Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Vizitator alymar1983

Pare mai simplu sa numar spirele cand dau jos.Sau sa tai si sa masor pana ajung la 50v,apoi numar spirele si rebobinez cu sarma mai groasa si acelasi nr de spire.De cat trebuie sa fie sarma sa obtin amperajul suficient pt 2 kituri fet400 in 4 ohmi?La caracteristicile kitului respectiv apare:Tensiunea de alimentare dublă: (± 70V DC).Curent suportat: max. 6A.Daca eu am acum 3 infasurari de 5A...mai are rost sa refac secundarul sau doar il modific?

Link spre comentariu

Ar fi de preferat o sectiune de minim 4,5mm^2 a conductorului, ceea ce ar sugera un conductor de aproximativ 2,5mm diametru, dar cum nu sunt sigur ca ai loc pentru el, ai putea incerca cu 2mm, insa nu mai putin, si traful ar fi preferabil sa fie ventilat.@alymar1983 acei 6A sunt pentru un singur modul in 8 Ohm, in 4 Ohm trebuie mai mult pentru a putea duce consumul, si tu vrei amplificator stereo, asadar 2 module, si bineinteles consumul se dubleaza, pentru 2 module trebuie 6A+6A=12A.

Link spre comentariu
Vizitator alymar1983

Am desfacut secundarul.Avea 110 spire.Pt 50v dupa socoteala mea trebuie bobinat cu 84,6 spire.Acum mai am 2 probleme...De unde fac rost de sarma...si cum fac priza mediana.Ar mai fi una...la bobinaj incep cu 2 sarme sau pe rand?Cred ca intra conductor de 2,5.Diametrul centrulul este de 8 cm.Diametrul primarului este 17 cm.Inaltimea(grosimea) 6 cm.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca ai 'intrare' la un atelier de rebobinat sau cumparata de la TME. Din profil mi-am dat seama ca esti din Romania dar Romania e mare. Oricum ,sarma trebuie sa fie noua ,cu refolosita dai foc la casa.Pe rand ,insumezi spirele pt amandoua bobinele (tensiunile) ,faci o bucla pe care o scoti afara si aceea e priza mediana.Daca pica pe uneva la mijloc 84 ,izolezi bucla cu banda izolatoare.Din calculul puterii ,rezulta ca poti trage cel mult 900W ,grosimea conductorului necesara e 1,8mm (9A); pt 2,5mm ai 15A .Oricum o sa-ti intaresti degetele.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca se doreste utilizarea tensiunii de alimentare la maxim, iar ampliul e cu MOS, ar fi bine ca driverii sa fie alimentati la o tensiune cu 5-6V mai mare (tens. deschidere MOS), ceea ce ar schimba configuratia secundarului. Pt. 1kW alimentare, se poate cca. 600W forma sinus, deci 300W pe canal, care pt. 4 ohmi necesita 35Vca adica un varf de 50V (tensiune de alimentare Vcc). Poate ca 2x50Vca la traf e cam mult. Personal, pt. 4 ohmi, as opta pentru 2x(40-45)Vca cu capetele prelungite cu inca 6Vca in plus pt. driveri, daca e cu MOS. Cei 6Vca nu trebuiesc de curent mare.

Link spre comentariu
Vizitator alymar1983

Nu mai inteleg nimic... :speriat

Poate-mi iese aparat de sudura :)

Ampliful pe care vreau sa-l fac se alimenteaza la 70v,maxim 75v...asta am citit pe site-ul celor care vand kiturile.

Daca o sa am 50v din traf,dupa redresare si filtrare o sa ajung la aproximativ 70v.Exact de cat am nevoie.

Amperajul maxim suportat de kit este 6A.

Din cate am inteles eu pana acum trebuie 12A sa tina ambele kituri.

Cred ca o sa-l fac cu conductor de 2,5 sa fiu sigur ca nu sunt probleme.

Dar daca-l fac cu 2,5 o sa am 15A pe fiecare iesire?

Cu priza mediana cred ca am inteles.

Punctul din care incep este 50v,unde fac bucla o sa fie 0 si unde termin o sa am iar 50v.Nu?

Treaba nu este valabila si daca incep cu 2 fire odata?Am 0 unde incep si 2x50v unde termin?

Ma gandesc ca daca bobinez cu 2 fire odata elimin din start situatia in care termin de bobinat si o sa am diferente de voltaj.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Sarma de 2,5 e capabila de 15A dar nu o sa ai atata deoarece primarul nu duce decat 1000VA (din care raman 900W datorita pierderilor de transformare) iar tu ii ceri o putere de 15A*100V=1500W .Deci degeaba dai cu 2,5 ca tot nu poti trage decat 900W. In schimb poti pierde:-sa nu-ti incapa toate spirele;-sa dai mai multi bani pe sarma de bobinaj;-sa te alegi cu durere in degete (sarma groasa-se bobineaza mai greu);-momentan sa furnizeze 1000 si de watti dar in scurt timp sa se arda (ia foc traful).Poti sa incepi si cu 2 fire odata dar avantajul la toroidale e ca poti echilibra tensiunile prin scoaterea /adaugarea unei sau mai multe spire ;e mult mai usor decat sa bobinezi cu 2 sarme odata si sa treci suveica in asa fel incat sa fie spira langa spira.Secundarul initial e de 65V si 900/65= 13,8A ,acoperitor iar daca incap inca spire pt 50V (dupa ce scoti 15V din 65) e ok .Oricum ,sa ai grija ca de la 48V curenteaza ,la 100V ... .

Link spre comentariu

Hai sa nu descurajam omul de tot, este adevarat ca tensiunile mari sunt si riscante insa daca va fii prudent si atent atunci nu cred ca vor fii probleme.Acum, eu am dat acea dimensiune a conductorului din secundar fiind ceea ce are nevoie pentru a putea suporta acel secundar curentul consumat de amplificator, am presupus ca primarul este suficient dimensionat incat sa accepte o marire a puterii cerute in secundar, dar poate afla simplu ce diametru maxim poate folosi la bobinat, trebuie sa isi faca rost de un subler si sa masoare exact diametrul sarmei din primar, avand aceasta informatie se poate afla foarte usor ce sarma este cel mai indicat pentru secundar.Asadar @alymar1983 fa tot posibilul si masoara exact ce sarma ai in primar, spune-ne aici si apoi iti voi spune exact ce sarma ar fi cea mai potrivita pentru secundar.PS: Nu stiu de unde ai auzit chestia asta cu si anume curentul maxim admis de amplificator ca fiind de 6A, un amplificator spre deosebire de tensiune care poate fi pana la un anumit nivel maxim, curentul este invers, este nevoie de o anumita valoare minima, sa zicem 6A, orice peste aceasta valoarea este cu atat mai bine atat pentru amplificator care va avea cederi de tensiune in sarcina mai mici cat si pentru traf care va functiona mai rece cerandui-se mai putin decat poate el oferi.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca se doreste utilizarea trafului cu un randament cat mai bun, tensiunea de alimentare a finalilor audio trebuie sa fie cat mai mica cu putinta. Este inutila cresterea tensiunii peste nevoia ceruta. Cum ziceam, pentru 300W/4ohmi e nevoie de +/-50Vcc cu conditia ca la deschidere maxima, tensiunea Uds sa fie neglijabila. Daca tensiunea e prea mare, va avea loc o limitare datorata puterii maxime data de traf si va cadea in sarcina. Acea cadere de tensiune determina putere disipata mai mare. Acelasi femonen se petrece si pe finali: cu o tensiune de alimentare mai mare, la aceiasi putere la iesire, puterea disipata e mai mare comparativ cu o alimentare mai mica.Este deci un compromis. O alimentare cat mai mica dar totusi suficienta pentru puterea urmarita. Faptul ca tensiunea suportata de un amplificator este una anume, nu inseamna ca se va obtine randamentul cel mai bun acolo, daca exista limitare de putere in alimentare. +/-70V se potriveste perfect pt. 2x300W/8ohmi.

Link spre comentariu
Vizitator alymar1983

Primarul este bobinat cu sarma de 1.Ce sarma imi trebuie pt secundar?Sunt eu la inceput in domeniu dar vreau sa fac treaba buna...sa nu ia nimic foc la scurt tp dupa punerea in functiune. :)Ampliful pe care intentionez sa-l fac ar tre sa functioneze o noapte fara sa ia foc...Asta urmaresc.Marian,stai linistit...nu renunt asa usor.

Link spre comentariu

Pai asta inseamna ca primarul este capabil de un maxim de aprox 600W, si poate livra in secundar cam 450 poate 500W maxim, in situatia asta nu ai nici o sansa sa alimentezi cu traful ala 2 module de fet400, primarul este prea slab din pacate.. :nas:

Link spre comentariu

Pentru puterea pe care o cere el de la traf cu acel amplificator primarul ar trebui mai degraba facut cu sarma de 1,5, in felul asta ar fii capabil de aproximativ 1,3Kw si ar putea livra in secundar o putere utila de aproximativ 1Kw.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări