subsemnatul2012 Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Salutare ! Am si eu un transf pr 230v ,sec. 20 v ,e de 300 va.Imi poate spune cineva cum aflu de cati amperi este.Ms ! Link spre comentariu
puriu Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Poate sa scoata 15 A in secundar. Link spre comentariu
subsemnatul2012 Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Poate sa scoata 15 A in secundar.Salutare ! Imi puteti spune si mie cum ajungeti la acest raspuns?Sa stiu si eu pe viitor cum sa aflu curentul unui transf.Stima ! Link spre comentariu
corneillus Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 simplu. stii tensiunea U, stii puterea P. P = U x I rezulta ca I = P/U = 300/20= 15 amperi. te mai poti ghida si dupa diametrul sarmei din secundar. cauti pe net un tabel cu amperajul functie de sectiune. sau aplici formula: O(fi-diametrul sarmei), J=densitatea de curent, I= intensitatea.O(fi)=radical din (I/J), scoti pe "i" din formula, pentru "j" in mod normal dai valoarea de 2,5 sau 3 A/mm partat. Link spre comentariu
corneillus Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 vezi ca ai deschis de 2 ori topicul. ti-am raspuns in celalalt. Link spre comentariu
subsemnatul2012 Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Multumesc frumos ptr raspuns ! Asa sau deschis,am vrut sa inchid unul dar n-am posibilitatea.Scuze moderatorilor dar nu a fost vina mea ! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 vezi ca ai deschis de 2 ori topicul. ti-am raspuns in celalalt.formula aceea din celalalt topic este gresita...!formula corecta este urmatoarea... i = pi x J x { diametrul @ patrat } / 4 , mai concret ...i = 2,356 x { diametrul @ patrat } , unde diametrul se exprima in mm...!ca exemplu , un secundar al unui trafo de alimentare monofazat clasic , de mica sau medie putere --- deci fara a fi folosit ca trafo de sudura --- cu diametrul de 1mm va debita in regim de functionare nominala indelungata , un curent maxim de 2,356 amperi...! Link spre comentariu
corneillus Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 nu stiu daca e gresita... si cred ca nu e, asa am invatat in liceu, pe care recunosc ca l-am terminat acum vreo 11 ani. si suna cam asa din memorie "fi egal cu radical din I supra J" in care fi este diametrul sarmei, j este densiatatea de curent in amperi pe milimetru patrat, si i este curentul in amperi. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 of ,of ,of si iarasi of...sa explicam pe indelete... J = I / S , unde J = densitatea de curent , care se alege , de regula = cu 3 amperi / mm patrat , pentru siguranta in functionare ...! I = curentul , iar S = sectiunea / aria conductorului parcurs de curentul electric I ...! in cazul nostru conductorul este circular , iar sectiunea transversala este un cerc ...! dupa ultimele descoperiri arheologice , aria cercului este definita de relatia S = pi x { r @ patrat } = pi x { diametrul @ patrat } / 4 daca bagam toate aceste povesti intr-o ecuatie , rezulta ca ...J = 4 I / pi x { diametrul @ patrat} si , imediat dupa aceea... 4 I = pi x J x { diametrul @ patrat }impartim manevra de mai sus la 4 si obtinem relatia din postarea mea precedenta...!qed... Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Tema asta este nu doar inutila dar incalca si regulamentul devreme ce exista deja o tema stiki cu acest subiect Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Buna ziua! Imi cer scuze ca ma bag si eu asa dar as avea si eu o intrebare.Care ar fi efectul daca un transformator are in primar mai multe spire decat trebuie?Ex: nr corect de spire din primar este de 565.5 (570 rotunjit ) si s-au dat 610 spire,deci cu 40 de spire mai multMultumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Tensiune mai mica in secundar, dar si regim de lucru mai rece pentru traf, in sensul ca subdimensionarea primarului ca si numar de spire nu mai este un factor. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Care ar fi efectulCresc pierderile in cupru si scad cele in miez. Este ideal pentru o functionare continua la regim mediu. Este rau pentru o functionare continua la regim maxim (mai rar intalnit).cu diametrul de 1mm va debita [...] 2,356 amperiAr trebui facuta diferenta intre "ar fi bine sa debiteze" si "ar debita". Un conductor de 1mm diametru poate debita 20A. Sau chiar mai mult. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Probabil subiectul asta va genera intotdeauna confuzii si/sau discutii mai mult sau mai putin in contradictoriu desi lucrurile ar trebui sa fie totusi clare, de fapt nu prea sunt...cateva relatii dupa care eu ma ghidez si care intotdeauna au dat rezultatul dorit ar fi:-Densitatea 'J' maxim admisa in regim de siguranta pe mm^2 de sectiune de conductor poate fi aleasa intre 2 si 4A.-Se cunoaste curentul necesar, se alege o densitate permisa, apoi afli ce sectiune trebuie cam asa: S=I/J.-Diametrul necesar conductorului atunci cand se cunoate sectiunea este: D=√[( 4*S )/π ].-Sectiunea unui conductor cu diametrul cunoscut este: S=( π*D^2 )/4 <=> S=π*r^2.-Puterea evident ca este P=I*V.-Si invers, curentul I=P/V. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iulie 20, 2012 Partajează Postat Iulie 20, 2012 Exista niste reguli, impuse mai ales de natura economica si de proiectarea aferenta, care pot sa spulbere tot ce se discuta aici, toate formulele si valorile considerate. Un pistol de lipit are un curent de 200A. Asa am citit pe aici si cred ca e pe-acolo (eu n-am masurat). Chiar daca livreaza 60-70W, ce sectiune are miezul? Ce densitate de curent exista pe secundar? Toate astea la un grad de utilizare de 10-15% proiectate, adica folosesti 10 secunde si astepti un minut. Dar daca traful are 2-3 actionari pe zi a cate 3 secunde?Alegerea densitatii este subiectiva, in functie de destinatia trafului. Pentru sudura se accepta 6-12A/mmp. La utilizari de 30-40%.De aici si pana la a afirma ca un anume conductor va scoate un anume maxim de curent, e cale lunga...In 90% din cazuri (de aici) se doreste o alimentare pentru un amplificator. O valoare a densitatii de 3A/mmp este potrivita, zic eu, in acest caz. Dar asta nu e o regula generala. In ce ma priveste, o intalnesc rar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum