Marian Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 @ilinca liviu masuratorile tale se cam bat cap in cap...zici ca ai doar 2 infasurari ( 2 iesiri adica ) de 15 si 30V, atunci de unde sa ai 60V combinandu-le? posteaza mai bine o poza clara cu traful. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 Cum de unde 60 ? Pai nu sti ca 15+30 poate fi 60 ?Pe bune , o fi o infasurare de 60V cu priza la 15,30 si 45V. Masoara tensiunea asa:-pune fisa neagra de la aparatul de masura pe inceputul secundarului;-cu fisa rosie masoara celelate fire;-posteaza o poza (filmulet pe youtube ) cum ai lucrat si discutam subiectul ,asa vb sa ne aflam in treaba.Spor. Link spre comentariu
Luca Postat Mai 31, 2012 Partajează Postat Mai 31, 2012 @ilinca liviuPune o poza cu el ca sa vedem. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 1, 2012 Partajează Postat Iunie 1, 2012 Cum de unde 60 ? Pai nu sti ca 15+30 poate fi 60 ?...Atunci poate ca s-a reinventat matematica mai stii Pe bune , o fi o infasurare de 60V cu priza la 15,30 si 45V....M-am gandit si eu la varianta asta, logic, doar ca el a zis ca nu are decat 4 cabluri care ies din traf....ori sunt mai multe cabluri care ies din traf ori masuratorile lui sunt eronate. Link spre comentariu
Vizitator alymar1983 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Salutare,sunt nou pe forum si incepator in domeniu.Imi cer scuze de la inceput daca acest subiect a mai fost abordat...Am un traf toroidal de 1000va cu o singura iesire de 65v.Vreau sa-l fac 2x50 pe secundar,eventual inca o infasurare de 12v pt ventilatoare si alte prostii ce o sa mai alimentez eu la 12v.M-am uitat mai atent si secundarul de 65v este facut cu 3 sarme,toate odata.Sa ajung la 50v din cate stiu eu,trebuiesc date jos cateva spire.Nu ar fi complicat sa ajung la val dorita ca desfac,tai,masor...cate o spira pana ajung la 50vIntrebarea mea este...Pot sa ma folosesc de cele 3 fire infasurate simultan sa fac 2x50?Sa nu mai fiu nevoit sa refac tot secundarul?Logica imi spune ca daca desfac un capat la infasurarea actuala,o sa am 3x65v...Punctul de plecare rananand comun.Dar presupun ca conteaza destul de mult si grosimea sarmei de pe secundar de a venit el de la producator bobinat cu 3 odata.Oricum sarma este destul de groasa...Nu stiu cum ar influenta functionarea daca in loc de 3 o sa ramana 1 fir...Nu sunt si nu ma dau expert...Dar sunt dispus sa invat.De aceea va cer ajutorul.Am adaugat si cateva poze sa se vada despre ce este vorba dar calitatea lor este detul de proasta pt ca nu am decat un tel la indemana...Va multumesc. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Pai daca spui ca ai o singura iesire de 65Vca atunci curentul in secundar ar fi de aproximativ 15A, si avand in vedere ca ai 3 fire in paralel inseamna ca fiecare ar trebuii sa fie capabil sa suporte cam 5A, pentru siguranta insa este bine sa se maoare diametrul exact al fiecarui conductor si apoi se poate calcula mai exact. Teoretic ar merge asa cum spui, desfaci suficiente spire pana ajungi ca pe toate cele 3 fire in paralel sa ai 50Vca, apoi desparti fiecare capat, adica separi toate firele la fiecare capat sa ai cate 3, si vei putea obtine astfel in total 3 infasurari distincte de cate 50V, pentru priza mediana se va tine ina cont de fazarea corecta a infasurarilor. Ce anume doresti sa alimentezi cu traful astfel obtinut? LE: Exista deja o tema pentru discutii pe seama acestui subiect, acolo trebuia sa postezi: http://elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=89&start=2880 Link spre comentariu
Vizitator alymar1983 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Vreau sa-mi fac un amplificator cu 2 kituri FET400 - 406W @ 4Ohm; 263W @ 8Ohm ± 70V; 0,5%THD 117.00LEIMa gandesc ca am transformatorul si nu mai trebuie sa cumpar unul...care am inteles ca ar fi destul de scump.Il modific pe asta si am rezolvat problema.Dar pt asta am nevoie de ajutor Link spre comentariu
romicap Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 sigur ca da,modifica traful...dai jos din spire pana ajungi la tensiunea dorita iar, in spatiul ramas rebobineaza o infasurare de 12vTraful are 3 infasurari in paralel pt.ca e de 1000W si separand (deslipind )capetelevei obtine intradevar 3 tensiuni de 65v dar puterea se inparte la 3(333W) Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Asa cum am spus mai sus, situatia este simpla, curentul suportat de fiecare sarma ar fi 5A ceea ce este prea putin pentru amplificatorul fet400/kit 400, in acest caz trebuie refacut secundarul complet. Link spre comentariu
Vizitator alymar1983 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Pe mine nu ma intereseaza toate 3 infasurarile.Una o sa o dau jos de fimitiv.Sau o transform in 12v daca nu este prea gros conductorul pt asta.Ochiometric conductorul pare a fi de 1-1,5.Nu am cu ce sa-l masor.Vreau priza mediana 2x50...Sper ca m-am exprimat corect.Marian,este simplu pt tine probabil,mie imi da cu virgula... :)Daca-i refac secundarul complet,ce sarma trebuie sa folosesc?Nr de spire ramane acelasi?Cand incep infasurarea,conteaza sensul?Plec cu 2 fire odata sau separat?Cum se realizeaza priza mediana?Plec cu un fir(aici o sa am 50),unde se intalnesc firele o sa am 0 si unde termin infasurarea o sa am iar 50?Sa fie de forma 50-0-50.Daca masor secundarul de la un capat la celalalt o sa am 100?Logic asa pare.Am vazut ca problema a mai fost dezbatuta dar dupa cum am spus la inceput sunt incepator...Am cautat pe forum,am gasit explicatii legate de acest subiect dar sunt multe necunoscute pt mine.Daca ma apuc fara sa fiu sigur 100% de ceea ce fac mi-e frica sa nu-mi iasa un aparat de sudura in miniatura Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Da, te-ai exprimat destul de corect, si asa cum ti-am zis conform spuselor tale ai o singura iesire de 65Vca la 1000VA, si aceste date sunt suficiente sa afli ce curent ai in secundar care este 1000VA/65V=15,3A, asadar secundarul suporta un curent maxim de 15A, si avand in vedere ca ai 3 same in paralel pentru acest secundar acest curent se imparte la cele 3 ( daca toate sarmele sunt de diametru identic, ceea ce cred ca este si cazul ), si atunc inseamna ca fiecare sama in parte poat suporta maxim 5A curent util, si atat vei avea tu daca desfaci spire pana ajungi la 50V, vei putea obtine ( exceptnd pe al 3-lea fir de care zici ca n-ai nevoie ), 2 infasurari de cate 50V si 5A, si repet, acest curent espe prea mic pentru fet400, care in sacina de 8 Ohm are nevoie de minim 10A pentru 2 module, si probabil cam 15A minim pentru 2 module pe sacina de 4 Ohm.LE: Avand in vedere ca esti la inceput nu voi intra prea mult in detaliile calculelor conform carora am obtinut datele ce ti le voi da mai jos ci voi fii scurt prezentandu-ti exact ce trebuie sa faci si ramane ca tehnica de calcul sa o asimilezi tu dupa documentare minutioasa.Asadar in ce sarcina doresti sa lucrezi cu acel amplificator stereo? adica difuzoare de 4 Ohm sau de 8 Ohm? Link spre comentariu
Vizitator alymar1983 Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 As vrea ca ampliful sa lucreze si in 4 si in 8 ohmi...Inca nu m-am hotarat de difuzoare sa cumpar dar as vrea sa functioneze in conditii optime cu ambele tipuri.El oricum este gandit sa lucreze si in 4 si in 8 din cate am inteles eu dar nu as vrea sa se incalzeasca traful prea tare daca pun alte boxe decat cele pt care am facut calculele initial.Daca fac secundarul cu amperaj optim pt amplif in 4 ohmi,ar fi o problema daca folosesc ampliful in 8 ohmi?Multumesc mult pt rabdarea de care dai dovada Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Cu placere oricand.Acum, tocmai din acest motiv te-am intrebat in ce sarcini preferi sa lucrezi amplificatorul, deoarece nu este suficient ca amplificatorul insasi sa poata suporta si 4 si 8 Ohm, mai conteaza si sursa, poti dimensiona traful pentru sarcini de minim 8 Ohm situatie in care curentul necesar este mai mic ( aproape jumatate ) fata de 4 Ohm, asadar scapi mai usor cu bobinatul, fiind necesar sarma mai subtire, insa in situatia asta nu poti conecta si sarcina de 4 Ohm pentru ca traful nu suporta suficient curent si pe langa caderile importante de tensiune in sarcina fapt care va genera distosiuni importante, mai ai si problema incalzirii excesive a trafului, poti insa folosi sarma suficient de groasa pentru a alimenta sarcini de 4 Ohm situatie in care poti folosi fara stres si 8 Ohm, dezavantajul fiind necesitatea unei sarme mult mai groase si intervine eventualitatea lipsei spatiului necesar util de bobinat.Dar sa nu mai lungim vorba, ai nevoie ca amplificatorul sa poata comanda sarcina de 4 Ohm, asadar pentru aceasta vom dimensiona traful, orice valoare peste 4 Ohm a sarcinii finnd de la sine inteles ca este acceptata fara probleme si fara modificari, pentru asta trebuie intai sa aflii numarul exact de spire per volt necesar trafului tau si avand in vedere ca nu vei desface decat secundarul o varianta destul de sigura este urmatoarea:-Desfaci complet secundaul ala format din 3 fire in paralel de 65V si vei ramane doar cu primarul trafului ( intrarea de 220V ), apoi cu niste sarma ( lita ), cupru emailat de orice diametru doresti dai fix 10 spire pe traf, spire cat mai compacte ( cat mai aproape una de alta ), le strangi bine cu banda peste ele si apoi alimentezi traful la intrarea de 220 si masori pe infasurarea aia de 10 spire ( la capetele ei ) cu un multimetru setat pe Vca si vezi ce tensiune obtii, vii si postezi aici exact ce ai obtinut si iti voi spune apoi ce urmeaza a fii facut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 dar poate sa numere spirele cand desface infasurarea de 65vteoretic are o precizie mai mare la aflarea nr-spire/voltsi eventual trebuie sa se lamureasca problema cu 4 si 8 ohmsa nu fie vorba de trecerea amplif din stereo 4 ohm in mono 8 ohm/punte,caz in care alimentarea este solicitata la fel Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 2, 2012 Partajează Postat Iunie 2, 2012 Banuiesc se va dori folosirea doar in mod stereo a amplificatorului, insa oricum chiar daca se va apela si la versiunea de punte dimensionarea trafului pentru sarcini de 4 Ohm la amplif va fi suficienta si pentru varianta de punte cu sarcina de 8 Ohm.Cat despre numarul de spire/volt, de acord ca exista si posibilitatea numararii spirelor la intreaga infasurare de 65V, insa este mult mai laborioasa/anevoioasa, de aceea am sugerat varianta cu 10 spire bobinate cat mai compact si masurarea tensiunii pe ele, nu mai este nevoie sa numeri atatea spire cand desfaci secundarul ala de 65V, si totusi precizia este suficienta pentru a nu avea stres. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum