Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Din ce cauza atunci cand ating firele din secundar,simt o usoara furmicatura la degete?secundarul este de 22 v bobinat cu 2 fire deodata pentru simetrie,iar fenomenul apare si atunci cat secundarele nu sunt inseriate si cand sunt inseriate!Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pt ca de la 48V tensiunile devin periculoase ,adica au un evect negativ ...pe scurt ,scutura.2*22=44 ,te apropi . Si la 22V se repeta ,daca esti ud/umed pe maini -banuiesc ca transpiri ,nu?

Link spre comentariu

Da, normal,eram cam transpirat pe maini,dar ma gandeam ca am gresit eu pe undeva cand am bobinat ,si asa are un bazait usor sesizabil si se incalzeste putin in gol :cry:

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pune toate calculele care au dus la aceast rezultat. (suprafata miezului e de ... .primarul e bobinat cu sarma de ... ,secundarul e bobinat cu ...,sarma e dublu /simplu email/bumbac, etc)Daca sarma e recuperata , normal ca se incalzeste.

Link spre comentariu

Calculele sunt corecte,m-a ajutata un coleg de forum,latimea lamelei centrale este de 3,5 inaltimea pachetului este de 5,8. Sarma folosita la primar este de 0,6 mm iar la secundar sarm de 1,1mm ,la primar sarma este refolosita,scoasa din alt traf.Am facut testul cu becul inseriat pe alimeantarea de 230 V,filamentul becului se inroseste iar cand pun firele din secundar in scurt se aprinde la capacitatea lui normala.Cred ca secundarul este in scurt!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Poate nu am timp sa rasfoiesc paginile forumului sa vad ce si cum ,de aceea te-am rugat sa repostezi calculele & Co. Cand sarma se desfasoara de pe un traf (chia si de pe rola) se indoaie (i-si schimba forma) ; emailul se devine rigid in timp iar cand indoi sarma ,acesta crapa si se desprinde .Cu ochiul liber nu vezi (trebuie sa fie sarma groasa si f veche +email inchis la culoare sa se observe) .In al doilea rand , sarma se compromite daca se atinge de un obiect metalic -de aceea in atelierele de bobinaj nu vezi decat mobilier de lemn si toate suprafetele acoperite cu materiale moi -linoleu ,lemn ,textolit ,etc.Trafurile se pot incalzi si din cauza curentilor turbionari ,din cauza calitatii miezului magnetic .

Link spre comentariu

inaltimea pachetului este de 5,8.

... :ciuda: gresit , gresit , complet gresit...! grosimea pachetului de tole se baga in proiectarea corecta a unui transformator...! daca ati folosit in calculul dvs inaltimea pachetului de tole , atunci tot trafo dvs este UN MARE FIASCO... :da
Link spre comentariu

poate m-am exprimat eu gresit :jytuiyu am folosit in calcule X si Y asa cum se prezinta in poza.PS:tolele sunt luate de la un draser de bec .Sarma este scoasa din alt transformator care si el a fost facut la randul lui cu sarma din alt transformator acum multi ani in urma! :bataie .Nu se mai merita sa cumpar sarma ca sa il rebobinez deoarece ma costa enorm de mult sarma.

post-67462-139829465273_thumb.png

Link spre comentariu

Dc sa imi dau foc la casa?nu sunt asa de prost incat sa folosescacel traf :jytuiyu nu are rost sa dau 200 de lei pe sarma cand pot cumpara cu bani astia un traf nou :da

Link spre comentariu

ideea e urmatoarea...presupunind --- prin absurd , evident :rade: --- ca sirma aia refolosita inca nu e coapta si cu emailul imbatrinit si / sau sarit prin diverse locuri , pentru ce tensiune/ tensiuni pe secundar/ secundare l-ati proiectat dvs ...si pentru ce curent / curenti...? comunicati-ne aceste date si ne vom lamuri imediat daca e bine sau rau ce-ati facut pina acum...!

Link spre comentariu

Primarul este facut cu sarma de 0.6mm ,calculat pentru tensiunea de 230V iar secundarele sunt bobinate cu 2 sarme de 1.1 mm simultan pentru tensiunea de 22 V pe o infasurare.Curentii i-am calculat dupa formula pe care ati postato dumneavoastra la pagina 199.Pentru primar 0.84816 A iar in secundare 2.85076 A.Am si eu o nelamurire:pentru 2 secundare identice legate in serie se va dubla tensiunea iar pentru doua secundare identince in paralel intensitatea?Multumesc!

Link spre comentariu

@cristianvalentin intr-adevar la legarea in serie tensiunea se dubleaza, iar la legarea in paralel curentul se dubleaza doar ca trebuie tinut cont de fazare.Oricum Eu sunt cel care i-a sugerat lui @cristianvalentin valorile pentru calcul si nu au importanta tensiunile sau curentii de pe secundar atata vreme cat in gol consumul in primar este suficient de mare incat sa inroseasca filamentul unui bec, este cat se poate de evident ca sarma din primar nu este ok si i-am sugerat sa isi cumpere alta dar nu isi permite, asadar discutia nu cred ca-si mai are rostul, cand va gasi sarma suficienta si in stare ok stie ce are de facut.

Link spre comentariu

deci , avem asa...pe linga faptul ca v-ati batut singur joc de munca si de timpul dvs , folosind o sirma depreciata --- cum ar zice romanul , REZULTATELE N-AU FOST APROAPE DELOC PE MASURA EFORTULUI DEPUS :rade: --- mai trebuie sa stiti ca din trafo dvs se pot stoarce lejer pina la 286w , in timp ce dvs i-ati solicitat in prima instanta doar 125,5w , deci aveti un grad de umplere foarte mic ...lucru care se mai numeste , in limbaj popular...STRICAT ORZUL PE GISTE ...! ma rog , asta e o alta afacere , care nu afecteaza decit din punct de vedere al dimensiunilor si a greutatii ...! faza neplacuta este ca trebuie sa o luati de la capat , PE CURAT , folosind o sirma noua , virgina ...! :da

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări