Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Relatia corecta a numarului de spire pe volt, este n0=[2sqrt(2)x10^4]/(4πktSfBm), unde S, este in cmp, Bm in T, f in Hz, iar kt este factorul de stocaj, care de regula se ignora complet. Acest lucru nu este foarte periculos la tolele moderne izolate bilateral cu carlit (pentru tola de 0,35 kt=0,955) insa devine o eroare importanta la tolele mai vechi, izolate cu hartie (kt=0,85) sau chiar si cu lac (kt=0,9). De asemenea, cu cat grosimea tolei este mai mica (la frecvente de 2,5...10 kHz, ea este de 0,1 mm sau chiar mai mica) acest factor scade si devine important. Rationamentul si concluzia lui @TESSLA au fost totusi corecte. Din aceasta formula, deriva acel simplificat n0=50/S. Asta ca o concluzie, la faptul ca nu este chiar o formula 100% empirica, derivata din nu stiu ce practica "magica".

Nu-mi bat capul cu inducţia prin miez şi alţi parametri necunoscuţi, mai ales că nimeni nu poate aprecia calitatea miezului din ochi...

Nu trebuie sa iti faci probleme pentru un transformator de retea lucrand la frecventa industriala de 50 Hz, pentru care de fapt s-au elaborat si procedurile simplificate. Insa daca ai de construit un transformator optimizat pentru o alta frecventa sinusoidala, diferita de 50 Hz, atunci nici-o formula simplificata nu te mai poate ajuta. Spre exemplu la unele scheme clasice de heterodine modulate cu tuburi electronice, JF-ul cu care se moduleaza semnalul de IF, se obtine de la o schema foarte simpla de oscilator sinusoidal cu partea trioda a tubului de amestec, schema la care rolul esential il are un transformator cu miez din tole, lucrand pe o frecventa de 500 sau 1000 Hz. La pierderile specifice mari din tole, daca ai folosi aeleasi formule simplificate, montajul nu ar mai functiona (ar amortiza oscilatiile). Pentru tolele romanesti calitatea tolelor este cunoscuta. Deci folosind o procedura mai elaborata in locul celei simplificate vei putea proiecta si construi un transformator adecvat unui astfel de montaj, chiar si din tole de 0,35 mm, care pot ajunge la 500 Hz. Inductia maxima in miez va fi insa mult mai mica decat la trafurile de retea.
Link spre comentariu

Va rog sa revizuiti...acolo e 10 la puterea a patra, adica 10.000, nu la puterea - 4, adica 0,0001. In rest, acel 2 radical din 2 supra 4 pi este tocmai 1 supra 4,44 din formula mentionata de mine.

Link spre comentariu

Corect! Am revizuit. Apropos in formula ta de aici, 10.000 se poate confunda cu 10,000 adica cu 10. Peste tot, mai putin la noi si la rusi se foloseste punctul zecimal si nu virgula. Deci atunci cand vrei sa scrii zece mii, mai bine renunti la punct si scrii 10000 :da

Link spre comentariu

Am un transformator toroidal de 2x24v si vreau sa ii mai pun o infasurare de 2x10v. Loc am nui problema de asta, dar nu stiu daca trebuie sa bobinez in acelasi sens ca si bobina existenta sau nu conteaza? Intreb ca sa nu am surprize! Punctele de zero volti vor fi conectate impreuna si va pleca o singura masa din transformator, nu separat pentru fiecare infasurare.

Link spre comentariu

Nu o sa uit sigur pentru ca voi merge cu doua fire in paralel. Priza o voi face prin conectarea inceputului unei bobine cu sfarsitul celeilalte. Cred eu ca bobinez mai usor cu amandoua deodata. Nu se cere o putere mare de la infasurarea de 10v, asa ca si sarma va fi subtire. Multumesc de raspuns!

Link spre comentariu

Nu exista "sens de bobinare" la modul absolut.Este numai o conventie si mai exact un instrument de lucru pt. usurarea muncii bobinatorilor,sa poata face diverse conexiuni intre infasurari fara osciloscop sau voltmetre.Sant trafuri ca cele de la tv sport pe dublu c,cu carcase diferite pt primar si secundar.Ele pot fi bobinate de bobinatori diferiti si puse in containere fara nici un marcaj;credeti ca va conta cum sant introduse pe miez?Sa luam cazul de fata:traful a fost bobinat anul trecut,bobinajul a fost lacuit si nu se poate desface cartonul de protectie;dar nu a fost proiectat strans si ar mai fi loc sa pun 2 infasurari de 10v deasupraDezastru!in ce sens sa bobinez Doamne,ca nu se vede nimic din vechiul bobinaj!Ne riscam si bobinam cu 2 fire paralele.Botezam inf. ana si maria;legam inceput ana cu sfarsit maria si conectam la masa.Sfarsit ana si inceput maria le conectam la puntea redresoare.Urmarim cu mare atentie ce se intampla:la prima semialternanta a retelei ana va incarca cond. de pe plus iar maria cond. de pe minus.La a doua semialternanta maria va incarca cond de pe plus si ana pe cel de pe minus.Daca sant stangaci si bobinez invers singurul lucru ce se va intampla este ca ana va schimba locul cu maria .Cum totul este simetric care este problema?

Link spre comentariu

...Daca sant stangaci si bobinez invers singurul lucru ce se va intampla este ca ana va schimba locul cu maria .Cum totul este simetric care este problema?

Deoarece fluxul prin transformator este creat de primar, este evident ca ai dreptate doar atunci cand vorbesti despre oricare dintre secundare luate independent. Daca insa vrem sa legam in serie doua dintre bobine, ca sa lucreze impreuna ca primar (sau secundar) sau altfel spus, de a adauga spire la primar (sau secundar) si pentru aceasta facem un bobinaj in sens invers, atunci fluxul creat de spirele adaugate va fi in antifaza cu celalalt iar fluxul total va fi deci diferenta lor. Este evident ca in loc sa marim numarul de spire per volt, de fapt l-am micsorat si atunci nu am rezolvat nimic, ci dimpotriva. Chiar si in teoria "bazele electrotehnicii", atunci cand doua bobine sunt cuplate magnetic, se tine cont de modul cum sunt "polarizate magnetic" acestea, prin notarea unuia dintre capete cu "*". Concluzia este ca oridecate ori, vom avea de legat intre ele doua bobine cuplate magnetic (inclusiv doua secundare) sensul de infasurare al lor joaca un rol important.
Link spre comentariu

Da dar eu nu fac o adaugire la bobina existenta. Eu fac o bobina separata. Legatura dintre bobina dubla care o fac acum si cea dubla care este pe transformator va fi doar in punctul de zero volti. Orcum se vede in ce sens este bobinat transformatorul si am sa bobinez si eu in acelasi sens, nu ma deranjeaza cu nimic. Multumesc de raspunsuri, este bine de tinut minte invataturile voastre.

Link spre comentariu

...Eu fac o bobina separata. Legatura dintre bobina dubla care o fac acum si cea dubla care este pe transformator va fi doar in punctul de zero volti...

Daca punctul de "zero" va fi spre exemplu un fel de priza mediana, ca la redresarea "dubla alternanta", sau ca la trafurile de iesire "push-pull", atunci conteaza sa fie bobinajul in acelasi sens.
Link spre comentariu

Fix asa o sa fie! Transformatorul este intr-un amplificator si am nevoie de o infasurare dubla, pentru alimentarea unui preamplificator. Orce as face medianele vor fi conectate impreuna si vor forma punctul de masa al amplificatorului. Poate imi fac timp zilele astea si ma apuc de bobinat. Multam inca odata pentru timpul acordat!

Link spre comentariu

Poate pt. ca mikella este in Cipru ne intelegem ca turciiLa ICE FELIX pt. sursele in comutatie foloseam masini de bobinat manuale(fabrica avea multe masini automate de bobinat,folosite pt. trafurile de 50hz)Sensul de bobinare avea pt noi o interpretare sa-i spunem geometrica-adica muncitorul rotea manivela in sensul acelor de ceasornic pt majoritatea infasurarilor dar pt. cateva trebuia sa o roteasca in sens invers.ASTA numesc eu sens de bobinare-proiectantul cablajului imprimat a impus aceste sensuri(pt aranjarea optima/functionala a componentelor)Dvs. va referiti la FAZARE,care este alta mancare de pesteTraful de care spun era bobinat cu mai multe sarme subtiri in paralel si avea o destinatie clara(tensiuni specifice tehnicii de calcul:+5v,+12v,-5v,-12v)Eu daca primesc acest traf pot sa-l folosesc cum doresc(sa zicem ca nu stiu istoria lui dar stiu care e primarul)Cu un generator de semnal aflu toate rapoartele de transformare si FAZAREA infasurarilor.Pot sa-l folosesc cum doresc eu acum--daca sarma de pe -5 si -12 este de acelasi diametru le pot pune in serie cu cele de pe plus si obtin de exemplu o tensiune de 34v,sau 17vSa ne intoarcem la traful FELIX-daca muncitorul gresea sensul unei singure infasurari rezulta un rebut(mai ales daca era impregnat)Pentru un electronist care doreste sa faca diverse experimente acel traf este perfect functional

Link spre comentariu

...daca muncitorul gresea sensul unei singure infasurari rezulta un rebut(mai ales daca era impregnat)Pentru un electronist care doreste sa faca diverse experimente acel traf este perfect functional

Nu stiu daca raspunsul este la adresa postarii mele, pentru ca nu ai citat. Totusi daca citesti inca odata ai sa vezi ca acest lucru rezulta si din raspunsul meu. In ceea ce priveste faptul ca la IC FELIX, un traf cu infasurarea inversata era considerat rebut (irecuperabil in cazul in care el era deja impregnat) este un lucru foarte firesc, avand in vedere faptul ca productia de acolo, avea caracter de serie mare. Inversarea sensului unei infasurari, ducea la antifazari ale semnalului. Pentru remediere, ar fi fost necesare multe ore de munca suplimentara prin modificarea circuitului imprimat si masuratorile necesare. Deci chestiunea era inacceptabila. Din punctul de vedere al unui amator, care ar fi intrat in posesia acelui traf - rebut pentru intreprindere - transformatorul era recuperabil, deoarece munca pe care o depunea pentru aflarea modului cum trebuia legat in circuit (inclusiv in cazul cand ar fi fost nevoit sa modifice PCB-ul) era oricum, mult mai mica decat cea necesara confectionarii traf-ului de la zero. Sa nu mai vorbim despre faptul, ca pentru acea vreme, procurarea materialelor pentru transformatoare era o problema.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări