Vizitator SEAL Team 6 Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Salutare,am gasit de curand un transformator,cu tole L+L de dimensiuni 105x50mm. Problema este ca nu stiu formulele pentru rebobinare,vreau sa il rebobinez pentru alimentarea unui etaj final,cu primarul 220V si secundarul 40V. O sa o poza mai jos. Multumesc pentru ajutor Link spre comentariu
Vizitator BiggY Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 depinde la ce etaj final il folosesti, eu am facut un transformator pentru un redresor, primaru era bun, secundaru era ars si pentru 12V am dat 60 spire sarama am puso 0,9mm am pus sarma asa gorasa pentru amperaj:D Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 Calculul se face dupa formula 50/S = cate spire pe V sant necesare; S=sectiunea unei coloane,iar puterea maxima transferata e aproximativ egala cu S la patrat. Pt amplificatoare se ia puterea max a ampului *cate canale are*1,5...2 ;asta e puterea trafului in secundar,iar in primar e cu 1,25 mai mare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2012 Partajează Postat Februarie 4, 2012 ...vreau sa il rebobinez pentru alimentarea unui etaj final,cu primarul 220V si secundarul 40V...Daca vrei sa refolosesti primarul (fara sa mai muncesti sa-l rebobinezi) atunci determini in primul rand tensiunea din secundar cu primarul alimentat de la reteaua de 220 V. Desfaci apoi bobinajul secundar, care este probabil repartizat in mod egal pe cele doua coloane, numarand spirele. Folosesti apoi regula de trei simpla pentru calculul noului numar de spire. Adica, daca la cele N spire ale secundarului initial ai o tensiune de U volti, atunci noul numar w de spire, la tensiunea de 40 V va fi w=40N/U. Vei aproxima numarul w rezultat la cel mai apropiat intreg par (divizibil cu 2) si vei rebobina pe fiecare carcasa un numar de w/2 spire. Dupa rebobinare, cele doua bobine se inseriaza, tinandu-se cont de sensul de infasurare. Intrucat bobinele sunt pe doua carcase si pe coloane diferite, se va utiliza urmatoarea regula empirica. Se palpeaza una dintre bobine cu mana dreapta, astfel incat cele 4 degete ale palmei sa fie orientate de la terminalul de inceput, catre cel de sfarsit al bobinei, in sensul infasurarii. Se noteaza cu o creta pe miez, o sageata avand sensul indicat de degetul opozabil al mainii drepte. Se repeta acelasi lucru si pentru bobina de pe coloana cealalta. Daca cele doua sageti indica acelasi sens, atunci se leaga sfarsitul primei bobine cu incepulul celeilalte, iar terminalele ramase vor constitui bornele secundare. Daca sensurile sagetilor sunt contrare, atunci se leaga sfarsiturile intre ele, iar inceputurile vor constitui bornele, sau invers. Diametrul conductorului il vei calcula cu o densitate de curent de 2 A/mmp. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 ...vreau sa il rebobinez pentru alimentarea unui etaj final,cu primarul 220V si secundarul 40V.... Dupa rebobinare, cele doua bobine se inseriaza, tinandu-se cont de sensul de infasurare. Intrucat bobinele sunt pe doua carcase si pe coloane diferite, se va utiliza urmatoarea regula empirica. Se palpeaza una dintre bobine cu mana dreapta, astfel incat cele 4 degete ale palmei sa fie orientate de la terminalul de inceput, catre cel de sfarsit al bobinei, in sensul infasurarii. Se noteaza cu o creta pe miez, o sageata avand sensul indicat de degetul opozabil al mainii drepte. Se repeta acelasi lucru si pentru bobina de pe coloana cealalta. Daca cele doua sageti indica acelasi sens, atunci se leaga sfarsitul primei bobine cu incepulul celeilalte, iar terminalele ramase vor constitui bornele secundare. Daca sensurile sagetilor sunt contrare, atunci se leaga sfarsiturile intre ele, iar inceputurile vor constitui bornele, sau invers. .Exista o metoda mai simpla,pt legarea corecta a celor doua secundare;este nevoie de un multimetru care sa masoare tensiune alternativa,iar in lipsa merge si un bec de 220V.Se inseriaza la intamplare secundarele,se alimenteaza traful la 220V si se masoara tensiunea la iesire;daca tensiunea este 40V,inseamna ca legarea e corecta.Daca tensiunea este zero,la unul din secundare se inverseaza capetele.In cazul becului,in prima situatie becul se va aprinde,foarte slab,dar vizibil totusi,in al doilea caz acesta va fi stins.Metoda aceasta e valabila doar pentru inserierea secundarelor,cand fazarea incorecta are ca singur rezultat lipsa tensiunii de iesire.Se poate folosi si in cazul inserierii a doua infasurari ale primarului,cu folosirea OBLIGATORIE a unui bec de 220V,inseriat cu acestea.Se inseriaza cele doua infasurari primare si becul si se alimenteaza la 220V.Daca s-a nimerit fazarea corecta,becul va fi stins;daca nu,becul se va aprinde,caz in care se schimba capetele unei infasurari.Fara becul inseriat,in cazul fazarii incorecte,curentul prin primar va fi limitat doar de rezistenta ohmica a celor doua infasurari,caz in care ori se va distruge transformatorul,ori se va arde siguranta din tabloul electric al locuintei... Link spre comentariu
Vizitator SEAL Team 6 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 1. Traful a fost dintr-un aparat (nu stiu cum se numeste) de...stabilizare a tensiunii sau geva asemanator,rusesc. Stiu ca avea o intrare de 220V (catre priza) si o iesire tot de 220V,unde se baga cordonul de alimentare al unui TV. Aparatul a fost ceva rusesc,fabricat in 1978 (scrie pe carcasa)2. M-a intrebat cineva la ce etaj final in folosesc. 2xTDA2050 cu alimentare normala. Link spre comentariu
Vizitator superman13 Postat Februarie 7, 2012 Partajează Postat Februarie 7, 2012 Salutare! Doresc sa fac un redresor... si astazi am facut rost de un transformator de 400W(0.4kW) 220V/42V/36V/5V/0 [ОСУ-0,4УХЛ4.2] Cum as putea din acest transformator sa fac un redresor...adica cum din el sa primesc ~14V? nu prea am ideie de rebobinare... Foto: http://dl.dropbox.com/u/21319851/DSC04060.JPG http://dl.dropbox.com/u/21319851/DSC04061.JPG Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 7, 2012 Partajează Postat Februarie 7, 2012 S-a mai scris,cauta... Si un document cu niste informatii despre proiectarea trafurilor: http://staff.etc.tuiasi.ro/dpatelli/MCC ... r-traf.pdf Link spre comentariu
Vizitator superman13 Postat Februarie 7, 2012 Partajează Postat Februarie 7, 2012 S-a mai scris,cauta...Si un document cu niste informatii despre proiectarea trafurilor: http://staff.etc.tuiasi.ro/dpatelli/MCC ... r-traf.pdfnu pot accesa linkul... uploadeaza te rog pe alt hosting ;) am gasit mi multe scheme dar din 24 si din 50 insa eu de la acest traf primesc maxim ~40(prin punte de diode)50Vhttp://cxem.net/pitanie/5-55-1.gif Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 7, 2012 Partajează Postat Februarie 7, 2012 Aici vorbin doar de traf,nu de redersoare!Pt redresoare...avem subiecte separateTotodata aici nu e sectiunea incepatorilor...ai macar un pic de bunavointa si documenteaza-te in legatura cu redresarea. Practic tensiunea pe care o s-o aiba acumulatorul incarcat,conectat la redresor,e aceeasi pe care o are un condensator. Deci...dupa punte trebuie sa pui un condensator (47uF,de ex),pt a masura corect Link spre comentariu
Vizitator brad_23 Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare care ma macina si nu gasesc raspuns. Mentionez ca sunt incepator (si in electronica si pe forum), dar am notiuni de baza in general.Doresc sa rebobinez un transformator cu suprafata miezului de 12.5, si sa-i adaug o priza mediana in vederea alimentarii unui amplificator de +35 0 -35 v. El scoate o tensiune de 35 v acum fara mediana, intrebarea este dupa ce ii pun acea mediana ca sa pot alimenta amplificatorul secundarul trebuie sa fie de 70v? Adica trebuie sa maresc numarul de spire sau doar pastrez infasurarea dar ma leg de la jumatate? Multumesc! Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Traful tau trebuie sa scoata 52Vca (pe extreme), cu mediana asta inseamna 2x26Vca. Dupa redresare cu punte si filtrare cu condensatoare vei avea 2x35Vcc (+/-35V). Nu stiu daca iti ajunge puterea de max.150W a trafului. Pt. un amplificator, poti alimenta continuu 95W cu acea putere (fara a lua in considerare pierderile). Link spre comentariu
Vizitator brad_23 Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Pai in principiu vreau sa alimentez o schema de 70w pe mosfet care are pe alimentare +35/-35 deci ar trebui sa tina traful. In conditiile astea sa inteleg ca mai trebuiesc puse spire pentru a ajunge la tensiunea aproximativa de 52, iar cu medana o sa am cum ai zis tu 26v pe ramura si redresat 35v. Redresare la trafurie cu mediana se face diferit din cate am inteles o sa aprofundez! Multumesc pentru raspuns o zi buna! Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Dintr-un traf cu sectiunea 12,5cmp poti scoate 156W . Ajung?Trebuie luat in calcul o putere dubla fata de puterea de iesire. Daca folosesti in majoritatea timpului cei 10% pt claritate,poti calcula la tensiunea de varf .Intrebare cu raspuns:Traful e bobinat pt 150W ,ca am intalnit trafuri mari dar care erau incarcate la 75%...? Link spre comentariu
Vizitator brad_23 Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Traful l-am testat in sarcina si scoate 6.4 A cu o cadere de tensiune de la 35 la 30. deci 6.4x30=192 W. Acum avand in vede aparatul de masura (chinezesc) care iti da doar o idee asupra celor masurate, pot zice aproximativ 180W. Mentionez ca l-am mai rebobinat eu in trecut pentru alte aplicatii. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum