Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Imi apartine acea expresie si mi-o asum, eram dezamagit de o anumita afirmatie a cuiva, dar nu mai conteaza acum, oricum n-are nici un fel de legatura cu tine ( doamne fere, n-as indrazni sa vorbesc despre tine in alt mod decat cat se poate de pozitiv :da ).Cat despre postarea mea de mai sus, admit faptul ca exprimarea mea a fost poate neinspirata insa am gandit ca s-ar intelege ideea de principiu si fara prea multe detalii, dar uite ca nu e bine sa te zgarcesti la cuvinte uneori :rade:

Link spre comentariu

@smilex -ai dreptate,Dar nu cred ca nimeni nu incarca conductorul unui traf normal cu mai mult de 3A/mm^2,din motivul incalzirii....De obicei,ne intereseaza traful pt o functionare continuua si receApoi,abia s-a mai scris acu cateva pagini despre trafuri si puteriSi se mai poate folosi si functia de cautare

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Curentul nu este dependent de diametrul conductorului. Curentul maxim admis este. Admis pentru niste limite termice. Dar un conductor de 1mmp poate debita cu certitudine chiar si 30A. Nu stiu insa cat rezista. Curentul depinde de consumator.

As indrazni sa spun ca curentul depinde nu doar de consumator,ci si de sectiunea conductorului,avand in vedere ca rezistenta acestuia e invers proportionala cu sectiunea.Astfel ca sarcina cuplata la secundar e compusa din rezistenta de sarcina,plus rezistenta conductorului secundarului.Asa ca sectiunea conductorului va influenta nu doar incalzirea ,ci si tensiunea de iesire,care in sarcina va fi cu atat mai mica,cu cat sectiunea conductorului e mai mica,iar curentul debitat mai mare.Poate ca astfel incepatorii vor intelege si de ce se incalzeste o infasurare,datorita tocmai puterii ce se pierde pe rezistenta conductorului acelei infasurari,putere egala fiind cu rezistenta infasurarii inmultita cu patratul curentului ce strabate acea infasurare.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

In principiu, adevarat. Dar la un traf de putere vorbim de miliohmi in secundar, regimurile care pun in evidenta rezistivitatea conductorului sunt mult peste cele normale, doream doar sa se inteleaga ca 2mmp nu inseamna obligatoriu 6-7A, ci poate fi si 1-2A sau 8-9A in asemenea conditii diametrul neavand un cuvant serios de spus. Daca se ajunge la 20-30A, e uneori un regim apropiat de scurt, iar rezistivitatea primarului si secundarului predomina intradevar in stabilirea curentului. Diametrul conteaza insa in randament, 5% sau 10% din 1000W nu sunt acelasi lucru si chiar daca diferentele de curent nu sunt semnificative, influenteaza tensiunea de la iesire. Daca un traf debiteaza 50V sau 52V pe 4 ohmi, curentul e cam acelasi, diferenta diametrelor a avut de spus prea putin, dar sigur randamentul isi va spune cuvantul prin alt regim termic al trafului.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

As zice ca nu trebuie generalizat;o rezistenta a secundarului de X miliohmi,pare mica,dar ea trebuie raportata si la rezistenta sarcinii,cat si la tensiunea de iesire.Daca tensiunea de iesire e mica,de ordinul voltilor sa zicem,iar sarcina trage un curent semnificativ,diametrul e hotarator.E drept ca sunt relativ putine situatiile de acest gen.Pe de alta parte,20-30A uneori e un regim de scurt,alteori nu,exemple fiind suficiente, tipic fiind traful de sudura,robotul auto si nu in ultimul rand,pistolul de lipit.Apropo de pistol,pana sa masor curentul prin ansa,as fi jurat ca sarma aceea de cativa milimetri patrati,nu poate suporta 200A! As zice ca e cel mai atipic traf intalnit,care livreaza la iesire 0,5V la 200A.As mai aminti pe langa scaderea randamentului un alt efect negativ al alegerii necorespunzatoare a diametrului,si anume ...scaderea si mai pronuntata a randamentului,datorita incalzirii ce are ca efect cresterea suplimentara a rezistentei conductorului respectiv,datorita coeficientul de variatie a rezistentei cu temperatura,pozitiv, care va duce la o incalzire suplimentara a acestuia,eventual la arderea emailului si distrugerea trafului.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, cand puterile sau tensiunile sunt mici, rezistivitatea conteaza mai mult, iar faza cu incalzirea creaza intradevar un cerc vicios si se aplica nu doar trafului, anumite regimuri termice trebuiesc evitate. Nu stiu insa daca "incepatorilor" foloseste o astfel de divagatie, poate s-a mai discutat pe topic (nici eu nu l-am citit), adesea ei au o problema punctuala, bine definita. Cred ca cea mai mare parte, isi gasesc informatiile de peste tot, posteaza aici doar problema si spera la o solutie simpla pentru ea. Sigur, ar fi frumos a se vedea un calcul privind puterea pierduta pe rezistivitatea infasurarilor unui traf, aproximarea regimului termic, efectul asupra rezistivitatii si evidentierea cercului vicios care apare, solutii, etc, dar n-am habar cat de util ar fi...

Link spre comentariu
Vizitator drakemadalin

salutare am un transformator si nu stiu ce putere are pe fiecare iesire,dimensiunile lui sunt L=12cm ,l=5cm si h10cm.poate sa-mi dea cineva cateva detalii despre el.multumesc

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator drakemadalin

salutare am un transformator si nu stiu ce putere are pe fiecare iesire,dimensiunile lui sunt L=12cm ,l=5cm si h10cm.poate sa-mi dea cineva cateva detalii despre el.multumesc

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator drakemadalin

diametrul sarmelor au aproximativ:-pe intrarea de 220v sunt de 1mm-pe cea de 128v sunt 2 de 0,5 mm-pe cea de 6,3(cred ca tot intrare e,nu stiu sigur) are cam 1,2mm-pe cele 2 iesiri de 9v sunt 2 sarme de 1,5 cred ca vine cam 12A-pe cele 2 iesiri de 14v are 1mm asta inseamna 3Aiar cele de 0v au sarmele mai groase la amandoua iesirile,cea de 14v are 2 sarme de 1mm iar cea de la 9v are 2 sarme de 1,6 cred.

Link spre comentariu
Vizitator drakemadalin

diametrul sarmelor au aproximativ:-pe intrarea de 220v sunt de 1mm-pe cea de 128v sunt 2 de 0,5 mm-pe cea de 6,3(cred ca tot intrare e,nu stiu sigur) are cam 1,2mm-pe cele 2 iesiri de 9v sunt 2 sarme de 1,5 cred ca vine cam 12A-pe cele 2 iesiri de 14v are 1mm asta inseamna 3Aiar cele de 0v au sarmele mai groase la amandoua iesirile,cea de 14v are 2 sarme de 1mm iar cea de la 9v are 2 sarme de 1,6 cred.

Link spre comentariu

-pe cele 2 iesiri de 9v sunt 2 sarme de 1,5 cred ca vine cam 12A

Nu pricep din ce catalog/tabel ai luat cifra asta de 12A pentru conductor de 1,5mm diametru, dar e cam departe de adevar, 1,5mm inseamna o sectiune de aprox 1,76mm^2 si un curent maxim suportat de aprox 6A ( admitand o densitate de 3,5A ).Cealalta de 1mm este ok aproximata, cam 3A max poate suporta.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări