Marian Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Cum sa am in gol 22V daca eu dau spire doar pentru 20V? ( evident se discuta despre o situatie pur teoretica/ipotetica ).Cei 5A erau doar un exemplu ipotetic, ironia ta este deci nejustificata. Link spre comentariu
myghtnight Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 multumesc pt linkul cu transformatorul ( dar nu cred ca e necesar sa luati oameni de sus doar pt ca nu va convine raspunsul iar daca va vorbea cineva cum ati facut o dumneavoastra sigur nu v ar fi placut puteati argumenta de la inceput afirmatile cum ati facut acum dand acel link fara acele discuti ... ) Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Sa zicem ca acum nu am timpul necesar explicarii fenomenului 10% ,dar teoria ca teoria da' practica ... . Pe vremuri nu demult apuse ,nu se gaseau trafuri (nu exista Petra SRL sau asemenea si nici TME&Co ) iar SMPS nu se puneau in discutie (la 150 lei integratul i-ti cam trecea cheful ) ,ajungeai la concluzia ca bobinarea unui traf e propice . Cele mai slab calitative tole erau mai bune decat cele chinezesti ,sarma cea mai proasta era mult mai calitativa decat cea chinezeasca .Traful care se incalzea in gol se rebuta (arunca). Incet,incet simt ca o iau pe calea aleasa de misuraelectronic . Deci dragi tovarasi si pretini ,atunci se faceau lucruri de calitate din pacate tehnologia folosita era una invechita si accentul se punea pe cantitate. Link spre comentariu
Marian Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Mesajul tau acela destul de lung (desi spui ca n-ai timp de explicatii ) nu raspunde la intrebarea mea si anume: Cum este posibil ca un secundar pe care se dau spire doar pentru o anumita valoare, sa aiba cu 10% mai mult? Nu se face sa lansezi o ipoteza/afirmatie ambigua pe care apoi sa refuzi sa o explici, domeniul trafurilor de retea nu este totusi la fel de complicat precum comutatia asadar teoria este ( sau cel putin ar trebui sa fie ) mult mai simpla, si @misuraelectronic chiar daca are un stil aparte de a posta, totusi este cat se poate de adevarat ca a postat explicatii detaliate si pe intelesul tuturor, asadar se poate. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Pt explicarea 'de ce 10%?' care ar mai fi necesare cateva randuri ,pe scurt e vorba de diferenta dintre calculele teoretice si rezultatele practice ;de exemplu din calcul dau n spire ,practic dai n+10% (rotujesti la numar intreg) spire.Teoretic diametrul d al conductorului e de n mm dar practic e de n+grosime izolatie ,s.a.m.d. Sa ai o noapte buna Link spre comentariu
em2006 Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Ca sa vorbiti aceeasi limba, e bina sa va referiti la "raportul de transformare" asa cum e definit in manual. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 In gol, raportul de transformare exprima corect raportul tensiunilor, daca traful e corect dimensionat. Exista o rezistenta interna care face ca tensiunea sa scada functie de sarcina. La o sarcina anume poate fi si 10%, dar e un caz particular, poate constitui o apreciere a utilizarii la o anume putere eventual. Dar pentru doua trafuri corect dimensionate, unul de 100W si unul de 400W, o sarcina de 80W determina alte caderi de tensiune. Chiar si pentru doua trafuri de 200W aceiasi sarcina de 80W determina alte caderi in functie de cuplaj, grosimea conductorului, etc (rez. interna).Eventual se poate aprecia ca acceptabil daca se pierde 10% tensiune la sarcina preconizata. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 8, 2012 Partajează Postat August 8, 2012 Formulele de calcul pentru primar si secundar sunt vizualizate in atasament. Notatiile sunt urmatoarele: n1, n2 - numerele de spire pentru primar respectiv secundar; U1, U2 in volti - tensiunile in sarcina nominala in primar, respectiv secundar; ev in volti - tensiunea indusa intr-o spira (inversa numarului de spire pe volt); ∆U in % - caderea de tensiune pe bobinaje, care este functie de puterea de calcul a trafului. In cazul de fata ∆U=1,92% (cu aproximatie). Functia ceil(x) realizeaza aproximarea la urmatorul intreg, mai mare decat numarul zecimal x. Calculul cu formule simplificate, nu da rezultate bune, decat pentru domeniul de puteri 25...250 W. Cu erori asumate, se poate eventual utiliza pana la 700 W. Pentru valori mici ale puterilor constructive 5...25 W si peste 700 W, orice calcul simplificat este deviant. In aceste domenii, se utilizeaza pentru calcul formule putin mai evoluate. Pe baza unui asemenea calcul, iti recomand sa utilizezi setul n1=252 spire si n2=64 spire - sub rezerva ca tot ce ai scris pana acum este corect, din punctul de vedere al datelor. Scuze pentru datele eronate din postarea mea anterioara, datorate unei anumite particularitati ale programului de calcul automat. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Salut, am un transformator recuperat dintr-o staţie AKAI cu următoarea serie:AM-U22T-40 AKAI1020225 -ORION. Gogu nu mă prea ajută, aveţi idee cam ce curent ar avea după cod(poate cineva a avut o asfel de staţie). Nu am cum să îl măsor cu multimerul şi nici nu am cum să măsor cu sublerul diametrul sârmei.(sunt la cineva care nu are nici măcar ciocan în casa dar are vreo 3 transformatoare). M-ar scuti pe mine de un drum de vreo 3 km. Mulţumesc! Link spre comentariu
zal Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Dacă nu mă înşel, după cod e de la ampliful AM-U22, care are 2x25W/8 Ohmi. Asta înseamnă că are cam 125VA trafo (2x27Vca/2A + 14V/0,5A). Totuşi acela e notat AM-U22T-70, cifra diferită în coadă poate indica o variantă de trafo ptr AM-U11, ce e aproape identic cu AM-U22, dar cu putere mai mică şi a folosit alte modele de trafo (2x22Vca/2A + 7,5V/0,5A), deci maxim 100VA. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Mulţumesc! e perfect pentru o sursă reglabilă de laborator, mă costă 5 lei traful. Link spre comentariu
Vizitator marcuadrian Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 va salut din nou am si eu o dilema inainte sa ma apuc de bobinat secundarul de la traful ala mare de la pagina 203 x=36 mm si y=70mm , am masurat sarma cu micrometeul si cea de pe primar este de 0,6 mm si cea de pe secundar este de 1,6 mm nu de 2,5 cum am scris mai devreme ca nu mi-am dat eu seama, am luat sarma de 1,6 la fel si a-s vrea sa fac sa scoata 2x24,6v c.a ca sa imi scoata 2x35v cc, tinand cont ca nu stiu numarul de spire de pe primar am tensiunile care le avea inainte traful la 26,2v c.a avea 63 de spire cu sarma tot de 1,6 de care am luat si eu acum , si dupa calculele mele cu regula de 3 simpla mi-a dat, daca la,26,2 v ca .........63 spire24,64 v ca .........59.2 spire, da aici trebuie sa facem sa fie simetrica tensiunea adica inca o sarma pe langa cealalta, are vreo importanta daca el avea decat o iesire de 26,2 si eu vreau sa fac 2x24,6??? asa si mai vroiam un 2x9,1 ca ca sa am 2 x13 cc si tot cu regula de 3 simpla mi-a dat 9.1 v ca .........22 spire, in functie de aia 26,2 v pe care ii scotea inainte , si asta cu ce sarma sa o bobinez peste bobina de putere , sa-mi zica si mie vreun coleg daca este in regula ce calcule am facut eu pe aici si cu ce sarma sa bobinez iesirea aia de 2x9,1v c.a, va multumesc Link spre comentariu
zal Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Mulţumesc! e perfect pentru o sursă reglabilă de laborator, mă costă 5 lei traful.Revin cu precizări privind ultimele cifre din coada codului trafo. După cîte văd prin scheme, terminaţiile 20 şi 30 indică piaţa americană şi altele cu reţea de 120V/60Hz, 40 indică piaţa europeană şi primar unic de 220V/50Hz, 50 e Anglia cu 240V/50Hz... etc. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 10, 2012 Partajează Postat August 10, 2012 Revin cu precizări privind ultimele cifre din coada codului trafo. După cîte văd prin scheme, terminaţiile 20 şi 30 indică piaţa americană şi altele cu reţea de 120V/60Hz, 40 indică piaţa europeană şi primar unic de 220V/50Hz, 50 e Anglia cu 240V/50Hz... etc.Am înţeles, apreciez timpul pierdut pentru a mă ajuta. Link spre comentariu
Vizitator marcuadrian Postat August 11, 2012 Partajează Postat August 11, 2012 va salut din nou , am bobinat secundarul la traf si am dat decat 53 de spire ca atat mi-a ajuns sarma la fix , ca am cumparat-o la gramaj si nu mi-am dat seama cata trebuie pentru 59 de spire , oricum este la limita nu mai intra nici o spira si dupa calculele mele mi-a dat daca la ,59.2spire aveam 24.64vc.a, la53 spire ar trebui sa am 22.05v c.a, este bine si asa ca inmultit cu 1,42 imi da 31.32 cc, si incerc sa mai inghesui acolo 2x 22 spire pectru acei 2x9,1v c.a ca da am 2x13 cc da nu stiu cu ce sarma sa-i dau spuneti-mi si mie cu ce sarma a-s putea sa-i dau , asta mai aduc aminte odata , imi trebuie sa mearga pentru egalizator cu preamplificator multumesc pentru timpul pe care il acordati citirii la intrebarile mele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum