Vizitator anonim78777 Postat Iunie 19, 2012 Partajează Postat Iunie 19, 2012 sczAm gresit h=74 mmDext=11,2cmdint=6,1cmM-am grabit si eram si obosit dupao zi nasoala. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Iunie 19, 2012 Partajează Postat Iunie 19, 2012 Sectiunea e data de aria determinata de o spira. Deci scazi din diametrul exterior pe cel interior si imparti la doi, pentru ca ce ai obtinut fara impartire este dublul grosimii. Sectiunea e incadrata cu rosu in miez. Cotele sunt deci l si (D-d)/2 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 19, 2012 Partajează Postat Iunie 19, 2012 Ok nici o problema, e mai intampla S=(D-d)*I, unde am notat cu "S" sectiunea miezului; "D"-Diametrul exterior; 'd'-diametrul interior si "I"-Inaltimea, si ai:S=(11,2-6,1)*7,4=5,1*7,4=37,74Cm^2; se poate rotunji pentru simplitatea calculelor la 37.P=S^2, unde am notat cu "P" puterea maxim suportata de miez, si ai P=37^2=1369W.Numar spire Volt ar fi: Nsp=50/S=50/37=1,35.Cer scuze moderatorului de 2 ori: 1 data pentru citat, si a 2-a oara pentru o aberatie postata de mine la sectiunea sa, ce am scris eu mai sus e cat se poate de gresit ( probabil orb sa fi fost si nu faceam gafa asta ), asadar sectiunea este asa cum @smilex spune, [(D-d)/2]*I, si calculele se modifica dramatic:Sectiunea corecta este 18,8 Cm^2, si deci puterea cam 350W, iar numarul de spire per volt 2,65.PS: Multumesc mult @smilex. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 23, 2012 Partajează Postat Iunie 23, 2012 Salut! Ma poate ajuta cineva? Vreu sa construiesc un transfotmator de la 0 .Puterea absorbita de secundar este de 60W ( 20 V si 3 A) puterea absorbita de prima este de 66 W (220 V si 0.3A).Eu am acasa tole de forma E+I cu latimea lamelei centrale de 2.79 cm iar inaltimea teancului de tole este de 5.47 ,sectiunea rezultata este de 15 cm patratiVoi avea nevoie de o sectiunea care ridicata la patrat sa imi dea un nr apropiat de puterea absorbita de primar ( ex:2.79*3=8.37 care ridicat la patrat conform formulei Spatrat=P va da P=70W ?sau pot folosi toate tolele, avand sectiunea de 15 cm patrati(avand P=225W)?Va multumesc Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 23, 2012 Partajează Postat Iunie 23, 2012 In primul rand, probabil ca masuratoarea a fost incorecta. Latimea bratului central la EI14, este dupa STAS de 28 mm (2,8 cm) si nu de 27,9 mm (2,79 cm)In alta ordine de idei, in opinia mea problema se pune de urmatoarea maniera: Daca vei folosi ca atare, sau rebobina aceeasi suprafata disponibila a miezului, ai avantajul unui randament mai bun. Dispozitivul (traful) nu trge din retea decat in functie de sarcina din secundar. Daca vei reconstrui transformatorul, bobinand doar pe un miez corespunzator puterii de 70 W, randamentul sau va scadea, deoarece acest parametru creste sau scade concomitent cu puterea trafului. In acelasi timp, nu vei avea prea mult de castigat ca dimensiuni reduse, inafara masei totale a miezului, care probabil va fi mai mica. Poti insa sa ai surpriza sa creasca masa cuprului bobinat si deci sa-ti fie anulat chiar si acest beneficiu. De aceea, fie pastrarea ca atare a transformatorului, fie doar rebobinarea eventuala a secundarului se impune. Cazul va corespunde si unor cheltuieli minimale. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 23, 2012 Partajează Postat Iunie 23, 2012 Foloseste tot pachetul ,ai mai putine spire de dat. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Va multumesc mult!! eu am masurat cu un micrometru vechi ,surubul de reglaj fin nu mai mergea ,cred ca nici el nu mai era calibrat ,asa am obtinut valoarea de 2.79 ,eroare de masura.Eu am mai facut un trasformator de la 0,primarul cu sarma de 0.5 mm iar secudarul cu sarma de 1 mm si pana mai acum cateva zile eu credeam ca are 361 W( S la patrat=P,19*19=361) dar am aflat ca P secundarului este de 132 W (P=U*I).Asa se intampla cand te documentezi singur si nu intrebi un expert :cry: Toate cele bune si va multumesc de ajutor Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Desigur ,miezul magnetic suporta 361W dar depinde de sarma folosita pt puterea lui . Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Dupa cateva calcule nr de spire/volt este de 3.33 .Pentru primar voi avea 220*3.33 =732.6 se poate rotunji valoarea la 740?adica cu 7.4 spire in plus?Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 24, 2012 Partajează Postat Iunie 24, 2012 Se dau cateva spire in plus ,iese mai stabil traful . Tensiunea la retea e de 230Vca nominal ,ai spatiu berechet deci poti lua 50/S . Daca iei 60/S ,folosesti sarma de calitate si izolezi intre straturi iese traf de lasat mostenire.Fierul daca e mai mult e si mai bine - o sa ai un traf care nu se incalzeste. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 30, 2012 Partajează Postat Iunie 30, 2012 Salutari!! Am si eu nevoie de un sfat .Acum cateva luni am bobinat un transformator de retea ,dupa ce am aflat nr de spire pe volt folosind formula 50/S (S=sectiune miez),am bobinat infasurarea primara pentru tensiunea de 220V.Problema a aparut acum cand am constatat ca tensiunea de la priza oscileaza intre 230-245V chiar si 260 V (tensiuni masurate cu multimetru) .Ce imi recomandati sa fac ? :cry: :cry: Multumesc!! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 30, 2012 Partajează Postat Iunie 30, 2012 Sa mai 'cosi' spire pt inca 10V , tensiunea nominala de retea e 230Vca . Nu stiu de ce ,da' am impresia ca ma repet! Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 1, 2012 Partajează Postat Iulie 1, 2012 Salutare, am o mică întrebare legată de realizarea unui transformator de separaţie. Contează dacă folosesc 2 transformatoare de 9v identice puse secundar la secundar cred ca au maxim 10w. Citisem undeva pe forum că ideal ar fi de o putere mai mică. Deci care ar un răspuns mai exact? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Pai trafurile trebuie sa aiba o putere mai mare decat cea pe care o trage sursa.10W mi se pare putin...sigur tensiunea la iesire o sa scada mult (~200v de ex).S-asa,numai pt faptul ca au tensiune identica in secundar,in gol o sa ai cam 220 in loc de 230 (ca exemplu). Si in sarcina va scadea si mai mult Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 2, 2012 Partajează Postat Iulie 2, 2012 Cu doua trafuri de UPS rezolvi ... 600VA . Ideea de traf separator din doua e buna , dar puterea necesara e mai mare decat valoarea inaintata de tine. Si mai trebuie sa ai 10V la 9V (sau pe acolo) pt a obtine un 230 curat ;in acest sens vezi trafurile cu 0-220-230.Limitarea de putere se face cu un bec , cu traf separator tot te scutura dar separa reteua de sursa de depanat (traf separator?) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum