Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Vizitator releu

Am facut rost de 2 transformatoare identice din tole E+I, (de 400w sectiune 51X40 mm) si as vrea sa stiu daca in loc de 2 trafuri de 400, as putea pune toate tolele sa fac unul de 1600 w, 100x40 mm?

Ia spune, te-ai gandit daca iti mai incape "sarma" in fereastra transformatorului ? Hai, ce spui? S-ar putea sa incapa dar utilizand o densitate de curent mai mare la dimensionare conductorului, ceea ce inseamna un transformator mai caldut.
Link spre comentariu
Vizitator releu

Dati-mi putin formula inductantei si care este k(permeabilitatea magnetica) pentru ferita?? Weedman Rolling eyes

Ce fel de ETD-uri am la ele?

Buna intrebare (fie vorba intre noi ti-ai gasit si tu pe ce forum sa intrebi chestia asta). :yawinkle:

Scuze de OFFTOPIC.

Si putin ONTOPIC:

Stimabil 5100kW, locomotiva electrica 060EA CoCo Electroputere Craiova, iti spun de la bun inceput ca trebuie sa cauti un catalog cu ferite unde ai sa gasesti acolo comportarea lor in functie de temperatura, inductii maxime suportate (ai sa vezi ca inductiile sunt dependente foarte mult si de frecventa, putand lucra cu inductii pana la 18000Gauss etc), AL feritei... Dupa aceea trebuie sa ai putina pricepere ca sa reusesti sa faci o analogie intre ceea ce iti arata catalogul si ceea ce ai tu pe masa. Asta asa practic vorbind, ca daca ne intindem prea mult pe latura teoretica... uuuuu...scuze... trebuie sa ma duc sa fac sex cu nevasta-mea. Sorry.

To be continued. :smt003

Nu ratati episodul urmator. :supz:

Link spre comentariu

Am un traf de 2x 15 volti la 1 amper..vreau sa alimentez 2 amplificatoare ..fiecare infasurare am pus-o la cate o punte redresoare pentru a alimenta separat cele 2 montaje.......insa nu merge....parca se pune in scurt... As putea probabil sa pun doar o dioda redresoare sa am 2 plusuri (pt fiecare canal) si la priza mediana sa fie minus(masa)...cum fac????

Link spre comentariu

Am facut rost de 2 transformatoare identice din tole E+I, (de 400w sectiune 51X40 mm) si as vrea sa stiu daca in loc de 2 trafuri de 400, as putea pune toate tolele sa fac unul de 1600 w, 100x40 mm?

Ia spune, te-ai gandit daca iti mai incape "sarma" in fereastra transformatorului ? Hai, ce spui? S-ar putea sa incapa dar utilizand o densitate de curent mai mare la dimensionare conductorului, ceea ce inseamna un transformator mai caldut.
Mda .. ai dreptate, azi mi-am facut ceva timp, am facut niste calcule, iar rezultatul a fost unul foarte dezamagitor: nu incap bobinele prin fereastra trafului. In sfarsit, am discutat cu tata si a vorbit cu niste injineri de la electrica, si au propus sa le bobinez la fiecare traf cate un primar de 110 v si sa le pun in serie, iar secundarele la fel, o infasurare de 50v pe fiecare, urmand sa le inseriez obtiand 2*50. Insa am uitat sa intreb ce putere am sa obtin astfel?
Link spre comentariu

mai bine rebobinează trafurile pentru putere mai mare, şi le pui să alimenteze fiecare câte o ramură a amplificatorului (pentru asta bănuiesc că vrei să faci traful... un alimentator + 0 - , nu??)

Link spre comentariu

mifty Da vreau sa le folosesc intr-un amplificator.

Cred ca pana la urma asa o sa fac.

Inca ceva: trafurile au ~ 430w este de ajuns pentru ipa 400 (folosit doar pe 8 ohm)?

Deci asa pentru cultura mea generala, daca le inseriez cum am zis mai sus, ce putere totala as avea? 430+430 w ?

Link spre comentariu

vezi să nu fie inginer de locomotive... :smt005 am făcut eu şi liceul, şi profesionala, pe vremea lu' Ceaşcă, la "electromecanic locomotive", dar am uitat mai tot ce-am învăţat pe'atunci... deh, nu mai sunt ceferist demult...

Link spre comentariu

da,o sa ai 430+430=860w,si ajunge pt 2 ipa 400 @ 8 ohimi(adica 250-300w/canal)poti foarte bine sa le bobinezi cu primar pe 220,si le alimentezi de la retea direct (la 110v oricum amperajul e dublu fata de 220v,asa ca si diametrul sarmei creste)

Link spre comentariu
Vizitator Valentin Grama

Pentru ca este primul meu topic pe acest forum, mai intai doresc sa adresez tuturor un "bine v-am gasit".

Lucrez la o statie "home made" si pe durata constructiei ei voi avea nevoie si de ceva ajutor, desigur. Sper ca il voi putea gasi si aici.

Nelamurirea "de astazi" se refera la temperatura normala de functionare a transformatorului de alimentare.

In gol si/sau in sarcina redusa, temperatura tolelor ajunge la 45-55 de grade in cca 3-4 ore. In acest timp bobinajul ramane rece.

Parametrii transformator: 2x18v/ 10A, sarma de 1mm diam in primar, sarma de 2mm diam in secundar. Tole E+I. Masa 7 kg. Secundar bobinat recent.

Cata vreme tolele raman sub 60 de grade, am de ce sa imi fac griji in aceasta problema?

Link spre comentariu
Vizitator Valentin Grama

Tolele sunt bine stranse. Despre calitatea lor nu pot face afirmatii insa - n-am idee cat de bune sunt.

Din cate stiu, tolele trebuie sa fie izolate electric una fata de alta, pentru limitarea curentilor Focault. In fabrica acest lucru se obtine acoperind tolele cu un strat de oxid. La transformatoarele vechi stratul dispare pe alocuri, mai ales daca sunt demontate si montate din nou.

Ce este de facut in acest caz? Si-a batut cineva capul cu "reconditionarea" tolelor de transformator?

Link spre comentariu

LA transformatoarele astea vechi este normal sa se incalzeasca asa .Ai pute incerca sa il desfaci , sa cureti tolele una cate una ( de rugina , rasini ,parafina , etc) si apoi sa le asamblezi (intretesut) la loc .Ai griga ca tolele sa fie bine ingramadite , fara spatii libere . Mi se pare mie dar cred ca sarma din primar e prea groasa si aduce miezul in saturatie => caldura.

Link spre comentariu

Mi se pare mie dar cred ca sarma din primar e prea groasa si aduce miezul in saturatie => caldura.

Mi se pare mie ca habar nu ai ce zici :goodman: Nu are absolut nimic daca nu se incalzeste sarma :smt001 daca ramane stabil la 40 de grade , e bine , poate sunt mai putine spire pe primar decat trebuiesc , sau efectiv , tolele sunt proaste :smt005 oricum spor la treaba in continuare :smt006
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări