! doar ca fapt divers , daca se lucreaza cu n0 = 50 / sfe = 1,9841 spire / volt , atunci n primar = 456,34 spire ...rezulta 457 spire cu o sirma teoretica de maxim 0,90 mm in primar --- REAL AVETI ACUM 0,6 MM ---, iar in secundare vom avea 2 infasurari identice de 53,69 spire ...rezulta 2 secundare de 54 spire cu o sirma teoretica de maxim 1,80 mm --- RECOMANDAT 1,2MM IN FIECARE SECUNDAR PENTRU PRIMAR DE 0,6MM --- ... Dr.L: iarasi incepem cu insultele? fara ele chiar nu se poate? Link spre comentariu
Marian Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 @marcuadrian mai detaliat ( si mai pe intelesul tuturor ) treaba ar fi cam asa: -Traful tau are 3,6*7=25,2Cm^2, sectiunea miezului magnetic. -Puterea maxima pe care o poate livra este S^2/K, unde K reprezinta o anume constanta, @misura a ales-o de 1,44 ceea ce mie mi se pare mult, 1,25 cred eu ca este suficient, si deci P=S^2/1,25=635/1,25=500W, Aceasta reprezentand puterea maxima din primar. -In secundar se obtine mai putin tocmai datorita faptului ca eficienta trafurilor nu este una maxima, ci mai degraba undeva putin peste 80% ( uneori mai mult in functie de miez ), si deci Ps=Pp/1,25, unde Ps reprezin ta puterea din secundar, Pp reprezinta puterea din primar si 1,25 reprezinta factorul de eficienta, si deci Ps=Pp/1,25=500/1,25=400W -Acum ca stii puterile din fiecare infasurare a trafului trebuiesc calculate numarul de spire, si se poate alege varianta cu 50/S, o varianta empirica dar care da rezultate de fiecare data, si deci 50/25,2=1,98 spire per volt. -In primar 230Vca*1,98=455 spire. -In secundar tinand cont de faptul ca ai specificat ca doresti 2x22Vca ar fi 22*1,98=43,6, se rotunjeste la 44, asadar in secundare 2X44 spire. -Acum trebuie sa afli curentii implicati in fiecare infasurare, si la primar ai o putere maxima de 500W si o tensiune de retea nominala de 230Vca, din ecuatie mai lipseste Intensitatea care este I=P/U. unde I reprezinta intentitatea in A; P reprezinta puterea in W si U reprezinta tensiunea in V, si deci I=500/230=2,17A, se rotunjeste la 2,2A, acesta reprezentand curentul maxim pe care conductorul din primar trebuie sa-l poata suporta in regim de siguranta. -La secundar ai 400W, si 2X22Vca ( adica 44Vca in total ), asadar I=400/44=9,09A, se poate alege 9A acesta reprezentand curentul maxim pe care conductorul din primar trebuie sa-l poata suporta in regim de siguranta. -Stiind acestea putem afla diametrul sarmei folosite cunoscandu-se faptul ca pe 1mm^2 de sectiune de conductor se admit intre 2A si 4A curent ( functie de cat de bine ventilat este traful si destinatia sa ), si vom alege o varianta de mijloc 3A per mm^2 de sectiue si deci, in primar ai un curent maxim necesar de 2,2A, afli intai sectiunea sarmei de cupru necesara pentru acest curent care este S=I/d, unde I reprezinta curentul maxim necesar si d reprezinta densitatea curentului admis, si deci S=2,2/3=0,733mm^2, aceasta este sectiunea pe care conductorul din primar trebuie sa o aiba, si diametrul se afla dupa relatia D=√[( 4*S )/π ], unde 'D' reprezinta diametrul, 'S' sectiunea necesara si 'π' este factorul pi, si D=√[( 4*0,733 )/3,14 ]=√[2,932/3,14 ]=√0,933=0,965 reprezentand diametrul necesar pentru densitatea aleasca de 3A, se rotunjeste la varianta disponibila imediat superioara, adica 1mm. -La secundare ai un curent necesar de 9A si densitatea de 3A aleasa si in primar, ceea ce sugereaza o sectiune de conductor necesara de S=9/3=3mm^2, diametrul ce corespunde acestei sectiuni este D=√[( 4*S )/π ]=√[( 4*3 )/3,14=√[12/3,14 ]=√3,82=1,95mm acesta reprezentand diametrul minim necesar pentru densitatea aleasa, se poate rotunji deasemenea la varianta diponibila imediat superioara, deci 2mm. Pe scurt in primar ti-ar trebui 455 spire cu sarma de 1mm diametru si in secundar 2x44 spire cu sarma de 2mm diametru. Daca alegi o constanta diferita de 50/S ( aflarea numarului de spire per volt ) atunci datele problemei se schimba intr-o oarecare masura, cum anume... cred ca poti afla si singur avand modalitatile de calcul deja oferite de mine. PS; In cazul tau cu primar realizat cu sarma de 0,6 asta inseamna ca primaul nu poate oferi decat o putere maxima finita ceea ce evident inseamna ca si puterea din secundar este limitata asadar indiferent cat de groasa este sarma din secundar peste necesarul cerut ea nu va putea livra decat valoarea limitata de primar. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Transformatorul poate o putere mai mare decat cea trasa actual (de primar ) ceea ce f bine deoarece regimul de lucru este unul lejer ,merge mult mai bine asa iar incalzirea nu apare .Daca l-ai facut ,lasa-l asa deocamdata si da-i sa 'sune' .@misuraelectronic sigur ca da...cine greseste consider ca trebuie sa plateasca , indiferent daca are 3677 mesaje , sau 1845 mesaje , sau 4527 mesaje sau 8379 mesaje ...! trebuie sa vada toata lumea privitoare de pe margine ca nu sintem toti prosti si nu inghitim orice timpenie postata de x , sau y , sau z , protejati fiind toti sub umbrela numarului mare de mesaje postate , sau de culoarea de sub nick ...!I-ti dai seama ca tocmai ai gresit prin aceasta declaratie?Facand parte din acei 'toti' ,presupun ca e vorba de mine sau cel putin de unul sau mai multi membri ai acestui forum . Eu nu-ti permit sa ma faci prost si tampit . Link spre comentariu
misuraelectronic Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 deci...eu am facut calculul pentru 2 x24,6 v alternativ , aceasta fiind cerinta initiala de la pagina 203 , daca nu ma insel ...! pentru 2 x22 v alternativ , personal recomand 2 infasurari identice , fiecare avind numarul de spire = 1,10 x no x 22 = 1,10 x 1,9841 x 22 = 48,0158 spire....rezulta cu aproximatie 48 de spire ...! acel 10 la suta suplimentar la numarul de spire se baga always in secundar / secundare , pentru a se compensa caderea de tensiune in sarcina ...! din acei 2 x 22 de volti alternativ se vor obtine 2 x 30,36 volti dc , dupa redresare si filtrare...! @misura a ales-o de 1,44 ceea ce mie mi se pare mult, 1,25 cred eu ca este suficient, si deci P=S^2/1,25=635/1,25=500W...n-a ales-o misura , ci a ales-o colectivul de profesori universitari de la facultatea de electronica din bucuresti , care mi-au predat si mie si multor alte generatii de studenti proiectarea trafo-ului monofazat de mica si medie putere ...! formula corecta de calcul este asa... sfe = 1,2 x { radical din p primar} , iar daca se ridica la patrat toata faza aceasta , rezulta imediat ca p primar = { sfe @ patrat } / 1,44 ...!pe de alta parte , dupa ultimele descoperiri arheologice , 1,25 nu este patratul nimanui , dar daca dl marian din dimbovita este mai destept decit dl profesor universitar PAUL ZVASTA ...acum , na...ce poti sa-i faci...? in concluzie , acest trafo nu are never-ever 630w cum bat cimpii niste electricieni oarecare de pe la cluj , nici 500w , cum bat toba alte genii neintelese de prin dimbovita , ci 441w putere maxima in primar , respectiv maxim 374,85w in secundar ...asa cum zic niste profesori universitari din bucuresti... Link spre comentariu
Marian Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 @misuraelectronic te contrazici de unul singur si nici macar nu realizezi asta, nici n-ai cum deoarece esti mult prea ocupat sa fii un comunist lipsit de bun simt ca sa mai realizezi si ce spui, dar continua dumneata cu insultele astea si voi face o reclamatie direct la administratorii acestui forum deoarece nu este nevoie de scandalagii ca domnia ta, devreme ce te consideri un sfant scuteste-ne domnule cu prezenta si mergi in rai printre alti sfinti, lasa-ne pe noi pacatosii in ignoranta noastra. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 daca nu aveti argumente pertinente , logice si tehnice sa raspundeti la ceea ce am postat eu , atunci va invit respectuos sa mergeti la sapa , ca electronica nu este pentru oricine...! punct...! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 Te mira ca esti atacat de unii? Nu trebuie ,daca ai facut prosti si tampiti pe toti membri (cu exceptia magarului pe care sezi -vezi faza cu Haplea care mergea la targ cu 10 magari ,iar la numaratoare tot 9 ii ieseau) .Nu esti in masura sa pui punct . Link spre comentariu
Marian Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 @misura a ales-o de 1,44 ceea ce mie mi se pare mult, 1,25 cred eu ca este suficient, si deci P=S^2/1,25=635/1,25=500W...n-a ales-o misura... Ba DA, chiar misura a ales-o, iata un citat din pdf-ul postat chiar de dumneata cu o pagina inainte: Valoarea constantei k se alege în intervalul 1,3 .... 1,9 Asadar ar fi util sa nu mai inventezi metode prin care sa transformi propriile pareri in legi de necombatut! acel 10 la suta suplimentar la numarul de spire se baga always in secundar / secundare , pentru a se compensa caderea de tensiune in sarcina ...! Nu sunt de acord, de ce? pai ce te faci daca ai de-a face cu tensiuni in secundar unde acei 10% la numarul de spire pot rezulta intr-o diferenta mai importanta de tensiune, tensiune pe care este posibil ca montajul destinat sa fie alimentat nu o va putea suporta? faci stabilizare care ar rezulta disipari masive doar pentru ca ti-a fost lene sa pui sarma potrivita consumului necesar? din acei 2 x 22 de volti alternativ se vor obtine 2 x 30,36 volti dc , dupa redresare si filtrare...! Si uite cum din nou nu esti atent la ce scrii, nu este deloc asa, trebuie tinut cont de faptul ca pe puntea redresare aproximativ 1,4v vor pica, tensiune ce va fi folosita de diode pentru conductie, si in consecinta: 22-1,4=20,6; 20,6*1,41=29.046Vdc daca nu aveti argumente pertinente , logice si tehnice sa raspundeti la ceea ce am postat eu , atunci va invit respectuos sa mergeti la sapa , ca electronica nu este pentru oricine...! punct...! Argumentele dumitale nu merita stresul de a fi combatute deoarece sunt insotite de o aroganta de nedescris si un cult al propriei personalitati ridicat la rang de religie, ori noi simplii muritori nu ne putem compara cu dumneata, oricum pana una alta te invit sa-ti dau lectii de sapa ca sunt convins ca habar n-ai ce-i aia, greu de crezut ca ai pus vreodata mana pe asa ceva, si deasemenea iti pot oferi oricand lectii de bun simt si bune maniere luicruri care iti lipsesc cu desavarsire! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 daca ai facut prosti si tampiti pe toti membrimintea unora nu este capabila de a fi in stare sa inteleaga subtilitatile limbii romane...! acestei categorii de persoane ii recomand calduros sa scrie de 50 de ori pe tabla fraza urmatoare...MISURA N-A FACUT PE NIMENI NICI PROST , NICI TIMPIT ...! PROSTII SI TIMPENII FAC SI SPUN TOTI OAMENII DE-A LUNGUL VIETII , CHIAR SI GENIILE ...!sa speram ca dupa aceasta faza vor compila ceva... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 in concluzie , acest trafo nu are never-ever 630w cum bat cimpii niste electricieni oarecare de pe la cluj , nici 500w , cum bat toba alte genii neintelese de prin dimbovita , ci 441w putere maxima in primar , respectiv maxim 374,85w in secundar ...asa cum zic niste profesori universitari din bucuresti... Sa inteleg ca dumneata esti...''niste profesori universitari"? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 15, 2012 Partajează Postat August 15, 2012 1. Ce legatura are MISURA cu misuraelectronic? rude de gradul 1?2. Subtilitatile limbi romane ar trebuie explicate unor electricieni de la Cluj (insotite ,binenteles,de desene explicative iar Cluj e judetul ,Cluj Napoca e localitatea...asta apropo de exprimarea corecta) ;3. Eu inclin sa cred (subtilitate a limbii romane) ca ceva totusi nu e in regula cu tine -la 'mansarda' (tot subtilitate a limbii romane ,ultimele tale mesaje intaresc acest fapt ;4. Ar trebui sa recitesti ce ai scri in ultimele zile ,nu ai o parsonalitate dubla de te tot contrazici ?Incearca sa-l convingi pe 'celalalt eu' sa te lase sa raspunzi la intrebari . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum